Kaynama öncesi ve sonrası müdahaleler


(Ahmet Kayhan) #1

Merhabalar
1-Kaynama öncesi gravity ölçümü OG için bir ön bilgi verebilirmi ?
2-Verimlilik için kaynama öncesi veya sonrası aynı derecede su ilavesi ile müdehale yapılabilir mi ?
Saygılarımla


(Kemal) #2

Merhaba… kaynama oncesi yaptigimiz yogunluk olcumu verimlilik hakkinda fikir sahibi olmamiza yardimci olur. Yani malttan sekeri ne kadar alabilmisim,malti uygun ogutebilmis miyim vs.
Kaynama oncesi zaten yagmurlama olarak su ekliyoruz bunda sikinti yok… lakin kaynama sonrasi gerek sogutma amacli gerek yogunluk azaltmak icin ekledigimiz su IBU, serbetci otu dengesini bozabilecegini ,cold break (soguk kirim) dedigimiz olayi da olumsuz etkileyebilecegini dusunuyorum.sahsen ben hic uygulamadim… ama forumda uygulayan arkadaslar var.


(Ahmet Kayhan) #3

Teşekkür ederim üstad


(antipanik) #4

2 nolu konu için:
Kaynatma ve soğutma sonrası OG 1060 a yakın oluyor.
Genelde 1052 civarı kurulum yaptığım için,
1060 Og 23 lt şerbeti 3 lt soğuk su ekleyip 26 lt ye yükseltiyorum.
Düşük hacim ile mayşeleme ve kaynatma yapıp sonradan su ekleme genelde kazan hacmi yetersiz olduğu durumlarda kullanılır ve literatürde “high gravity brewing” diye geçiyor.

Ancak gerekenden az su ile mayşelemede verim kaybı olacaktır.:slight_smile:


(Bulut Akbulut) #5

Ben kaynama öncesi ölçüm yapıyorum ve işe yarıyor. Torbaları çıkardıktan sonra ölçüm için bir miktar alıp buzlukta olabildiğince soğutuyorum. Kaynama başlayana kadar yaklaşık OG değerini alıp kaynatma süresini ona göre belirliyorum.

Kaynama sonrası su ekleme kısmı bence biraz riskli. Yukarıdaki adımları takip edersen kaynatma süresini de ona göre ayarlayabilirsin ve ekleme yapmana gerek kalmaz. Kaynatma sonrası eklediğin su önceden kaynamış değilse biran kontamine olabilir. Sonuçta kaynatmanın amacı bu.


(antipanik) #6

Tam tahıl kaynatma sonrası su eklemek kitten bira yaparken su ilave etmekten farklı değil.
Damacana suyu veya arıtılmış su eklemeliyiz.
Kitten bira yaparken de malt özüne su ekliyoruz.
Tam tahılda da aynı kurallar geçerli.

Kaynatma ise birada istenmeyen bileşiklerin parçlanması için gerekli. DMS yani mısır kokusunu gidermek:

Bunun detayını Taylan Bey ayrıntılı yukarıda bahsetmişti.
Tam tahılı Yoğunluk tutturmak için değil bu bileşikleri yoketmek için ve şotla kaynatarak acılık vermek için kaynatma yapıyoruz.

Tabii kaynatmada su kaybı OG yi de etkiliyor. :blush:


(Ahmet Kayhan) #7

Benim gibi yeni tam tahılcılar hep verim, alkol oranı, IBU vs ile ilgili hesaplamalar yapıyoruz da kaynatma sürecindeki parametreler de bira gövdesinde değişikliklere yol açar mı ? Yoksa bir önceki adım yani mayşeleme veya tahıl seçim aşamasında mı belirlenir ?


(Oguz) #8

Merhaba … 20 litre hacimli kazanımda başlangıç hacmi 19.5; kaynatma sonrası hacim 16.5; ve 5 kilo malt şeklinde (brewers friend) te girdiğimde başlangıç yoğunluğu 1072 olarak çıkıyor…
Dediğiniz gibi yapıp fermantasyon kovasına aldıktan sonra (soğutma amaçlı değil) ne kadar su eklemem gerektiğini nasıl hesaplayabiliriz.Og 1050 civarı olması gerekiyor :grin:


Kısmi Mayşeleme ve Bira Kiti Kullanma
(mehmet ) #9

basitçe su koy ve ölç. az gelirse tekrar su ekle.


(Oguz) #10

Teşekkür ederim.Tam tahıla yeni başlangıç yapacağımdan sorum şaçma oldu sanırım :slight_smile:
Ama bunun basit bir hesabi vardır diye düşündüğümden yazmıştım…


(antipanik) #11

Ben de ölçerek su ekliyorum.
Ancak 5 kg malttan tecrübe gereği Og 1050 ve 23 lt şerbet çıkmaz.
Önce 16,5 lt yi 20 ye tamamlayın. Yoğunluk ölçüp
Gerekirse 1-2 lt daha eklersiniz.

Su ekleyince yoğunluk hacim değişimi hesabı mutlaka vardır. Ama ölçmek hatta hidrometreyi kova içinde “yüzer vaziyette” tutmak ve o halde su eklemek mümkün olduğu için hesapla uğraşmayı hiç düşünmedim.
Basitçe:
Hidrometreyi starsanla
Yoğunluk ölç ve yavaşça su ekle
Hafifçe spatula ile hidrometreye çarptırmadan karıştır
Uygun yoğunluğa ulaşana kadar devam😊


(Oguz) #12

Bu konuda tecrübeniz olduğundan özellikle sizin yukarıdaki cevabınızı alıntılayıp sormuştum.Ayrıntılı cevabınız için teşekkür ederim.Sanırım ilk başlangıç için fazla ayrıntıya girmeden kazan hacmine göre malt/su ayarını yapıp, basit bir smash yapmak daha doğru olacak