Kısmi Mayşeleme ve Bira Kiti Kullanma


(Ocho) #1

Bira kitlerine %100 Malt olsun diye DME veya LME ilave ediyoruz. Ben bunun yerine arpa maltı alıp değirmende kırarak şıra hazırlayıp ve hatta şerbetçi otu ilave ederek hazırladığım mayşeyi kit ile birlikte kullanmak istiyorum. Kullanacağım yöntem şu şekilde:

  1. 1 kg. arpa maltını kırıp gözenekli torbada 5 litre su ile 67C sıcaklıkta arada sırada karıştırarak 1 saat bekletmek. 2 kg. arpa maltı ile daha yoğun yapılabilir ve şekere gerek kalmaz.
  2. 1 saat sonunda torbayı bir süzgece yerleştirip üstten 1 litre 70C sıcaklıkta su dökerek geri kalan şekeri almak (yağmurlama bu oluyor sanırım).
  3. Geri kalan şırayı 1 saat kaynatmak. Bu arada şerbetçi otu ilaveleri de yapabilirim.
  4. Soğuyan şırayı kovaya döküp kullanacağımız kiti ilave ederek ve mayayı serperek fermantasyona başlamak.
    Sorularım şunlar:
    a) Bazı bira kitleri için hangi arpa maltı ve ne kadar kullanılacağı ile ilgili reçeteler var mı? Veya önerileriniz neler olabilir?
    b) Hangi şerbetçi otlarını, ne kadar ve hangi sürelerde kaynatmaya ilave edebilirim? Önerileriniz ne olabilir?
    c) Tam tahıldaki gibi birden fazla arpa maltını kırıp kullanacaksak bununla ilgili önerileriniz neler olabilir?
    d) Başkaca önerileriniz nelerdir?

(mehmet ) #2

Internette reçeteler var. Süreçleri de yazıyor. kaynatmanın son 20 dakikasında şu ŞO yu ilave et gibi. Ararken biranın ismi clone yazarsan çıkar (murphy’s red ale clone gibi.)

bir tavsiyem var. Maltı torbada kaynatma. kaynadıktan sonra torbanın içine döküp süz.


(Ocho) #3

Teşekkürler.
Link verebilirmisiniz?


(mehmet ) #4

(Ocho) #5

Teşekkürler ama bu tam tahıl sanırım. Ben DME veya LME kullanmak yerine önceden hazırlayacağım az şıra veya mayşeyi bira kiti ile kullanmak istiyorum. Daha sonra tam tahıla geçmeyi düşünüyorum.


(Çağatay Yılmaz) #6

Merhabalar…

Şu an şişede olan Muntons Bock kitinin, karamel tatlarını güçlendirmek için az miktar (100 gram) maltı yazdığınız yöntemle kullanmıştım. Kit modifikasyonunda, benim gördüğüm kilo bazında değil, daha küçük ölçeklerde malt ilavesi yapılıyor. Bunun amacı ya kittteki bazı tatları daha baskın hale getirmek ya da kiti tat, renk bakımından başka bir bira sitiline dönüştürmek. Çoğu reçete içeriği, kit, malt özü, şeker ve az miktar özel malt ilavesi biçiminde. Seçeceğiniz maltın özelliğine göre çok miktarda kullanırsanız, kiti olmadık bir şeye dönüştürmek de mümkün. Bence dikkatli olmak gerekir. Bununla ilgili, faydalandığım linkleri gönderiyorum. Bir de sıcak demleme yerine oda sıcaklığında 24 saat bekleterek (genelde kullanılan maltın 4 katı kadar su içinde) soğuk demleme, sonrasında süzme, ve en son dezenfekte etmek için 5 dakika kadar kaynatma yöntemi (cold stepping) de var. Linkler aşağıda…

https://store.coopers.com.au/brewing-info/recipes.html

http://www.aussiehomebrewing.com/StoutRecipes/StoutRecipes.html

http://www.aussiehomebrewing.com/AleRecipes/AleRecipes.html

http://www.aussiehomebrewing.com/LagerRecipes/LagerRecipes.html

http://www.aussiehomebrewing.com/WheatBeerRecipes/WheatBeer.html


(antipanik) #7

Önerilerim:
Kite ilave malt kaynatma ile şıra elde edecekseniz
23 lt şıra ve 1045 gibi fg için en az 2,5 kg malt kullanmanız gerekir.
Yoğunluğu biraz daha yukarı arttırmak için 3 kg ideal olur.

Örnek: ben 6 kg malt kaynatma yaptım ve bunu iki coopers lager kite eşit iki kovaya bölüştürdüm.
24 lt Og 1051 verdi.
Kit mayasıyla iki kova da Fg 1011 ile bitti.

Kabaca Bir kova 23 lt ve bunun yarısı kitten ve yarısı malt özü ilavesinden oluşur.

Acılık için columbus, nugget, centenial vb acılık için kullanım yazan şot seçip 1 saat kaynatabilirsiniz.
Her 1 gr şot yaklaşık 1 Ibu ya yakın değer veriyor.
Alfa asit yükseldikçe acılık da artıyor.
Ben 24 lt tam tahıl için 25 gr columbus 1 saat kaynatıyorum.
50 gr kaynatınca içilemeyecek kadar acı oluyor(özel ipa gibi).:grinning:

Birden fazla malt türü kullanımı biranın türü ile ilgili ve baz malta (pilsner) ilave koyulukta maltlar seçebilirsiniz.:blush:


(Sedat Dikenli) #8

Merhaba
Kavrulmuş maltların fermente edilemez tat ve şekerleriyle biranıza lezzet ekleyebilirsiniz.
Yoğunluğa ve nefasete katkıları var.
Kit kullanacağınız için,fermentasyonda protein sorununuzda olmaz.
Bence kısmi mayşeleme yaparken özgür ve cesurca kavrulmuş maltlar kullanılabilir çokta lezzetli olur.
Keyifli günler.


(Ocho) #9

Hangi arpa maltını hangi bira kitinde kullanacağıma karar veremedim. Arpa maltlarının hangi bira stillerinde kullanılacağı özelliklerinde yazıyor. Herhalde bu bilgilerden faydalanarak kafama göre arpa maltı veya maltlarını belli oranlarda karıştırıp hazırladığım şırayı kit ile birlikte fermentere koyacağım. Olur ya güzel bir şey yakalarsam ilerde buradan kısmi reçeteyi :slight_smile: yazarım.


(Ocho) #10

Lucky Goat Ale ile yaptığım kısmi mayşelemede ilk biramı içiyorum. 19 gün şişede bekledikten sonra çok güzel. Tarifi yazayım. Yorumlarımı sonra yazarım.
750 gr. Pale Ale, 750 gr. Buğday maltı 67 C de 6.5 litre suda bir saat demlendi. 2.5 litre 67 C su ile yağmurlama yapıldı. 90 dakika kaynatıldı. 9 litre mayşeden 4 litresi buharlaştı. 5 litre kaldı ve (kaynatma sonrası) SG: 1050. 500 gr. şeker ve kit ilave edilerek 24 litre olarak kuruldu. Kitin kendi mayası uyandırılıp ilave edildi.
OG: 1036. (5 litrelik mayşenin verimi % 52.56 oldu. İlk deneme, kabul edilebilir alt sınır.) Şişelemeden 3 gün önce 23 gr. Goldins şerbetçi otu Dry Hop ile kovaya eklendi. FG: 1010. abv: % 3.4 . Şişe şekeri her şişeye 4.2 gr. olarak ilave edildi. Bir çok kişinin beğenmediği şanslı keçiyi 19. günde keyifle içiyorum.


(mehmet ) #11

“24 lt Og 1051 verdi.”
OG’yi fazla ayarlayıp, en sonunda elde edilen OG’yi istediğim değere su ekleyerek getiriyorum. yani OG 1070 olursa, su ekleyerek 1055’e indiriyorum. Şimdilik bir enfeksiyon yaşamadım. Bu yöntemin bir hendikapını görüyor musunuz?


(Oğuzhan) #12

kiti kurarken kullandığımız açılmamış 5ltrelik sulardan kullanırsanız hiç bir şey olmaz :slight_smile: zaten yogunluğu seyreltmenin baska bir yolu da aklıma gelmıyor su eklemekten basta, afiyet olsun.


(antipanik) #13

Sonradan su eklemenin hiç mahsuru yok.
Yeter ki damacana su veya arıtılmış su olsun.

Ben mesela arıtma cihazı kullanıyorum.
Boşalan damacanayı önce starsan ile duruluyorum ve sonra cihazdan arıtma su dolduruyorum.
Şu ana kadar hiçbir sorun yaşamadım.:blush:


(Ocho) #14

Northern Star bira kiti ile yaptığım kısmi mayşelemede biramı içiyorum şu an. Keyifliyim. Tarifini yazayım.
1.25 kg. Pale ale ve 200 gr. Amber arpa maltı kırıldı.
9 litre su ile kademeli mayşeleme yapıldı.
35 C de malt eklendi

52 C de 15 dakika,
65 C de 40 dakika,
72 C de 40 dakika
76 C civarı 10 dakika demlendi.

67 C de 6 litre su ile 10 dakikada yağmurlama yapıldı. Kaynatma kazanında yaklaşık 14.5 litre 60 dakika kaynatıldı. Kaynatma sonunda 9.5 litre mayşe elde edildi. OG: 1036.
9.5 litrelik mayşenin verimi %73.88.

9.5 litrelik mayşe Northern Star bira kiti ilave edilerek su ile 23 litreye tamamlandı
US-05 maya ile fermantasyona başlandı.
OG: 1040. FG: 1004. ABV: % 4.7.
16 gün sonra 44 x 50 cl. olarak şişelendi.
Ben bunu beğendim. Keyifle içiyorum.


(Ocho) #15

Northern Star ile yaptığım kısmi mayşeleme den önce Crossman’s Gold Lager ile de bir kısmi mayşeleme yapmıştım. Güzel olacağını bekliyordum ama kontamine oldu ve 45 şişeyi döktüm. Elimde bir tane daha aynı kitten var. Bu sefer aynı tarifle tekrar deneyeceğim. İlerde sonucunu yazarım. Elimdeki kitleri tüketsem veya bir şekilde satsam tam tahıl deneyimlerimi de yazacağım ama çok kit stoku yapmışım :slight_smile:


(Oğuzhan) #16

sonradan şu ekleyerek og’yi nasıl hesap edebiliriz yani atıyorum og 1050 çıktı 1040 a düşürmek için ne kadar su eklememiz gerektiğini hesaplayabiliyor musunuz acaba?


(Oguz) #17


Aynı soruyu bende sormuştum , aldığım cevaplar.


(Oğuzhan) #18

teşekkür ederim hocam sağolun


(antipanik) #19

Hiç hesaba gerek yok. Yoğunluk ölçeri arındırıp kovaya koyuyorum.
Kepçede kovada.
Biraz Su ekleyip bir iki tur karıştırıyorum. Ve istediğim seviyeye inene kadar devam :slight_smile:


(bakkalamca) #20

Selamlar,

Formül basitçe sonHacim= ilkHacim X (1050/1040) şeklinde olamıyor çünkü konsantrasyon değil. önce o.g. değerini brix değerine çeviriyoruz.

Mesela 1050 o.g. demek 12.4 brix demek. kabaca yüzde 12,4’lük çözünmüş madde çözeltimiz var demek oluyor. 1040 o.g. ise 10 brix değerine geliyor.

İşte şimdi formülü kullanabiliriz. 23 litre ilk hacim için
sonHacim=23 X 12,4/10 —> sonHacim = 28,5 Lt yapar yani 5,5 litre su katılmalı

Başka bir yöntem; 10 brix demek 1lt suda 100gr şeker var demektir. sulandırdığınız zaman şeker bir yere gitmeyecektir ama derişim düşecektir. o.g. 'yi yükseltmek için formül

(istenen brix - mevcut brix) x 10 x toplamHacim = katılması gereken toz şeker

1040o.g den 1050’ye 23lt’de çıkmak için ise gene brix kullanarak
şeker=(12,4 - 10) 10 x 23 -----> 552 gr toz şekerdir. toz şeker katarken hacimde bir miktar artacağı için 560-570 gr katılabilir.

Not: brix aslında birebir çözünmüş maddeyi göstermez ama bizim hesapları çok etkilemeyecektir.