Köpük içerisinde Terleme


(Ali Deveci̇) #1

Merhaba arkadaşlar

Sobalı evde olduğu için diğer odalar soğuk ben de strafor köpükten kutu yaptım onun içinde şişeleri bekletiyorum içine cam şişede sıcak su koyuyorum fakat iki gündür terleme yapıyor ve bu sebeple kapaklarda biraz paslanma yapmış. Acaba bu sorun olur mu? Biralar 10 gündür şişede sizce hala daha sıcaklığı 20 ye çekmeli miyim 14 derece falan iyi mi? Isıtmayı terleme yapmadan nasıl yapabilirim?


(Hasan Ali) #2

hocam merhaba oncelıkle bu tespitimin tam dogru olup olmadıgından emin degılım ama anladıgım kadarıyla sıcak su koydugunuz kavanozun agzını acık bırakmıssınız ordan cıkan buharda kapaklarda bahsettiğiniz paslanmayı yaratmıs zaten araya strafor koymussunuz ısınmayı buharla yapmıssınız bence sorunun kaynagı bu sıcak suyla siseler arasında ki straforları kaldırıp cam kavanozunda kapağını kapatırsanız bundan sonra sorun yasamazsınız ayrıca biralarınızın gazlanması istediğiniz düzeye ulastıysa bence bosuna bu kadar emek harcamayın sonucta mayanın işi bitmiştir
umarım yardımcı olabılmısımdır


(Ali Deveci̇) #3

Teşekkürler Hocam sonradan anladım ben de yoğuşma durumunu su buharının yani siz şişeledikten sonra 14 derece olması problem değil mi diyorsunuz :slight_smile:


(Hasan Ali) #4

bence 2 haftadan sonra gazlanma tamamlanıcaktır ondan sonrası icin ugrasmanız yorucu olur diye dusunuyorum


(Rahim Şanlı) #5

kavanozun kapağını neden açık bırakıyorsunuz?


(ufuk) #6

sobaya yakın biyerlere saklama imkanınız varmı?
yada bir sonraki kitte lager yapın kış sezonuna en uygun lager olabilir.
yada pilsner yapın ama lager mayası ile yapın mesela…


(emin hayati bora) #7

BİRAYI ŞİŞELEDİKTEN SONRA MAYALANMA OLAYI BİTMİŞTİR ISI DENGESİNİ DÜŞÜNMEYİNİZ HERHANGİ BİR ISIDA BEKLETEBİLİRSİNİZ DİYE DÜŞÜNÜYORUM.

Ali Deveci̇ <>, 4 Ara 2018 Sal, 21:27 tarihinde şunu yazdı:


(Umut Cevik) #8

Şişede gazlanma, şişeye konulan şekerin maya tarafından sindirilip alkol ve karbondioksite dönüştürülmesi ile oluşur. Diğer bir deyişle, gazlanma için şişede fermentasyon olmalıdır. Bunun için uygun fermentasyon sıcaklığı gerekir.


(mehmet ) #9

Artık 10-12 derecelik ortamda şişeleri bekleyebilirsiniz.


(Tncr) #10

Gazlanma olması için şişlerin uygun sıcaklıklarda beklemesi gerekir.
Bunun için önerilen en uygun ısı ise şişelerin en az bir hafta 25 derecede bekletilmesidir.
Eğer 25 derece ısı sağlanamıyorsa 20 derecede 2-3 hafta yeterli olacaktır.
Belirtiğiniz 15 derece altında sıcaklıklarda mayaların çalışması çok yavaşlayacağından veya duracağından gazlanma olmaz veya minimum seviyede ilerler.

Yani ısıyı en az 20 dereceye çıkarmanız gerekiyor.


(emin hayati bora) #11

O ZAMAN ŞİŞENİN MUHAFAZA ORTAMININ ISISI KAÇ DERCE OLMALI VE BU ORTAMDA NE KADAR BEKLETİLMELİ ?

5 Ara 2018 Çar 12:11 tarihinde Umut Cevik <> şunu yazdı:


(Umut Cevik) #12

Kitinizde kullandığınız mayanın çalışma sıcaklığında olmalı. Yani kitiniz hangi sıcaklıklarda kovada fermente oluyorsa, en az 10 gün kadar o sıcaklıklarda şişede gazlanmalı. Bu da kabaca, Lager tipi mayalar için 8-15 derece, Ale tipi mayalar için 15-25, Belçika tipi mayalar için ise 16-29 derecelerde olmalıdır. Gazlanma sonrası ise şişelerin 10 derecelerde saklanması öneriliyor.


(Ali Deveci̇) #13

Yani arkadaşlar muntons pilsner kendi mayası ile mayalanmış bira için 17-20 arası iyi bir sıcak öyle mi?


(hsn) #14

selamlar. sizin pilsner için uygun sıcaklık 20 derece. biraz hızlı olsun derseniz 22 dereceye çıkarın. mümkünse 2 hafta bu sıcaklıkta sürsün. ama ısıyı mümkün olduğunca sabit tutmaya çalışın ve 20 derecelere çıktıktan sonra 18 derecenin altına düşürmeyin. mayaların uykuya geçmesi ve tekrar uyanması çok zaman kaybetmenize neden olacaktır.

ayrıca sıcak su koyduğunuz şişenin ağzını kapatın. aksi takdirde terleme çok yoğun ve ısı kaybı daha fazla olacaktır.

bol köpüklü biralar


(Tncr) #15

Daha önce de yazmıştım.
Aşağıda daha detaylı bilgi var inceleyebilirsiniz.