Kova hep 27 derecede

Merhaba Arkadaşlar,

Bir hafta önce butikbira.com dan başlangıç setiyle gelen kitimi kurdum. her şeyi büyük bir titizlikle hijyene dikkat ederek ve kitapçığa harfiyen uyarak yaptım. Evde serin bir dolap içinde muhafaza etmeye başladım. İlk 4 gün 20 ila 24 derece arasında seyrederken kabarcık çıkışına hiç şahit olmadım. Kovanın kapağı şişmiş durumda ve dolabı açınca hoş bir bira kokusu aldığımdan fermantasyon için hiç endişelenmedim. Fakat 4 günden sonra derece 27 yi göstermeye başladı altına metal bir tepsi koyup devamlı dolapta soğuttuğum 33 ml buz şileri ile dereceyi 26 ya düşürebildim. yaklaşık 7 gündür 26 ve 27 derecenin altına düşüremedim. derece bozuk değil çünkü buz koyunca 25 26 derece oluyor daha sonra 27 derece oluyor. dolabı açınca bira kokusu gelmiyor ve kapak şişkin değil. Havası alınmış gibi. Fermantosyon işlemi bu derecelerde devam eder mi ? Bu şekilde pazar şişelemeyi düşünüyorum. Önerilerinizi rica ediyorum .

4-5 gün sonra gaz çıkışının kesilmesi normal ancak fermantasyon devam eder endişelenecek bir durum yok fakat kovanın sıcaklığını 25 derecenin altına düşürmeye gayret edin yoksa biranızda istenmeyen meyvemsi tatlar oluşabilir.

1 Like

Onurcan hocam benimde 8 . Gün gaz çıkışı 2 gündür yok kapak şişkin durumda biraz bastırarak gaz çıkışıni sağlıyorum . Yaptığım uygulama doğru bir yol mu ?

Yok hayır kendiniz hiçbirşey yapmanıza gerek yok oluruna bırakın.

1 Like

unnamed bu şekide bir yöntem kullanabilirsiniz. fana gerek yok geniş bir leğen içine buzları atıp havlu ile sarın havlu suya deysin ki sürekli buharlaşma etkisi ile alttan soğuk suyu çekip fermenteri soğutsun.

1 Like

size tavsiyem, 23-24 günden önce şişelemeye başlamayın. En önemli alet “yoğunluk ölçer” , onu butik biradan temin edin, hiçbir işleminiz boşa gitmez. En geç 24 saat sonra kabarcıkların çıkması gerekir, sesinden duyarsınız. Çıkmazsa hava sızdırması vardır, hemen müdahele etmeniz gerekir, kapak tam kapanmamış olabilir veya musluğun etrafı sızdırabilir. Buz donmuş şişeler uygun bir yöntem, ama etrafını da komple büyük poşetle kapatmanız gerek.

Merhabalar konu açmayı beceremedim böyle cevap yazıyorum ama yanlış bir şey yapıyorsam kusura bakmayın.
Bu hava kilidinin kırmızı kapağını takacakmıyım takmayacakmıyım kimisi takmıyor anlamadım bir türlü :flushed:

Takacaksınız Halil bey. Hatta taktıktan sonra star sunlu su ile hava kaçırıp kaçırmadığına dair etrafını kontrol edebilir siniz.

Teşekkürler Cumali bey bir sorum daha olacak kitim henüz 3 yada 4 günlük strafor kutu yaptım ve iki adet fermantasyon kovasını kutuya koyup buzla destekliyorum kutuyu açtığım da ilk bira kokusu ardından ise ekşimtırak bir koku geliyor bu maya kokusumu her hangi bir sorun var mı sizce ?

Gayet normal ya. 15. Günden itibaren tam oturacaktır.

Teşekkür ederim yardımlarınız için bol gazlı biralar yapmanız dileğiyle iyi günler :slight_smile:

İyi günler :slight_smile:

Merhaba arkadaşlar.

Öncelikle Yardım ve Öneriler için teşekkür ederim.

İlk deneyimimi bu konuda paylaşmak istedim. Herşeyden önce bira kiti ile birlikte gelen kılavuzu doğru şekilde uygulamakta fayda olduğunu düşünüyorum. Kafayı karıştırmadan sadece kılavuza sadik kalırsaniz netice alacağınıza eminim.

Kiti 11. Günde şiseledim.
Şiselediktem sonra 6. Günde açtım.
Sonuç umdugumdan iyi.
Ama 1 hafta daha beklersem daha iyi bir bira icecegimi biliyorum.

  • renk koyu ve biraz bulanık.
  • tat fena değil ve hatta lezzetli bile diyebilirim.
  • köpük yeterli değil ama var, ilerleyen haftalarda dahada köpüklü olacağını umut ediyorum.
  • kabarcık çıkışı ilk başlarda iyi sona doğru azalıyor. Beklemeye devam ederse artacağını umut ediyorum.
  • gelelim en önemli mevzuya ve ilgilendiğim kısıma. Alkol oranı % 5 üstünde bence. Kafası çok güzel. 23 litre yapmama rağmen piyasa biralarından daha tatmin edici. Forumda biram gövdeli oldu dedikleri bu olsa gerek. Yani güzel bir tat ve içim rahatlığı. Yüksek alkol. Tamda aradığım.
  • son olarak bu işin çok abartı ve zor oldugu konusunda endişe etmeyin. Kılavuzu doğru uygulayın ve biranızın keyfini çıkarın.

Bol köpüklü biralar.


Eder. Ben de 27 derecede yaptım. Lıkır lıkır içildi.

Bence bu kovaya yapışık olan ısı ölçer pek doğru sonuç vermiyor gibi geliyor.20 derecede mayaladığım Bock kiti 3 gündür ortam sıcaklığı 22 derece olmasına rağmen, kovada gözüken 26 derece.

belki biraz geç olacak ama yazın 3 leziz kit kurmuş biri olarak…şöyle yapıyorum…her şeyi yaptık kova hazır diyelim.(Ben sabahları kurarım kiti)…sıcaklık 25 derece civarı…sokuyorum buz dolabına akşama kadar oluyor 16 derece çıkarıyorum sabaha kadar 23-24 anca oluyor.sabah tekrar sokuyorum dolaba.böyle 3 kit kurdum inanın 19 derece sabit kurduğum kitten farkı yok.genelde de 11.günde şişeliyorum.hiç bir sıkıntı patlama çatlama olmadı.1 kere deneyin kafanız çok rahat edecek:)
benim deneyimim…sizde deneyebilirsiniz…şişeleri de hep kasaya dizdim.kalın çöp poşeti boş bir odaya.Bu ana kadar herhangi bir olumsuz durum ile karşılaşmadım

Merhaba, ben de bir acemi olarak sürekli forumu takip ediyorum, birkaç yerde mümkün olduğunca kurulumdan sonra kovanın hareket ettirilmemesini tavsiye edildiğini görmüştüm.

Ben de mutfakta masanın altında muhafaza ediyorum, günde 1 sefer yarım metre yavaşça geriye çekip, buzları değiştirip yavaşça geri yerine sürüklüyorum. Ancak ilk kitim olduğu için doğru birşey mi yapıyorum, bir şekilde zarar mı veriyorum bilmiyorum.

Siz 3 kitinizi de bu şekilde hareket ettirdiyseniz ve birşey olmadı ise, benim de korkmama gerek yok sanırım.

Valla benim sayısız oldu kitlerim.hepte salladım.elbette haldır huldur sallamıyorum ama sonuç itibariyle indir kaldır da hareketlenme oluyor.yenisiniz zamanla bebek gibi davranmaktan vazgeçeceksiniz.ilk kiti kurduğumda 15 gün kovayla yattım kalktım😃 alıştıkça çokta dikkat etmiyorsunuz.tecrube…ama üstteki tortu ile karıştırmamak önemli…çok sallamayın yeter

ortam sıcaklığından daha çok etkileniyor.Kova içerisi ve dışarısı +3 yada -3 fark var diye düşünüyorum.dış tarafta olduğundan ister istemez kova içini tutmuyor.3 derece ye kadar fark ölçtüm

bebek gibi davranmıyorum merak etmeyin :slight_smile: Forumu gezdikçe, bazı kişilerin de ufak tefek sallama olayını, mayayı harekete geçirmek için yaptıklarını okudum. Yani zararından çok yararı da olabilir sanırım.