Kovada 5 hafta ve ilk kovada enfeksiyon tecrübem

Aynı anda kurulan 3 kovayı bir türlü şişeleyemedim. Bugün 5 hafta olmuştu, daldık şişeleme işine. 2 kovada problem yoktu ama kovanın birinde küf oluşmuştu ve yeşil elma kokusu vardı :frowning:

Musluktan bir numune alıp, tadına, kokusuna bakayım dedim. Alınan numune gayet iyiydi, hiç küf ve elma kokusu yoktu. Musluk 4 lt seviyesinde olduğu için kovada 5 lt kalana kadar şişeledim. Kalan 5 lt den 3 lt alıp, plastik şişelere doldurdum, gözlemlemek için.

Fotoğraflar:

Geçmiş olsun, küf tehlikelidir şişelemeden dökseymişsin keşke. Bi de o biraya temas eden bütün plastik ekipmanı değiştirmeni öneririm, kova sifon hortum vs herşeyi.

Yani ben bu görüntüyü küf olarak adlandırdım ama doğru bir tabir mi kullanıyorum bilemedim. Açıkçası bana, kovada 5 hafta beklese de çok yeni, belki de taşıma aşamasında ya da dry hop aşamasında acetobacter bulaşmış gibi geldi. Okuduğum kadarıyla öyle çok sıkıntılı bir durum da değil. Şişeleyince oksijen bulamayacak, oksijen bulamayınca da faaliyeti duracaktır gibi geliyor. Yani şişelerdeki biraların tadı içilebilir durumda olursa, tüketmek bir sıkıntı yaratmaz sanırım.

Bu arada kovada görünen yeşil kısım şerbetçiotu. Ha “hem dry hop yaptın hem de nasıl daha önce farketmedin bu durumu, ya da farkettiğinde yok muydu” dersen diyecek bir sözüm yok :slight_smile: Çünkü çok az bir dry hop yaptım dün akşam ve kovanın streç filmlerini falan sökmeye üşendiğim için pelletleri hava kilidi deliğinden tek tek attım :slight_smile:

Üstadlardan bir yorum alsak iyi olur sanırım. @Taylan, @kaan_gok, @ers

Herhangi bir enfeksiyonda kayıtsız şartsız dökme taraftarıyım :smiley: Plastik ekipmandaki kılcal çatlaklara bulaştıysa sonraki partiler de enfekte olabilir.

3 Beğeni

Merhaba,
Üstad kısmını hiçbir şekilde üzerime alınmadan;
Bu karşılaştığım bir durum değil doğrusu, ama okuduklarımdan aklımda kalanları paylaşabilirim:

  • Birada gördüğünüzün küf olup olmadığını anlamanız için çok geç, çünkü bu, yüzeyden aşağı uzanan ipliksi - bulutsu bir kütle olup olmamasına bakılarak anlaşılabiliyor.
  • Küf, tamamen yüzeysel, dolayısıyla eğer biranın tadı ve kokusu iyiyse yüzey altından altından, üstteki tabakayı dışarıda bırakmak kaydıyla aktarma/şişeleme yapılarak tüketilmesinde sakınca yok.
  • Lactobacter, şerbetçiotu varlığında neredeyse imkansız ve kitlerin hepsi temelde şerbetçiotlu LME
  • Acetobacter, aerobik ortam istiyor, dolayısıyla CO2 yoğun ortamda yapabileceği hiçbirşey yok.
  • Bira, bilinen hiçbir patojenin barınmasına izin vermiyor, dolayısıyla tadı ve kokusu iyi bira enfekte olsa bile sorunsuz tüketilebilir
  • Tabii bir de yabani maya olasılığı var ama, bir koloninin yerleştiği ortamda başka koloninin yaşam şansı tartışılabilir
  • Mert’in söyledikleri sonuçta tercih meselesi. Dünyanın her yerinde bu durumlarda ürünü dökme tarftarı/şişeleyip duruma bakarak tüketme taraftarı çok sayıda deneyimli biracı var. Ancak eğer sorun lacto ya da pedio ise evet, kesinlikle plastik olmayan tüm ekipmanı cayır cayır kaynatıp, plastik herşeyi önce kurşunlayıp ardından yakmak, küllerine de asit döküp, arta kalanları mühürlü bir kurşun kutuya koyup denize atmak gerek :smiley: lacto inanılmayacak kadar inatçı olabiliyor.
    Umarım yararı olur
    Kolay gelsin
6 Beğeni

Biraz abartmışsınız.

Kovaya PBW ekleyip ağzına kadar silme kaynar su doldurup 2-3 saat bekleyip suyu musluktan akıtarak boşaltınca herhangi bir canlı kalacağını sanmıyorum. Ardından aynı işlemi starsan ile tekrarlarsak millete boşa masraf ettirmemiş oluruz.

Ama sizin başınıza gelirse böyle birşey, siz kovayı ekipmanları atmayın bana verin ben onları güzelce temizler kullanırım…

4 Beğeni

Plastik malzemelerin içinde oluşan kılcal çatlaklara yerleşince bakteri, bütün plastik malzeme çöptür. Bahsettiğim çatlaklara erişemiyor pbw veya başka bir temizleyici.

Denedinizmi erişemediğini? Kaç mikrona kadar sızar su pbw karışımı?

Biraz teknik detay verseniz bizde eğer öyleyse kovaları imha etsek.

Kaynar su deterjan karışımında hangi canlı barınabilir? Kılcal çatlak ciziğe su giremez mi?

1 Beğeni

Şu an elimde bununla ilgili bir makale yok ama sour bira yapımı için de normal biralara enfeksiyon kaptırmamak için plastik ekipmanların sourlara özel olması normal biralara temas etmemesi önerilir. Plastikte gözle görülmeyecek çiziklerden ötürü bakteriler buraya yerleşebilir ve sonraki biraları enfekte edebilir. Ha tabi ki etmeyebilir de ama riski alıp 20 küsür litre birayı dökmeye değer mi?

1 Beğeni

Şişelerde de en üstte, yani oksijene en yakın noktada o küfümsü, ya da ağımsı nesne ne ise ondan oluşmuş. Hem de her şişede. Şişede 1 hafta tamamlanınca şişelerin hepsi dolaba girecek. Umarım o arada patlama çatlama olmaz.

Şişe fotoğrafları:

Acetobacter mi yoksa lactobacter mi bilebilseydim keşke. Ucuz mikroskoplarla ayrım yapılabiliyorsa bir tane almayı düşündüm :slight_smile:

1 Beğeni

Süreci gözlemleyip deneysel bir amaçlamı tutuyorsunuz birayı yoksa içecek misiniz? :slight_smile:

İçecekseniz iyi cesaret aman dikkat edin :slight_smile:

Bu arada benim kovadaki Belçika Buğdayı da yaklaşık bir ay oldu. Elimde kit yok diye şişelemiyordum ama şu an çok korkuyorum, yarın şişelesem iyi olur.

Eve gidince ilk iş açıp bakıcam :confused:

1 Beğeni

Hem süreci gözlemliyorum hem de tadına bakıp, duruma göre içeceğim. Sonuçta lambik biralar da şu an benim duruma benzer şekilde bakteri bulaşmış şekilde yapılıyor. Tabi ben bu konuda neredeyse hiçbir şey bilmediğim için artık şansa kalmış. Şu anki derdim, şişelerdeki şekeri bitirdiği noktada buzdolabına atmak, yoksa emin olmamakla beraber 30 şişe bombası hazırda bekliyor :slight_smile: Forumda bilen birileri vardır ama ya foruma girmiyorlar ya da görmediler.

Korkunun ecele faydası yok :slight_smile: Yarın şişeleyecekseniz, hiç kapağı açıp risk yaratmayın. Bu arada bu benim ilk kovada enfeksiyon tecrübem, %2 civarında risk var benim deneyimlerime göre :slight_smile:

1 Beğeni

Tadı normalse kesin bozulmamış anlamına mı geliyor? Eh öyleyse bir nebze olur diyelim de, mayaların şişelerdeki şekeri bitirdiğinden nasıl emin olacaksınız :thinking:

Bilemedim, aman siz yine de dikkat edin :slight_smile:

Evet sanırım şişeleme işini bu akşam yapacağım, çok umutlu olduğum bir kit, dayanamam bozulursa :slight_smile:

@ers’in de dediği gibi:

5 gün içerisinde şişeleme şekeri biter diye tahmin ediyorum. Kovada da 5 hafta kalmıştı. Daha fazla beklemeye gerek yok bence.

Gereksiz kuruntu yapmayın :slight_smile: Öyle sık başa gelen şeyler değil enfeksiyon durumları.

1 Beğeni

Bol şans o zaman umarım hiç bir sorun yaşamadan lıkır lıkır tüketirsiniz :slight_smile:

Dayanamadım biramdan numune alıp ölçüm yaptım, tadı kokusu görüntüsünde bir sorun yok. Tavsiyeye uyup açmadım, içim rahatladı ama biraz :slight_smile:

2 Beğeni

Merhaba,
Resmi yeni gördüm. Küf olduğunu sanmıyorum, çünkü aktarmayı beş lt kalana kadar yapmışsınız. Küf yüzeyseldir ve kesinlikle kovada kalmış, şişelere geçmemiş olmalı.
Aceto, lacto ya da pedio olduğunu da sanmıyorum. Şişeleri yan yatırıp, biranın dikken eriştiği noktada beyaz bir çember kalıp kalmadığına bakın. Kalıyorsa %90 tahminim, yapım aşamasında DME kullandınız, DME içindeki proteinler ve karbondioksitle yukarı taşınıp yüzeyde kalan mayadan oluşmuş küçük, kabarık sallar bu görüntüye yol açtı. Yine de şişelerden birini açmanızı öneririm. Gazlanmasına bakın. tadını kontrol edin ve bir bardağa döküp bir kaşıkla şiddetli şekilde karıştırdıktan sonra koklayın. Bekleme süresine oranla aşırı gaz/köpük görmüyorsanız, tadında ekşilik yoksa, kariştırdıktan sonra biradan maraton koşmuş atlet koltukaltına, ıslanmış deri gocuğa benzer koku veya diasetil, asidik bir aroma almıyorsanız, bira sorunsuz demek mümkün.

2 Beğeni

Umarım dediğiniz gibidir ama bana okudukça lactobacter gibi gelmeye başladı. Yani türünü bilemem ama bana göre bir enfeksiyon var, çünkü doldurduğumda sıkıntısız görünen her şişenin üzerinde ince bir tabaka ve beyaz kabarcıklar oluştu. Henüz şişede 3 günlük. Bugün açtığım şişede az gazlanma ve bitişte hafif bir acılık vardı ama şerbetçiocu acılığı gibi değil. 5 gün ya da 1 hafta dolunca doğrudan buzdolabına girecek.

Bu arada, bu biranın türü ne?
DME kullandınız mı ve o beyaz çember oluşuyor mu?
acetobacter olasılığını silin. CO2 yoğun ortamda ne çalışabilir, ne yüzeyde kalabilir. Doğruca dibe çöker.

http://www.milkthefunk.com/wiki/File:Pellicle_bottle.JPG

gördüğüm kadarıyla buna benziyor görüntü.
Often a pellicle will form on the surface of the beer inside the bottle shortly after packaging. This is no different than the pellicle forming in the fermentation vessel, and presumably occurs because of the oxygen in the headspace of the bottle. The pellicle will eventually settle out either on it’s own during aging, or when the bottle is refrigerated or disturbed. Other than for aesthetics, there should be no concern if this happens.

Pierre Tilquin of Gueuzerie Tilquin suggests that storing bottles horizontally on their side during bottle conditioning will prevent a pellicle from forming in the bottles. This is a common practice among lambic brewers, and when Pierre stored bottles upright he saw the formation of a pellicle in his bottles of lambic [9]. Gently tipping the bottles or even just standard handling will also dissolve the pellicle without harming the beer.
Sıklıkla, şişelemeden kısa bir süre sonra şişe içindeki biranın yüzeyinde “pellicle” oluşur. Bu, fermentasyon kovası içinde oluşandan farklı değildir ve olasılıkla nedeni, şişe boşluğundaki oksijendir. Olgunlaşma sürecinde kendiliğinden, veya şişe soğutulduğunda ya da çalkalandığında yok olur. Böyle bir durumla karşılaşıldığında, estetik nedenler dışında kaygıya gerek yoktur.
Kalanında bir lambic üreticisinin bu oluşumu engellemek için şişelerin yatay olgunlaştırılmasını tavsiye ettiğini; şişelerin hafifçe eğilip sallanması, hatta normal taşıma sarsıntısı sonucu bile pellicle’nin biraya zarar vermeden karıştığını söylüyor.
Bence fazla endişelenmeyin.

2 Beğeni