Lager maya - Sıcaklık tercihiniz

Merhaba,

Havalar malum iyice sogudu. Bu yuzden tekrar lager maya ile lager kurmaya niyetlendim. Daha once 12 derece sabit sicaklikta yerim vardi ama suan 2 farkli sicaklik araliginda kovayi muhafaza edebilecegim yer var.

  1. Secenek: 9,5/10,5 (En dusuk/En yuksek)
  2. Secenek: 13/14,5 (En dusuk/En yuksek)

S-189 maya icin ureticinin tavsiyesi 12-15 dereceler arasi mayalanma. Kova sicakliginin fermantasyon suresince +2 derece kadar arttigini dusunursek en mantiklisi 1. secenek gibi duruyor. Ancak fermantasyonun yavasladigi surede kovanin sicakligi da bahsedilen alt deger olan 12 derecenin de altina dusecek. 2. secenek ise fermantasyonun ilk surecinde ust sinir olan 15 dereceyi gececek. Aklima ilk zamanlar 1. secenekte bekletip fermantasyon yavaslayinca 2. secenekteki yere kovayi tasimak geliyor.

Sizin tercihiniz ne olur? Daha once 12 derece altinda lager maya kullandiniz mi ve sonuclari nasil oldu? Yuksek sicaklik meyve tadini sebep oluyor ve bunu istemiyorum. Ancak dusuk sicaklik neye sebep olur tecrube etmedim.

Bavarian maya çalışma aralığı 8 dereceden başlıyor. Ben ilk kez kullanıyorum. Şu an 8.5 derecede kovada bekliyor hala. Bu durumda senin için ilk seçenek fazlasıyla makul oluyor. Bunu önerebilirim. S-189 hiç kullanmadım.