Lager, Yoğunluk, Yardım


(Emre) #1

Merhaba,

İlk biramız 1kg malt 0 şeker muntos lager kit. İlk yaptığımızda yoğunluk 22 derecede 1,040’tı. 5. Gün sonunda 21 derecede 1,025 ölçtüm. 8. Gün de 21 derece 1,015 ölçtüm. Bugün 13. Gün ama yoğunluk hala 1,015 civarında. Son 5 gündür değişim olmamış gibi. Ölçüm yaparken mi bir hata yapıyorum yoksa başka bir sıkıntı mı var?


(Alp ) #2

Bence süreç fena gitmiyor. Ancak eğer son bir haftada sıcaklığın 18 derecenin altına düştüğünden şüpheleniyorsanız, kovanızı biraz karıştırıp bir süre 23-24 derecelik bir yerde bekletin ki, mayalar soğuktan uykuya yattıysa uyanıp tekrar çalışmaya başlasınlar. Bu şekilde bir hafta kadar bekleyin ve şişeleyin. Neticede fermentasyon süreci şişelerde de devam ediyor (bu kitlerin ismi her ne kadar lager de olsa, içindeki mayalar düşük sıcaklıklarda değil, oda sıcaklığında çalışacak şekilde üretiliyor)


(Ahmet Kılınç) #3

Ben de 2 paket light DME + 500 gr şekerle yaptığım Lagerimi 2 hafta sonunda 1,014-1,015 gibi bir değerde ölçmüştüm… 1 hafta sonra yani 3. hafta sonunda şişelerken 1,013 ölçtüm… (İY: 1,049)

Bence çok endişe etmeye gerek yok gibi geldi bana…


(Emre) #4

Sizin başlığınızı takip etmiştim aslında ama bu detayı atlamışım. Taylan Beyin açıklamasına göre 1,010’un altına düşmesini beklemek anlamsız. 2 haftalık süre sonunda şişeleme yapılabilir, hala maya kaldıysa şişede işlerine devam edebilirler diye düşünüyorum. Teşekkür ederim.