Lagering sonrası maya eklenmeli mi,eklenecekse nasıl?


(Durul Güven) #1

Bu genel bir soru aslında ama bu soruyu kendi yaptığım-yapmakta olduğum biradan giderek sormak istiyorum açıkçası.
Şimdi 1100 og li doppelbock u Daha önce brewmaker pilsnerden yıkadığım ve starter hazırladığım W-34/70 ile kurdum,başlangıç ısısı ilk 2 gün 20-18 sonrası 14-12 ve 3.4. Günler ve dewamında 8-10 derecelerde 30 gün sonra chillera aldım lagering için ve burada 11 hafta tutmayı düşünüyorum 0-1 derecelerde,bu bağlamda elbette 2. Bir kovaya aktarıp dip tortusundan arındırdım ve bu mayayı yıkadım tekrar maya eklemek gerekirse diye
Sorum şu;11 hafta sonra şişeleme yapacağım zaman yüksek og den ve 0-1 derecelerde 11 hafta kalmasından dolayı canlı maya kalmamış olabilir,bu durumda maya eklemek gerekebilir deniyor.Maya eklemek gerektiğini veya gerekmediğini nasıl,nelere göre anlayacağız,tekrar kendisinden yıkadığımız mayayı kullanabilir miyiz veya başka bir maya kullansak daha mı iyi olur,sonra şişelemek için 3. Bir kovaya uygun miktarda dextroz katttıktan sonra lageringden buraya aldığımızda ısısını yükseltmeli miyiz,ne kadar maya kullanmalıyız,buradaki süreç nasıl olmalı,gerçi nasılsa şişeleyip oda ısısına gelecek,peki ne kadar maya ilave etmeliyiz,maya ekledikten sonra ne zmn şişelemeliyiz?
Mantığıma göre;2. Kez maya ekleyeceksek 11 hafta sonunda lagering bittiğinde mayayı ekleyip (diyelim aynı maya)8-10 derecelere çıkartıp o şekilde şişeleme kovasına alıp şişelemek,ne diyorsunuz @ers @MertKosova @kaan_gok @magunay @Alpinist @antipanik @seyhan


(antipanik) #2

Bayaa bir zor soru olmuş.:grinning::grinning:
Ben mayaların 0-1 C de lagering sırasında öleceğini düşünmüyorum.

Bunu anlamanın yolu da şöyle olur:
11 hafta beklemeden 8-9 hafta sonunda sadece 1 şişe şişelerim ve 11.haftada yani iki-üç hafta sonra şişeyi açıp gazlanma normal mi bakarım.
Muhtemelen sorun olmayacaktır. Çünkü uzun vadeli mayaların dondurularak saklandığını biliyoruz.

Benim tavsiye:
Ben kovayı değil şişeleri lagering yapardım.
3 hafta şişeleme sonrası 12-15 arası bekleyip 8 hafta 0-1 C yapardım.
Çünkü bu metodda gazlanma tamam ve o haliyle lagering yapılıyor :slight_smile:


(biraci) #3

Bence 11 hafta bekletmeye gerek yok, 3, en fazla 4 hafta bekletip şişelenebilir, lagering şişede yapılır. 11 hafta plastik kovada tortu üzerinde mi bekleyecek, zaten o başlıbaşına çok hoş bir durum değil.

11 haftada mayalar ölmez (geçen hafta 6 ay beklemiş tortudan bira yaptım :wink: ) , ama çökelip süspansiyonda yeteri kadar kalmayabilirler.

Bir de yanlış okumadıysam sıcaklık ilk 2 gün 20-18 dereceymiş, aslında tam tersi olmalıydı. (Sıcaklık ilk birkaç gün daha kritiktir). Ama W-34/70’in yüksek sıcaklıklarda da temiz sonuç ürettiğine yönelik brülosophy testleri var. Gene de bir sonraki lagerinizde önce düşük, sonra kademeli yükselen sıcaklığı deneyin, daha sağlıklı olur :slight_smile:

Maya eklemek gerektiğini mikroskop ve hemocytometer olmadan anlayamazınız, ancak eski deneyimlere göre karar verilebilir, ya da garanti olsun diye ne olur ne olmaz mantığı ile maya eklenebilir. :slight_smile:
Ama ben olsam 11 hafta beklemezdim, şişeleme kovası ile de uğraşmazdım. (Oksidasyon).


(Durul Güven) #4

Dip tortusundan kurtularak lageringe aldım,o zmn ben şimdi bunları şişeleyip 3 hafta 12 derecede bekletip sonra şişede 8 hafta 0-1 derecelerde bekletiyorum


(Özgür) #5

1100 OG’yi okuyunca soru çok zor geldi açıkcası :blush: Maya yeterliliği konusu bu denklemde tam bir muamma. Hem süre çok uzun hemde düşük sıcaklık mayalara nasıl etki eder bilemedim. Buzdolabında 6 C’de sakladığım mayalarda sorun yaşamadım ama 0-1 C’de canlı maya oranı ne derecede etkilenir hiç tecrübe etmedim. Ama yetersiz maya kullanımı sonucu bir parti birada Asetaldehit problemi yaşadım. Bu nedenle maya yeterliliği üzerine yeni yeni çalışmaya başladım diyebilirim. Geçen hafta maya yeterliliği ile ilgili güvenli alanda kalmak konusunda @ers hocama miktar konusunda danışmıştım.
Böylesine zorlu bir mayalanma süreci için maya yıkama yerine taze maya kullanılmasını tercih ederdim :slight_smile: Çünkü yıkama sonrasında ne kadar canlı maya kaldığını bilmek zor.


(Durul Güven) #6

Yalnız starter hazırladım,maya konusunda sorun yalamadım,cayır cayır çalıştılar ve kovada 30 gün beklettim


(Anıl) #7

Maya yıkama konusunda izlediğim videolarda mayaları dondurmak için %50 su gliserin karışımı kullanıyorlar. Buradan yola çıkarak suyun donma noktasını daha aşağı çekme amacı var. Birada alkol içerdiği için donma noktası 0 ın biraz daha altında olduğundan mayaların tamamı ölmeyecektir ama su oranı fazla olduğu için bir miktar kayıp olması söz konusu diye düşünüyorum.


(Oğuzhan) #8

bu sorunun cevabını ben de merak edıyorum ve takıp edıyorum yazılanları. sömestr dolayısıyla 40 gun evde yoktum bu surede yılbası sepeti ile gelen lageri kurdum. arada bir kontrolu için bir arkadaşı gorevlendirdim.
benim süreç şu şekilde işledi;
2 paket w3470’i maya uyandırarak ekledim
ilk 2 gün benim de 20 derecede seyretti
3 hafta fermantasyon 12-15 derecelerde sürdü
kovayı buzdolabına alıp derecesini düşürdüm 0-2 derecede 2 haftadır duruyor

ancak ben lageri yaparken kova tortusundan kurtulma ımkanım yoktu ne sonuc cıkacak beklıyorum.
sonradan maya ekleme için ale maya kullanılabılıyormus eski kitlerimden kalan mayalar var onlardan eklesem ne kadar maya eklemeliyiz acaba :thinking:


(Oğuzhan) #9

2 haftadır şişede oda scaıklıgında (21-23) derecede bekleyen lagerlerimde hala bi gazlanma ibaresi yok. 4gr ile şişeledim. Şuana kadar 3 şişe açtım hepsi öyle. Bütün prosedürü lageringe uygun yaptım zaten yukarıda yazdıgım gibi. Kovanın sogukta bekletmesinden dolayı mayalar uykuya geçip bir daha uyanması mumkun olmayan konuma geçtiler diye düşünmeye başladım. Şişeleri açıp tek tek maya eklesek ne kadar maya eklemelıyız acaba bilen birisi yazabilir mi ?


(antipanik) #10

W34/70 çok yavaş gazlanma yapar.
3 hafta kova ve en az 4 hafta şişe bekletmeden şişeleri ziyan etmeyin derim.
Şişe +kova 45 gün dolmadan “elleşmeyin” derim.
60 gün dolduğunda şişeleri erken açtığınıza pişman olacaksınız.

W3470 ile 3 kova yaptım. Hepsi bu şekilde zaman gerektirdi.:blush:


(Oğuzhan) #11

cevabınız için tesekkur ederim. evet maya bıraz yavas calısıyor biraz da lager oldugu için. yukarıda da bahsettiğim gibi lagering işlemini kovada yaptım şuan toplamda kova+şişe 7.hafta tam olarak doldu. şişelerde henüz bir gazlanma ibaresi göremediğim için beni endişelendirdi. acaba kova buzdolabında beklerken mayalara bır sey olmus mudur diye düşündüm.


(antipanik) #12

Ben w3470 ile BB plastik şişelerinin dış çapını ölçerek gazlanma sürecini takip etmiştim.
Toplamda 7 hafta olsa da şişede 2 hafta önemli.

2 haftada kısmi gazlanma olması gerek. Yani şişe açarken az da olsa pısss sesi vardır?

Ama gazlanmanın bitişi 3-3,5 haftayı buluyor.


(Oğuzhan) #13

plastik şişelerin dış çapını olçmek cok guzel bı yontemmıs :smiley: ama cam sıse kullandıgım ıcın maalesef mumkun degıl. evet biraz pıs sesi geliyo. 12 şubatta şişelemiştim bugun tam 2. haftası. ama henuz kabarcıklar yok tabii. yine de beklemekten başka şansımız yok gibi gorunuyor :smiley: