Mavi Tur Birası-American Amber Ale

Bu birayı önümüzdeki hafta arkadaşlarla çıkacağımız mavi tur’da çeşit olsun diye yaptım. Sıcaklarda rahat içilsin diye alkol oranını biraz az tuttum (%4.5 gibi) ve hafif aromatik ama kolay içimli bir american amber ale hedefledim. Düşük alkol oranına rağmen çok dry bir bira olmasın diye de mayşeleme sıcaklığını 69 derece civarında tuttum. 2 haftadır şişede, tadım notlarımı böyle yazmışım. Tam olarak dümdüz olmayan bir yaz birası oldu.
“Damakta hafif toffee, karamel, kavrulmuş malt ve bisküvi tadı, burunda floral, hafif narenciye ve şerbetçiotu aromaları. Orta gövde, düşük alkol, kolay içim. Orta-uzun bir bitiş”
Taşıma kolaylığı ve pratiklik olsun diye 1 litrelik soda şişelerine şişeledim, zaten hepsi şişede maksimum 1 ay duracağı için oksidasyon açısından sorun olmayacak. Hatta o 25 litreyi muhtemelen 2 günde bitiriz :slight_smile:

HOME BREW RECIPE:
Title: Mavitur

Brew Method: BIAB
Style Name: American Amber Ale
Boil Time: 60 min
Batch Size: 25 liters (fermentor volume)
Boil Size: 30 liters
Boil Gravity: 1.037
Efficiency: 80% (brew house)

STATS:
Original Gravity: 1.045
Final Gravity: 1.009
ABV (standard): 4.71%
IBU (tinseth): 27.96
SRM (morey): 10.08

FERMENTABLES:
3.2 kg - German - Pale Ale (72.6%)
600 g - German - Vienna (13.6%)
200 g - German - CaraAmber (4.5%)
150 g - German - CaraRed (3.4%)
100 g - German - CaraHell (2.3%)
100 g - German - CaraMunich II (2.3%)
60 g - German - Carafa II (1.4%)

HOPS:
10 g - Target, Type: Pellet, AA: 11, Use: Boil for 60 min, IBU: 12.52
25 g - Styrian Goldings, Type: Pellet, AA: 5.5, Use: Boil for 5 min, IBU: 3.12
35 g - Centennial, Type: Pellet, AA: 8.8, Use: Whirlpool for 30 min at 90 °C, IBU: 12.32
35 g - Centennial, Type: Pellet, AA: 8.8, Use: Dry Hop for 5 days

MASH GUIDELINES:

  1. Infusion, Temp: 69 C, Time: 60 min, Amount: 27 L
  2. Sparge, Temp: 75 C, Time: 15 min, Amount: 7 L

YEAST:
Fermentis / Safale - American Ale Yeast US-05



5 Beğeni

Bu arada yukarıdaki 1. ve 2. fotoğrafta biranın 2 hafta içinde geçirdiği berraklık değişimi çok net farkediliyor. Etiketli olan şişelemeden 48 saat sonraki hali…

Haftaya ben de kaynatim diyordum ama bendeki malzemeler sadece butikbirada satılanlardan. Acaba butikte satılmayan ürünlerin yerine butikte satılanlardan alternatif ne koyabilirim? Mesela centennial yerine sadece alfaasit oranı aynı olan ürünü mü kullanayım? Daha çok yaz olduğu için çay aroması olsun istiyorum; cascade gibi otsu tada pek alışamadım.
Edit: imla.

Centennial’e en yakın aroma Cascade’de var. Ama zaten sevmedim diyorsanız hiç dry hop yapmayabilirsiniz. Cascade ve centennial otsu değil de daha çok narenciye aromalı şerbetçiotları bu arada. Bu tarifteki hiçbir şeyi birebir kullanmak gerekmiyor ayrıca, sonuçta benim uydurduğum bir tarif :slight_smile:

Uydurma da olsa en azından denenmiş bir şey😀 Aslında şerbetçi otuyla ilgili bir yazı yazdanız hatika olur. Bu arada görüntü çok güzel gözüküyor. Afiyet olsun.