Mayanın Gazlanmaya Etkisi


(Sarper) #1

Herkese merhaba,

Bir senedir evde bira yapıyorum. Şimdiye kadar 3 kit yaptım hepsi de Multon Pilsner, ilk 2 kitim gayet güzeldi fakat son kitimde aşırı bir gazlanmayla karşılaştım. Kit mayası, 750-1000 gr şeker, açık renkli kuru şerbetçi otuyla yaptığım 2 kitte bir sıkıntı yoktu fakat son kitimde US 0.5 maya denemek istedim.

Kitin formülü:
Multon Pilsner
1000 gr. Şeker (soğuk suda eritilmiş)
500 gr açık Renkli Kuru Şerbetçi Otu (soğuk suda eritilmiş)
750/360= 2 Adet Şeker
US 0.5 Maya
23 Litre

Yaptığım diğer kitlerden tek farkı maya. Genelde şişelemelerim 19., 20. günü buluyor. Bu da öyleydi. Fakat 20. günde şişeleme yaparken hatırı sayılır bir gaz çıkışı vardı kovada. Acaba US 0.5 yavaş çalışan bir maya mı? Son bir haftada kova sıcaklığım 24’ü görmüştü, bunun etkisi olabilir mi? 3 aydır şişede oda sıcaklığında bekleyen biralarım var. Tatta bir sıkıntı yok. Ama içmeden önce 2-3 kaşık köpük atıyorum :slight_smile: Herkese iyi bayramlar.


(Saner Gülşen) #2

Şişe şekeriniz normal. Fermantasyon tamamlamış olabilir. Gaz çıkışı fazlaydı diyorsunuz.
Kova fazla soğukta kalmışsa fermantasyon yavaşlamış olabilir.