MJ Bavyera Buğday Birasi kiti kurulumu

Arkadaslar selamlar, MJ Bavyera Bugday birasi kitini Bugday DME(1kg) ile birlikte icinde gelen M20 maya ile kurmayi planliyorum.
Kovada kac derecede bekletmek idealdir ?

yapanlarin yardimlarini bekliyorum.
(Tasma kismi ile ilgili kristal hava cikisi ve hortum temin ettim) :grin:

Eveet kimseden cevap gelmemis ama kiti kurdum,
Munthos bugday DME 1 kg
150 gr seker(neden?Cunku neden olmasin?)
MJ Bugday birasi kiti
Kitin icinde gelen M20 maya
Maya 25 derecede eklendi.(Hacmen su 21 lt)
ben merak etmistim, merak edenler icin paketi actiginizda serbet direk sag gozde acik sekilde solda ise kitapcigi duruyor.O sebeple acmaya baya cekinmistim erkenden.
KRISTAL hava kilidine 10mm capinda hortum buldum, koyu renkli yarin 12mm seffafi temin edicem ama elinde 10 mm olanlar hortum ucunu hafif yandan keserek sokabilir kristal kilidin basina.Ucunu 5 ltlik bidona koydum.
Isiyi 25 te tutmayi planliyorum simdilik cok agresiflesirse maya isiyi dusurmek icin ek buzlari bekletiyorum.
Hedef Weihenstaphaner.(cok beklerim ama Metin Hara da adriana lima ile sevgili olmustu.Yani umut etmeyi birakmamaliyiz arkadaslar bakin burasi cok onemli.)
Bu benim ikinci kitim.
Guncellemeri paylasicam.Hepinize bol birali gunler.

1 Like

Kendi sıvı malt özü ile yapmıştım oldukça kıvamlı be baharatlı bir buğday birası olmuştu. Hafif gazoz gibi buğday biralarına pek benzemiyor.

Artik kurdum deneyip görücez :slight_smile: bira olsun da ne olursa olsun

Ufak bir guncelleme, kit kurulumunun 18. Saatinde tasmis olarak suc ustu bulundu.Hortumu tikamis.Temizlendi geri takildi (okudugum kadariyla karbondioksit cikisi yogun oldugu icin kit ile arasinda koruyucu gorevi goruyor ve boyle takip cikarmalarda sorun olmuyor.)
Aradan 3 saat gecti birdaha tikandi.Tekrar temizlenip yerine kondu.Ilk 48 saat yanliz birakmamak gerekiyor belli ki.
:slight_smile:
Sicaklik tasmamasi icin 21 de sabitlendi ama M20 maya affetmiyor.Yuru be olum baban da mi boyle fermentelerdi dedirtiyor.
10mm capli hortumdan 12mm capli hortuma gecisi dusunuyorum.(tikanmamasi icin)
Oh.Herkese guzel birali gunler.

1 Like
  1. Saat atesli geceler M20 icin son buldu.Bu dilim içerisinde bir kere daha hava kilidi temizlenmesi yapildi.(Totalde 4 kere ama ilki en korkuncu idi)
    hortumu 12mm lik bulamadim fakat 10 mmlik seffaf bir hortumu isitarak genlestirip hava kilidine taktim.
    Sayet hortumu kullanmaya gerek kalmadi kristal hava filtresini kendi duzenegi ile taktim cosku son buldugu icin fakat 21 litre olan kutu 20 litreye dustu.Tasmalar ve kopuk sebebi ile olabilir.Govdeli bir bira olacagi kesin bu haliyle.
    Gozlemledigim kadariyla isiyi dusukte baslatmak daha makul 20 ler ideal.Mayalanmanin son haftasinda 25 derecelere cikartip mayayi strese sokmaya ve muz aromasini yogunlastirmaya calisicagim.Bu haliylede kitin ideal mayalanma sicakliginda olduğunu arastirmalarim sonucu ogrendim.
    Tasmayi cok dert etmemek gerekiyor oyle korkuldugu gibi birsey yok sadece ekstradan emek isteyen bir ilk 48 saati var.Tabi erken oten kusuda keserler.Guncellemeri paylasiyor olacagim.

Bende aynı kiti kurdum ama beklediğim gibi olmadı sonuç. 3 hafta kovada 4 hafta şişede bekledi. Weihenstephaner ile pek benzerliği yok maalesef.

1 Like

2 Likes

Donus icin tesekkurler goruntude de bugday birasi rengi yok ki iyicede beklemis.Kurduk artik napalim darisi gelecekteki mayalara.Elinize saglik cok lezzetli duruyor ama. :grinning:

UFak bir güncelleme.Bugün kurulumun 1. haftası.
Kovadan hafif bir tadım yaptım.
Isı ilk 5 gün 20 derece
Son iki gündür 25 derecede.

Karanfil tadı baskın sanırım forumda baharatlı demelerinin sebebi burna çarpan yoğun karanfil tadı.Hafif muz tadı var ama çok baskın değil biraz daha önplana ısıyı arttırarak çıkabilir miyim kontrol ediyorum.
Bu haliyle bile bayıla bayıla içebileceğim bir bira olmuş.
Sevgiler.

Tekrardan selamlar, Bugün fermantasyonun 17. günü.
Öncelikle Kovadan aldığım ölçümler son 5 gündür 1016 seviyesinde ve bu beni telaşlandırmıştı fakat;
M20 Mayanın düşük şeker tüketimi olan bir maya olması sebebi ile forumda ve internette yaptığım araştırmalar sonucu buğday biralarında bu değerin normal olduğunu gördüm.(1.020-1.016 arası değerler baya yoğunlukta.)
Şişelemeye geçtiğimde karanfil kokusu baskın bir buğday birası kokusu gelmekteydi. Net bir şekilde muz esterininde kokusunu aldım.Özetle weihenstephaner’ın birebir kokusu diyebilirim.
Belirtmek isterim ki 25 dereceye sıcaklığı çıkarmak tam bir hataydı.20C’de sabit ideal gözüküyor.(Internette yaptığım yoğun araştırmaların harmanı sonucu 18-20 arası karanfili, 20-22 arası muz esansını baskınlaştırmakta.)
Rengi şimdilik bulanık kehribar.
2 Hafta sonra ilk tadımda güncelleyeceğim.
Sevgiler.

Selamlar,
Ben de aynı kiti kurdum 0.5kg bugday dme ve 500 gr şeker kullandım. Mayayı Ilık suda 15-20 dakika beklettikten sonra sıcaklık yaklaşık 25 dereceye düştüğünde ekledim. Sonrasında kendi yaptığım coolbox içinde fermentasyon sıcaklığını 20-21 derece aralığında tutarak 20 gün bekledim ve Cuma günü şişeledim. 2 x 2.5gr kesme şeker kullandım. Birlikte şişelediğim arkadaşımla tadına da baktk ve bize iyi göründü. Sabırsızlıkla 3-4 hafta geçmesini bekliyorum.

1 Like

Güzel bir karşılaştırma olacak demekki ben 1 kg buğday dme ve 150 gr şeker ile 21 litre kurdum.
Kokusu iyidi ama tattığımda biraz acı bir tadı vardı.Tattığında burada paylaşırsan daha güçlü bir bilgi kaynağı oluşturabiliriz birlikte :slight_smile:
Sevgiler !!

Kaç derecede bekletiyorsunuz kovayı acaba? 25de beklemesi problem mi?

Açıkçası net olarak optimal sıcaklık 20 diyebilirim, 25te ortaya çıkan aromalar biranın tadını ve yapısını çok bozdu gibi geldi bana.
Araştırmalarımda da net olarak 18-20 arası karanfili 20-22 muz aromasını ortaya çıkarıyor.22’Nin üzerinde tadının bozulduğunu söyleyen pek yok hatta şişelemeden önce son 3 gün sıcaklığı bilinçli arttıranlar oluyor 25 lere ama kişisel tercihim olarak bu kitte 20 derecedeki birayı birinci haftasında arkadaşımla içtiğimizde oha bu nasıl birşey dedik.
25 te bir hafta bekleyeni (17. gününde) yüzümüzü ekşiterek içtik.Çok acı ve sert bir tat oluşumu ortaya çıktı.
Şiddetle bu kit için 20 derece sabiti öneririm.
Sevgiler!

Sisede 7. Gun actigimda koyu bir renk karsiladi beni tadinda da hafif bir acilik var kesinlikle hedefledigim bira bu degil.Yapacaklata tavsiyem light dme ve buğday dme karıştırmak.Yada bugday dme ye hic girmemek olabilir.
2. Hafta tadi otursun bir guncelleme daha aticam.
SEVGILER

1 Like

Bir tavsiye de bu markayı kullanmamak olabilir :+1:

1 Like

Kesinlikle katiliyorum.
Cok sans verdim bu kite ama cok cok farkli bir tat arayanlarin disinda onermem.2. haftada da ayni deniz beyin birasinin kopyasi oldu.Tat karanfil agirlikli soda gibi.Yemeklerde iyi gidiyor.Klasik bira hele hele bugday birasindan cok uzak.
Sevgiler

1 Like

Selamlar, ben bu kiti Sladovna Buğday Sıvı Malt Özü - 1.7 kg ile yaptım. 2 hafta fermente 2 hafta şişede şeklinde. Sıcaklık da 21 derecede sabitti diyebilirim. Bu sıcaklığı binanın sığınağında yakalayabildim. Bu konuda şansım vardı sanırım :slight_smile:
Yalnız benim yaptığım bira klasik buğday birasından bile daha güzeldi diyebilirim :slight_smile: (Weihenstaphaner delisi birisiyim bu arada, üzerine tanımam) Tadı daha yoğundu. Köpüğü çok yoktu. Kendi biramı övmek gibi olmasın sakın, birçok kişiye tattırdım bayıldılar. Renk olarak paylaşılan resimdeki gibi koyu oluyor. Ancak ben ekstra şeker koymadım, keşke koysaydım, alkol oranı sanırım düşüktü, içerken farkediliyor.
Ayrıca bende sadece bir defa aşırı köpürme oldu fermente sırasında.1 defa temizledim hortumu sadece. İlk gaz çıkışı 1 gün sonra olmuştu ayrıca. Kristal hava kilidi şart. Netten okuduklarım sayesinde sıkıntı yaşamadım. Kapak üzerine ağırlık koydum ki iyi ki koymuşum, kapak patlayacaktı neredeyse :))
Benim ilk bira yapışımdı ve memnun kaldım. Bu kez coopers buğdayı deneyeceğim, muntons malt özüyle. Ancak yazdıklarınızdan sonra acaba siz muntons malt özü kullandığınız için mi iyi olmadı diye düşünmüyor değilim :slight_smile: Ne dersiniz? Ya da aynı kit ve özle mi devam etsem?

Selçuk selam,
Şöyle ki, klasik buğday birası hiç değil evet, kötü diyemem tadına da son zamanlarda tattırdığım insanların hepsi bu biranın delisi oldular.Açıkçası özellikle kız arkadaşım delisi oluyor.Ben 1 kg malt 200 gram kadar da şeker ekledim ve 33cc’lik şişelerde sakladım.Adına biranın Tokmak dedik çünkü tokmak gibi çarpıyor.Yemeklerin yanında da fevkalade gidiyor.
Tekrar kurar mıyım? Kurarım açıkçası bekledikçe daha da güzelleşti.
Ben de aynı şekilde bu sefer Coopers deniceğim.Muhtemelen malt sebebi ile farkediyordur açıkçası 1kg malt MJ için istediğimden daha çok gövde verdi.Fakat coopersı önerdiği gibi 1 kg ile kurucam.Şekeride 200 gram eklemeni öneririm.Çok güzel oluyor.
Deneyimlerimizi paylaşırız buradan veya yeni posttan buğday birası delileri diye takımda kurarız :slight_smile: