MJ Greyfurt IPA


(Alpay) #1

Bu kit için tarif önerilerinde bulunabilir misiniz?Fermantasyonun son günlerinde içine greyfurt suyu eklesem nasıl olur acaba?


(Fatih yakar) #2

(Mami) #3

Ben de kurmayı planlıyorum, şişeleme şekeri olarak greyfurt suyu kullanabiliriz belki.


(Oguz) #4

Üsttekilerin birine yazmıştım ben kurarken su yerine 2 litre greyfurt suyu ekledim. Şerbetçiotunu 2 katına çıkarfım. Çok talep var şuan.


(ozan) #5

Hafta sonu 1 kg açık DME ile kuracağım. Belki 250 gram şeker de eklerim. Bu kitten çok ümitliyim bakalım nasıl olacak. Pembe/kırmızı bir renk için önerisi olan var mı?


(evbiracısı) #6

Greyfurt sıkma mıydı kutulu mu acaba?


(Oguz) #7


(volkan) #8

Şişeleme şekeri yerine greyfurt suyunu denediniz mi?


(Oguz) #9

Hayır. Meyve suyunun şeker miktarını da bilmiyorum. Sonuçta meyve suyu bira karışımı çıkmasın ?

Sırada nar suyu ile deneme var ama onu tam tahıldan yapmayı planlıyorum hatta mümkün olursa Sour bi tipte. Sunpride ın nar suyunu aldım yine.


(mehmet ) #10

Daha yeni olduğumdan konu açamıyorum. Greyfurt IPA hakkında bir sorum var:

fermentasyon 24 saat sonra başladı. şimdi de toplamda 10 gün geçti halen güzel güzel co2 çıkartıyor. Benzer tecrübe yaşayan var mı?

bir kilo dekstroz kullanmıştım.


(Uğur) #11

Sik rastlanan bir durum kovadaki serbest durumdaki gaz çikısi, bazen 3 hafta sürdüğüde oldu. Eğer ortam sıcaklıği olmasi gereken aralikta olduysa 2 hafta yeterli bir süre.


(Şişede Enaz BİRAY) #12

Ölçüm şansınız yoksa olası kazaların önüne geçebilmek adına 3 haftaya tamamlamadan şişelemeyin.


(Uğur) #13

Bu arada sormayı unuttum, 10 gün geçti dediniz ya acaba şerbetçi otunu attınız mı? Eğer atmadıysanız şimdi atıp 3 gün sonra şişeleyebilirsiniz. Aslında ölçüm aletiniz olsa 7. günde ölçüm yapıp SG 1020 ise şerbetçi otlarını atmanız gerekecekti (kendi sitesindeki tarife göre). Yani şerbetçi otunu 1020 ve altında atmanız lazım (gaz çıkışı ile aroma kaybolmasın diye). Eğer şerbetçi otunu şimdiye kadar attıysanız da 3 günden fazla beklerseniz şerbetçi otu aromasının azalmasına neden olacaksınız. Ortam sıcaklığı normal derecelerde oldu ise yani maya normal şartlarda çalıştı ise bir hafta da fermantasyon ağırlıklı olarak tamamlanıyor (tamamen bitti demiyorum, bunun için ölçüm şart). Bizim ilave beklediğimiz ikinci hafta hem mayanın görevini tam yapması, tadının oturması ve risk almamak adına oluyor.
Burada kritik olan siz şerbetçi otunu attınız mı, eğer attıysanız şerbetçi otunu attıktan sonra da gaz çıkışı gözlemleyebilirsiniz ki bu normal, fermantasyon bitmedi anlamına gelmiyor. Şerbetçi otunu attıktan sonra en fazla 3 gün beklemenizi tavsiye ederim. 4 günde bile aromanın azalışa geçtiğine şahit oldum.
Ben lager veya düşük sıcaklıkta veya Belçika kiti yapmıyorsam iki hafta bekleyip şişeliyorum, bu kiti şişeledikten sonra iki hafta bekleyerek içmeye başlayabilirsiniz, tadı çoğu kitten çabuk oturuyor, hatta bir aydan fazla bekleseniz şerbetçi otu aroması biraz azalmaya başlıyor, umarım çok yazmadım :slight_smile:


(mehmet ) #14

şerbetçi otunu 8. gün attım. Ama, şimdi 11.gün ve fokur fokur kaynıyor :slight_smile: Erken atmışım gibi geldi, biraz panik oldum da…Hafta sonu ölçüm yapacağım.


(Doruk Özalp) #15

Grayfurt ipa kumaya niyetlendim ama açık renk DME sitede kalmadığından şu ürün ile kurmayı düşünüyorum https://www.butikbira.com/collections/kuru-malt-ozleri/products/better-brew-pale-kuru-malt-ozu Tecrübe eden ya da başka fikri olan var mıdır acaba?


(Bora) #16

Merhaba arkadaşlar,

bu üründe maya paketi çıkmadı. maya olarak ek mi satın alıyoruz yoksa eklemiyor muyuz?
birde hangi ısı aralığında tutmamız gerekir?
yapanlar yapım aşaması ile bilgileri paylaşabilir mi lütfen?


(Uğur) #17

Poşeti üsten kestiğinde maya’yı poşet içinde ayrı bir cepte göreceksiniz (bira kiti üzerinde bu yazıyor diye aklımda kaldı). Tavsiyem mayayı görmek için poşeti kesmeyin, kestiğin zaman malt özünü de açığa çıkarırsınız, poşeti kullanacağınız zaman kesin. Gerçi çok dikkatli bir kesik ile maya poşetine ulaşabilirsiniz ama bu riske değecek bir uğraşa gerek yok. İçinden güzel bir maya çıkıyor. Bizde bu maya fermantasyonun ilk 5 günü sakin devam ederken fermantasyonun 6. veya 7. günde tavan yapıp az bir miktar köpük taşmasına neden oldu, bu nedenle tavsiyen 19-20 derece civarında tutmanız.


(Şişede Enaz BİRAY) #18

Aynı işi görür, çok defa kullandığım bir ürün. Rengi bir tık koyultur ama sorun edilecek bir düzey değil.


(Şişede Enaz BİRAY) #19

Maya ve şerbetçiotları paketin içinde bulunmakta.
Başlık yardımcı olacaktır, içeriği iyice okuyun lütfen. Mangrove Jack's Ürünleri

Poşeti üstten direkt boydan boya kesmeyin. Az aşağıdan dikkatlice ön yüzeye kesik atınca rahatlıkla açabilirsiniz.


(Bora) #20

Evet kutu şeklinde olmadığı için paketin içinde maya olabileceğini düşünemedim bir an :slight_smile:
eğer içindeyse açarken ince ince keser içinden çekerim :smiley: Yalnız mayayı ilk kurulumda koysam olmaz mı? yani mayayı yukarı da bahsi geçtiği gibi 6-8 yada 10. günde koymam elzem bir husus mudur?
birde greyfurt suyu takviye yapan arkadaşlar nasıl tat aldı acaba? ben greyfurt dilimleri koysam diye düşünmüştüm mayalanmada ya da tatta bozulma olur mu?