MJ kitler hakkında deneyimler


(Gülfen) #1

Selamlar hepinize,

Stok durumuna göre yetişebildiğim ve neredeyse satılan tüm kitleri kurmuş biri olarak yeni olan MJ kitler hakkında KİŞİSEL deneyimlerimi paylaşmak üzere yazıyorum.

Aralarında sadece pilsener olan kiti denemedim.Fakat diğer tüm kitlerde yaşadığım sorunu paylaşmak istiyorum.Acemi değilim ve 20 kiti 30 defa kadar kurmuş biriyim.Fakat MJ kitlerinde SÜREKLİ yaşadığım sorunu yazmak istiyorum.Tüm kurulum aşamaları yapıldıkan sonra saatler,günler geçmesine ramen fermantasyon bir türlü başlamıyor.Tüm kitlerde bu sıkıntıyı yaşadım.Hatta bir kiti 4 gün geçtikten sonra döktüm.Üstelik 130 lirayı bulan maya,buğday özü ve malt özü ekstralara ramen.İnanın içim burkuldu haftalarca bu kayıptan dolayı.
Sorun hep ama hep aynı oldu.Kovayı fermantasyona bırakıp buzları da koyuyorsunuz fakat o fermantasyon hiç başlamıyor.Dayanamayıp kovayı açtığımda pamuk şekeri gibi kovayı dolduran köpükle karşılaştım.Bu enteresan köpük okadar kabarmışki tüm mayayı neredeyse kova kapağına yapıştırmış.Haliyle şerbet mayayla buluşmadığından bozulmuş ve herşey çöpe :frowning: Sonraki MJ kitlerde de bunu yaşayınca kovanın kilidini söküp acımasızca kovayı salladım.Her defasında mikrop kampma riskini yaşayarak sorunu bu şekilde çözdüm.

Greyfurt seven bir kişi olarak eziyetle kurduğum bu kitleri en az 1,5 ay bekletmeme ramen maya kokusu hiç gtmedi ve greyfurtlu biram hiçbir zaman ne greyfurt nede bira tadında oldu.
Kurduğum diğer MJ kitleri de vaad ettikleri tadların yanından bile geçemedi.
Yazdıklarım sadece benim deneyemlediğim deneyler olduklarından dolayı aynılarını yaşarsınız diye bir iddam toktur.Bira yapımında değişkenler çoktur ve birinin yaptığı diğerine benzemez!


MJ Greyfurt IPA
MJ Greyfurt IPA
(Halil Koca) #2

MJ AvPA, MJ Greyfurt IPA ve MJ YZ pale ale kurdum şu ana kadar(MJ YZ pilsner dolapta şu an) özellikle MJ greyfurt İPA yı beğenmeyen yok ayrıca belirtmelyim 1. ayında içmeye başladık gram maya kokusu almadım veya alan olmadı gerçi aromaşı 2. ayında şu an kaybolmaya başladı ama dry hop yapılan her kitte bu sorun mevcut ne yazıkki diğer 2 kiti yalan sölemiyim ben pek beğenmedim tekrar kurarım demem fakat muhtemelen mayadan dolayı olabilir benim için fazla sek içimli oldu ama kesinlikle kötü demem tad açısından ayrıca sizin bahsettiğiniz hiçbir problemi yaşamadım fakat geç başlangıç bende hepsinde yaşadım, merakımdan dolayı soruyorum döktüğünüz kitte ölçüm yaptınız mı?
Son olarak M44 maya kullanılıyor bahsi olan kitlerde(pilsner hariç) ve bu maya benim pilsner ve doppelbock denemelerimde de 2-3 gün hatta 4 günü bulan gaz çıkışı bekletmelerine sahip acaba krausen oluşumunu gözlemlediniz mi? Benimde hatırı sayılır deneyimim var kit konusunda fakat bir şeyler yanlış gitmiş ama sorun yerine çözüme odaklanmaya çalışıyorum sonuçta ikimizde ev kullanıcısıyız birimizde doğru giden süreç niye diğerinde yanlış gitti ve dökmeye kadar geldi netice… Ayrıca nacizane bir tavsiyem madem her seferinde kovayı dolduran bir köpükle karşılaşıyorsunuz(ben karşılaşmadım hiçbir kitimde,(buğdaylar hariç)) o zaman maya ulaşamıyor şerbetle şikayeti yerine tavsiyem maya uyandırma yapın direk serpmek yerine.Ayrıca şunuda belirtmeden geçemeyeceğim kapağa kadar kabarmadan bahsediyorsunuz bu ciddi bir fermentasyon belirtisidir hatta sonlanma belirtisidir fermentasyonun sonuçta durup dururken hiç bir çözelti kabarmaz, kabarıyorsa bir sebep vardır diye bir düşünmek lazım…Son olarak hidrometre elzem bir cihazdır bilimsel yaklaşılmak istenirse…


(Durul Güven) #3

Ortada sorun yokken dökmüşsünüz biralarınızı boş yere,sizin o köpük dediğiniz şey ztn mayalarınızın çalışmasıyla oluşuyor,yazık olmuş


(zeynel başaran) #4

Mj New Zealand pilsner kurdum 2 hafta fermantasyondan sonra 1007 değerini alınca 720/360x2 şekerle şişeleme yaptım .
Oda sıcaklığında karanlık odada 22-23 derecelerde şu an bekliyor .
2 hafta sonunda kontrol ettiğimde şişelerden iki tanesinin basınç nedeniyle patladığını gördüm
Ayrıca 1. Haftasında içtiğim bir numunede ise çok fazla gaz ve köpük vardı şu an için bekliyorum bakalım .
Bu arada şunu da eklemek lazım 1007 değerini aldığım da hala hava kilidinde fokurdama vardi


(Mert Kosova) #5

Yoğunluk ölçümü 2-3 gün arayla sabit değer vermeden şişelemeye geçilirse patlama olması normal.


(zeynel başaran) #6

Çok haklisiniz bugün bir tane daha patlamış çözüm olarak bir şey önerir misiniz .
İşin kötüsü tarafı çok tehlikeli bu durum elde vs patlamasında felaket sıkıntı olur .
Tutup çöpe atmak da istemiyorum of ya


(Murat Uyar) #7

Eğer üşenmezseniz hepsini açın, sonra yeni kapaklarla tekrar şişeleyin, böylece içeride bulunan basınçlı havayı tahliye etmiş olursunuz. Kapakları Star sanlayıp, her şişeyi hızlıca kapaklayarak mikrop kapm riskini de azaltırsınız.


(arslant) #8

Benim tecrübem sadece NZ Pale Ale ile sınırlı. 2 kit kurdum. İkisinde de MJ kitapçığı ne dediyse o oldu.
Özel uygulama diyebileceğimiz…
Yaptığım kit ve tam tahılların %99’unda mayayı sulandırarak koyuyorum.
Yaza denk gelen biralarda 20 °C sabit buzdolabı.


(Mert Kosova) #9

Hepsini dolaba alıp mayaları uyutmak tek çözüm, pastörizasyon da mümkün ama riskli.


(Kürşad) #10

24.09.2017 pazar günü Kite ilave 1kg açık renk dme ile Mj greyfurt ipa kurdum. Kendi mayasını 23C sıcaklıkta su ile uyandırdım. Yaklaşık 12 saat sonra kovada yeterli basınç oluşmuştu ve birkaç saat sonra da kabarcıklar çıkmaya başladı. MJ’de bir problem göremedim ben.


(Barış) #11

merhaba arkadaşlar, mjnz kiti kuralı 2 gün oldu ama kovada hareket yok. 22 derece civarı sıcaklık. 1-2 defa salladım kovayı birazcık, ama sonuç yok. başına gelen oldu mu ne yapmam lazım? teşekkürler.


(Şişede Enaz BİRAY) #12

Onayladığım yöntemdir, deneyimlerim başlık içinde bulunmaktadır…


(Gülfen) #13

Ortada sorun vardı yoksa dökermiyim okadar masraftan sonra.Hava kaçağı olmamasına ramen tek bir baloncuk çıkmadı.Hatta hava kilidinde su sol tarafa bile kıpırdamadı.Mayanın çalışmadığını ,çalışamayacağını kendi gözümle gördüm.Maya çamurumsu bir şekilde köpüğün en üstünde duruyordu.Ayrıca şerbet artık ekşi ve bozuk kokuyordu.Muntos veya coopers kitlerin hiçbirinde bunu yaşamadım.Oysa her MJ kitinde yaşadım.Sanıyorum mayayı uyandırmadan dökmek bu kitlerde bunu yapıyor.Tabi artık MJ kit alıp kurmam.Muntos’a devam.


(Durul Güven) #14

Köpük mayalar çalışmasa söner ve sonunda mayalar şerbetlebulışur,çok insan hatta köpüğü kenara çeker ki ben de böyle yapıyorum böylece mayalar daha çabuk şerbetle buluşur ve ilk başlarda bahsettiğiniz görüntü ve kokular olur,ben boşuna döktüğünüzü düşünüyorum yine de


(Ser Arthur Dayne) #15

@GulfenZ

Farklı günlerde hidrometre ölçümü aldınız mı acaba? Salt gaz çıkışı belki tam doğru fikir veremeyebilir.


(Şişede Enaz BİRAY) #16

Kovayı dolduracak kadar köpükle karşılaştığınız halde mayanın şerbetle buluşmadığına veya fermantasyon başlamadığına sizi inandıran nedir acaba?
Başlamasa veya buluşmasalar böyle bir kabarma nasıl mümkün olabilir?
Gerek hava kilidi gerekse oluşabilecek kokuların gereksiz panik yaratmamasıyla ilgili zilyon tane bilgi forum içinde mevcutken hemde…

Üzgünüm ama bence de boş yere çöpe gitmişler, yazık olmuş.

Benzer deneyim yaşayıp sonucunu paylaşan arkadaşın yorumlarına bakalım…


(Oguz) #17

Greyfurt IPA nın aromasını artırma amaçlı içindeki şerbetçiotlarını iki katına çıkarıp aşağıdaki meyve suyunu eklemeyi düşünüyorum. Deneyen var mı ?


(Oguz) #18

Ben greyfurt suyu eklemeyi denedim bakalım şu şekilde.

  • Üstteki greyfurt suyundan 2 litre
  • Kitin kendi mayası
  • Kehribar LME

21 derecede fermente olacak. Şerbetçiotu miktarını 50 gr dan 100 gr a çıkarmayı düşünüyorum. :thinking:


(Halit) #19

Bu tip denemeleri tüm kitte değilde yarısını ayırıp denemeniz sizin için daha iyi olur ne çıkacağını bilemediğiniz denemelerde tüm kiti riske etmemiş olursunuz


(İbrahim Kızılkaya) #20

Merhaba bende greyfurt suyu eklemek istiyorum. Deneme şansınız oldu mu? Sonuçlar nasıl?