Motörhead Stout

Geçtiğimiz sene yılbaşına doğru kaybettiğimiz büyük müzisyen Lemmy’nin sene-i devriyesi için bir stout yaptım. 1-2 ay da şişede dinlenip yılbaşı gibi tam kıvamını bulacak. Reçete aşağıda…

Title: Motörhead Stout
Brew Method: BIAB
Style Name: Foreign Extra Stout
Boil Time: 60 min
Batch Size: 25 liters (fermentor volume)
Boil Size: 30 liters
Boil Gravity: 1.053
Efficiency: 80% (brew house)

STATS:
Original Gravity: 1.064
Final Gravity: 1.013
ABV (standard): 6.72%
IBU (tinseth): 41.97
SRM (morey): 41.29
FERMENTABLES:
5 kg - United Kingdom - Maris Otter Pale (76.6%)
375 g - German - Carafa II (5.7%)
300 g - United Kingdom - Amber (4.6%)
300 g - United Kingdom - Roasted Barley (4.6%)
250 g - Belgian - Biscuit (3.8%)
200 g - German - CaraMunich II (3.1%)
100 g - German - CaraAroma (1.5%)
HOPS:
40 g - Challenger, Type: Pellet, AA: 7, Use: Boil for 60 min, IBU: 27.6
20 g - Challenger, Type: Pellet, AA: 7, Use: Boil for 30 min, IBU: 10.61
15 g - Challenger, Type: Pellet, AA: 7, Use: Boil for 10 min, IBU: 3.75
MASH GUIDELINES:

  1. Infusion, Temp: 68 C, Time: 60 min, Amount: 27 L
  2. Sparge, Temp: 75 C, Time: 15 min, Amount: 7 L
    YEAST:
    Fermentis / Safale - American Ale Yeast US-05

Su profili: 73 Ca, 7 Mg, 23 Na, 74 Cl, 52 SO4, 111 HCO

Mayşe ph:5.5
Preboil l:29.5
Preboil g:1.054
O.G:1.064

11 Beğeni

Lemmy şerefine olması mı; all grain olması mı daha güzel bilemedim.

şerefe!

1 Beğeni

Challenger yerine IBU ayarlaması yaparak herhangi bir İngiliz otu (Goldings, Fuggles) kullanılabilir.
Roasted Barley ham arpadan evde kavurularak hazırlanabilir.
Biscuit malt olmasa da olur, ya da yerine Melanoidin veya Munich 2 konabilir.
İngiliz tipi mayalarla da yapılabilir :wink:

Bende foreing extra stout reçetesini hazırlayıp 2 haftadır kaynatmak için bekliyorum. Boyun ağrısından bir türlü fırsat yaratamadım.

Carafa 2 ve carafa 1 aynı anda kullanma planındayım Kaan bey. Nasıl oldu sizin güzelliğin tad profili.

Taze bir stout için gayet güzel oldu, ama dinlenmesi gerek biraz yumuşaması için. Gene son şişeleri paylaşamayacağız hanımla gibi duruyor :slight_smile:

Propino ile Maris otter arasında kaldım :slight_smile:

Stouttan sonra da Punk İpa çakması reçete çıkardım. Hangisini hangiside kullanayım karar veremedim :slight_smile:

Baz malt stout’ta o kadar da önemli değil bence, zaten tadın çoğu kavruk maltlardan ve şerbetçiotu acılığından geliyor. Baz malt ve karameller 2. planda, yardımcı oyuncu gibiler. Roasted Barley var mı? Bu konu biraz tartışmalı ama içinde roasted barley yoksa o biraya stout denmez gibi bir düşünce akımı var :slight_smile:
Yoksa Carafa 1 de kullanınca tat çok hafif gelebilir, porter’a yaklaşır. Kahvemsi kavruk tatları veren roasted barley oluyor çünkü. Bazen yerine black malt da kullanıyorlar, o da kömür gibi bir malt.

roasted barley mevcut değil ama dediğiniz gibi evde arpayı kavurarak elde edebilirim. Ya da carafa 2 yerine kullanılabilir mi?
Benim reçete 375 gr carafa 1, 375 gr carafa 2 şeklinde.

O miktarlar ana malt yanında oran olarak anlamlı, gramdan bir yorum yapamadım :slight_smile: Hesaplayıcının verdiği renk sınırların ortasında ise büyük ihtimalle renk olarak tutar. Tat olarak yeterince kavruk olmayabilir sadece. Ben carafa2 ve roasted barley kullanıyorum (bkz yukarısı). Ama evde arpa kavurunca onu da bir süre dinlendirmek gerekiyor kullanmadan önce.

brewerfriend renk skalasında bneim hazırladığım reçete daha koyu.
Caraaroma ve caramunich 2 de mevcut.

:slight_smile: peki arpayı ne kadar süre kaç derecede kavurdunuz Kaan bey.

Göz kararı :slight_smile: Yaklaşık 1 saat ara ara çevirerek 180 derece civarlarında bayağı kömürleşip ev dumanaltı olana kadar kavurdum. Ama hayal meyal hatırlıyorum geçen sene yapmıştım bu işi.

o zaman son soru :slight_smile:
bildiğimiz çimlendirme işlemini gerçekleştirmeden mi yapıyoruz?

Evet normal düz aktardan alınmış arpayı kavuruyoruz. Çimlendirme falan yok. Amaç kavruk (kahvemsi) tatlar vermesi.

cevaplar için teşekkürler Kaan bey :wink:

Ben de tam Biscuit nerden diyecektim, baktım Melanoidin olur yazışsın :slight_smile:

Bu da benim foreing extra stout reçetem

Bu da punky reggea ipa

Tavsiyelerinizi isterim Kaan bey.

1 Beğeni

IPA’da caraaroma ve melanoidin tarz olarak sanki pek uymamış gibi. Ben olsan NE IPA yapmaya çalışmıyorsam yulaf da koymam. :slight_smile:
Bir de IBU değerlerini hesaplatmak gerek, dry hop bol o güzel :slight_smile:
Stout içinse sanki caraaroma miktarı fazla gibi geldi bana, hatta caramunich de azaltılabilir. 500 caramunich, 250 caraaroma gibi. Caraaroma çok fazla olunca biraz pekmezimsi tat veriyor biraya.

Brewdogun punk ipa reçetesinde kullanılmıştı caraaroma.

Melanoidi dryhop bombardımanı olduğundan malt miktarını arttırmak için eklemiştim. Yerine önereceğiniz nedir peki?

Punk IPA’da caraaroma yok. Genelde IPA’larda sadece baz malt ve az miktarda (%5 gibi) karamel malt kullanılıyor. Caraaroma, melanoidin vs gibi özel maltlar hemen hemen hiç kullanılmıyor.

Caramalt kullanmışlar benim hatam :slight_smile:

CARAMÜNİH 2 kullanılabilir sanki.