Muntons buğday kit

14 gün kovada 1 hafta şişede bekledi. dayanamadım ilk şişeyi en son şişelediklerimden biri olarak seçtim 1 saat dipfrizde bekledi. tadı hafif ekşimsi ama geçer sanırım. başarılı

Merhabalar;
Muntos buğday kitini ilk buğday denemem olduğu için standart gelen maya 1kg şeker ile kurdum,
22.5 litre, ilk yoğunluk ölçümüm 1.045, kova sıcaklığı 22 -24 C arası, ortam ısısı 21 C civarı, gaz çıkışı 3 gündür çok kuvvetli (taşma vs. yok)
Merak ettiğim konu şişeleme şeker oranı. Forumu okurken gazlanma şekerinin daha fazla kullanılabileceğine dair birkaç yazı okumuştum, cooper pvc 50’lik şişe kullanacağım, önceki muntos pilsener şişelemesinde 5 şişeye 4 gr yerine 6gr şeker kullanmış ve bunları 7’inci gününde tüketmiştim gayette güzellerdi.
şimdi üstte yazdığım kombinasyonda kaç gr şişeleme şekeri kullanmalıyım? sonuçları nasıl olur?


Arkadaslar Bugday birasi kurarken nalburdan alabileceğiniz seffaf akvaryum hortumu isinizi gorecektir. Iyice dezenfekte ettikten sonra bir ucunu kovanin hava contasindan maks 2cm iceri sokacaksiniz yani hava boslugunda kalacak ucu. Diger ucunu da starsanli su dolu bira sisesine sokmaniz yeterli. Amac kovanin icerisinden hava cikisi olurken kovanin içerisine hava girmemesini saglamak.

şişeleme şeker miktarınız nedir acaba? 4gr / 6gr ?

Bende 1kg DME + 200gr şeker + 22 lt +MJ buğday mayasıyla, yukarıdaki arkadaş gibi nalburdan aldığım hortumla hava kilidi yaptım, ortam sıcaklığı 22 dereceydi, maya uyandırarak ( ilk denemem ) yaptım feci gaz çıkışı oluyordu, ilk 2 gün felaket, çok uğraştırıyor, hortum ikide bir tıkanıyor hatta kovanın kapağı dış bükey oluyor acayip ( iç basınçtan ) ufak taşmalarla işi kurtardım. 2 hortum vardı değişmeli kullandım, 2 gün sonra herşey normale dönüyor fakat işin en iğrenç yanı sanıyorum malt özü berbat birşey oluyor böyle her yere yapışan macun gibi bir yerden temizliyorsunuz başka yere yapışıyor, hele şişeleme yaptıktan sonra kovayı temizlemek ölüm, temizleme aşamasında kovayı yada kapağı çöpe atıp yenisini almayı düşündüm defalarca, ulaşılamayacak aralara giriyor macunsu madde, gerçekten ezziyetti. Çok sıcak su çözüyor sadece aklınızda bulunsun.

Bugün 1 hafta geçti bir 33’ lük açıp denedim, hidrometrem yok ( o işe bulaşmak istemiyorum ) ama alkolü sanırım 5 den fazla, güzel olmuş, gazlanması iyiydi, tadına alışmam lazım maya tarzı yoğun bir koku tat var sanırım oturacak daha.

ama şöyle bir gerçek var mevcut standart kovalarda bu iş zulüm. belki 33lt’ lik bir kovayla köpük taşması olmaz, yada bir kova kapağı daha alacaksınız ve çapı daha büyük bir hortum alıp sabitleyeceksiniz ve o kapak sadece buğday kiti kurarken kullanılacak. yoksa ezziyet.

Merhaba arkadaşlar,
1 kutu buğday LME ve m20 maya ile ilk buğday birası denememi yaptım, ayrıca ilk defa da LME kullanıyorum.
Og:1042 olarak ölçtüm, mayalanma 19-21 derece arası gerçekleşiyor ve kovada ikinci haftasında yaptığım ölçüm 1014 çıktı. Bu da yaklaşık olarak yüzde 3,71 gibi bir alkol oranına tekabül ediyor, hadi şişeleme şekeri falan derken yüzde 4 ü ancak görecek gibi.
1006 değerini görene kadar kovada
bekletmeyi düşünüyorum, 3. hafta sonunda bu değeri göremezsem de artık fg değeri nerde sabit kalırsa o şekilde şişeleyeceğim mecburen.
Kafama takılan sorular:

  • M20 mayası 20 derecelerde daha mı yavaş mayalanıyor?
  • LME suda geç mi çözünüyor ve bu sebeple og değerininin düşük çıkmasına mı sebep oluyor?
  • Aynı reçeteyle kurulum yapanlar varsa aynı og değeri mi gördüler, olması gereken og değerim tam olarak 1042 miydi acaba ?

M20nin şeker sindirimi yüksek değil. Genelde yüksek fg ile sonuçlanıyor.

Tavsiyem 3 gün sonra yapacağınız 2. Bir ölçümde gene aynı sonucu alırsanız şişeleyin. Bekledikçe aromalar kayboluyor.

1 Like

Kaç litre kurduğunuzu da yazın. Daha ayrıntılı yardımcı olayım.

1 Like

23 litre olarak kurmuştum. Kova kapağı oldukça şiş ve gaz çıkışı ara ara oluyor hala. Bugün ölçtüğümde yine aynı fg değeri aldım. Şerbetçi otuyla dry hop yaptım 3 gün sonra şişlemeye geçecem. Alkol değeri baya düşük bi ürün olacak bu sefer sanırım.

Teorik hesaba göre 1.045 gibi bir değer çıkmalıydı. Ama malt özleri tam karışmadığı için 1.042 çıkmış. Önemsiz bir fark. 1.045 olarak alırsak %4 civarı, şişeleme şekeri hariç alkol oluşur.

1 Like

Yardımınız için teşekkürler. M20 mayayı kullanırken şeker sindiriminin düşük olduğunu göz önüne alarak ne kadar alkol oranı istiyorsak ona göre kurulum yapmak gerekiyor demekki. Keşke biraz da şeker ekleseymişim.

Muntons buğday kiti kendi mayasıyla mı önerirsiniz us05 ile mi daha doğru olur. M20 filan tükenmiş wb istemedim. Kit mayası ya da us05 kullanacam.

Umarım kiti kurmadınız, eğer gerçekten Buğday Birası yapmak istiyorsanız mutlaka Buğday DME ve buğday mayası ile kurun, aksi halde Buğday birası ile hiç alakası olmayan ale tipi bir biranız oluyor. Ben Buğday birasını K23 maya ile kurmuştum oldukça sek ve güzel bir bira oldu ama Buğday birası değildi…

Arkadaşlar kitin kendi mayası diğer muntonslardaki (pilsner) aynı mı acaba ? Yoksa buğdaya özgü farklı bir maya mı ?

Merhaba ben bu kiti orjinal mayası ile 1kg malt özü ve 600gr şeker ile 23lt kurdum acaba şeker abartılı mı olmuş? Sizce nasıl bir sonuç alırım? daha 1. Haftasında öneriniz varmı teşekkürler

Tecrübemi aktarmak için yazıyorum: Bir hevesle anlarttığım gibi biramı kurdum, bira aslında gazoz gibi içimli bir bira, muz tadı hakimdi ama bunun haricinde baskın bir tat ve koku var bunu anlayamadım çok afedersiniz kusarsınızda genizinizde bir koku kalır onun gibi bir şey, ben başlarda maya kokusu sanıyordum ama bilemiyorum, ticari biralara alışık olanlar kesinlikle içmediler yada içenler beğenmedi, dediğim koku dayanılmayacak gibi değildi sonuç olarak çoğunu ben içtim, kontaminasyon da yoktu eminim. Her yaptığım kitten bir 50’ lik yada 33’lük ayırıyorum bir gün gaza gelip hepsini açıp içeceğim yada tadım günü yaparım :slight_smile: . Sonuç olarak Buğday birasından beklediğimi bulamadım, diğer konu önceki yazımda da belirttiğim gibi herşeye rağmen tıkanması ve sonrasında temizleme sorunu aman bırak benden uzak olsun dedirtiyor.

Muntons buğdayı 1 kg buğday kuru malt özü ve m20 maya ile kurunca çok beğenmiştim bir pilsnersever olarak. Acaba kit mayası çok mu farklı oluyor merak ettim şimdi.
Bir kontaminasyon söz konusu olabilir mi?

2 Likes

Kit mayası ile hayal kırıklığı oluyor maalesef :slight_smile:

Yok kontaminasyon olduğunu sanmıyorum. kit mayası değil MJ buğday mayasıyla kurmuştum,

Başlığa göz attıktan sonra ben de 1 Kg. Buğday DME, 300 Gr. şeker, bir paket WB-06 Maya (ekşilikten bahsedilse de M20/21 stokta olmadığı için) 21 Lt. olarak kurdum. Aslında 20,7 Lt. gibi değerlendirmek de mümkün zira mayaları eklemeden önce kovayı çalkalama faslında muazzam köpürdü kovanın içi. Mayaları dökebileceğim hiç yer kalmamıştı. Mecburen bir miktar köpüğü almak zorunda kaldım.

Soğutma çantası, mini hava kilidi ve tahliye hortumu da almıştım. Muz aroması çokça konuşulduğu için kovayı genellikle 23-24 derece civarında tuttum. Herhangi bir taşma vs. problemi yaşamadım. Ancak diğer kitlerden farklı olarak kovanın iç ısısını düşürmek bir tık daha zor oldu. Ölçüm aletimi arkadaşımda unutunca ne yazık ki ölçemeden 16. gün şişeledim. Gaz çıkışı oldukça seyrekti. Umarım fermentasyon tamamlanmıştır. Bu arada şişelerken baktığım kadarıyla çok belirgin bir ekşilik yoktu ve alkol oranı yüksekti.

Şişelerin bir kısmını 2x 360/750 küp şekerle, bir kısmını 1x 360/750 + 1x 360/1000 küp şekerle, bir kısmını 2x360/1000 küp şekerle, son olarak 4 şişeyi ise deneme amaçlı Cavendish&Harvey Portakal ve Limonlu şekerinden ekleyerek yaptım. Bu dört şişeye başkaca bir şeker eklemedim.

Şişeler şu an 6. gününde 20-22 derece civarında güneş görmeyen yerde bekliyor. Sonucu merak ediyorum.