Muntons buğday kit

cevabını da vereyim. yeni hava kilidini taktıktan birkaç saat sonra kendiliğinden düzeldi. sızıntı yok gaz çıkışı düzenli olarak devam ediyor. kırmızı kapağı açık bırakmak köpüklerin daha yoğun bir şekilde olıuşmasına ve kilitten aşağı doğru su akmasına sebep oluyor çıkarmaya gerek yokmuş.

bu arada 1 kg buğday dme ve 250 gr şekerle kurdum. en az 15 gün kovada bekletmeyi düşünüyorum. sonucu çok merak ediyorum. maya eklemeden önce ölçüm yapmayı unuttum başlangıç değerini başka şekilde öğrenenem sanırım.

1 Beğeni

Kovayla alakali her modifikasyonda kaliteli akvaryum silikonlari tercih etmenizde fayda var. Su vs. Cozunumleri normal silikonlara gore cok daha az oluyor.

2 Beğeni

Son buğday biramı da tükettim. Ticari buğday biralarından çok daha aromatik, çok daha güzel bir parti ürettim. Tek sıkıntısı yaptıktan 1.5 ay sonra tadı tam oturuyor ondan sonra yoğun ester kokusu kaybolmaya başlıyor. Buğday birasının yaydığı muz vs. kokuları seviyorsanız 1 ay ila 2 ay arasında tüketmenizi tavsiye ederim. :thumbsup:

2 Beğeni

2 paket DME eklemek biranin tadini ekşiltirmi?

@Rahmi_Kocaman Bey allgrain üretim yapıyor. Kitten üreteceğiniz birada kullanacağınız dme biranın tadını ekşileştirmez. Aksine tadına pozitif katkıları olur.

Arkadaslar merhaba, bende yaklasik 2 aydir aranizdayim ve dun aksam 4. kitim olan bugday birasini siseledim fakat sorunlu bir sekilde :slight_smile: siselerken hava kilidini cikarmayi unutmusum ve yaklasik 300-400 ml kadar star-san li su kovanin icine bir guzel giris yapti ve o sekilde siseledim. hic panik yapmadim acikcasi en kotu bozulur bugday birasinin tadina bakma firsati 1-2 ay sonraya kalir diye dusundum, ve burdan sizin fikrinizide almak istedim.

İlk siselememde aynısını yaşadım ve birami gayet güzel içtim.
Muhtemeldir ki son siselerde hafif bir tad farkı vardı ama farkedilmedi.

hava kilinde o kadar miktarda su olabilir mi? nasıl bi hava kilidi kullanıyosunuz? ben starsunlı değil de içme suyu koyuyorum hep hava kilidine.

1 Beğeni

Biraniz siselenmeye hazir hale geldiyse bozulma vs. riskleri en aza iniyor. Suda starsan varsa hic sikinti cikartmaz. Yoksa da cok dusuk bir ihtimalle cikartir.

1 Beğeni

Tesekkur ederim cevaplariniz icin, dedigim gibi zaten hic panik yapmadim cunku forumda zaten cok fazla baslik altinda cok fazla ileti okudum, okuyorum.Arastirmayi sevdigim ve elimden de bu tarz isler geldigi icin ustesinden kolaylikla gelebiliyorum gerisi tecrube ile kendiliginden gelecektir zaten… Yaptigim biralari burda daha once paylasacaktim ama malum 15 temmuz olaylari(dogum gunu kutluyordum,oda rezil oldu) daha sonra tatil falan derken kaldi oyle :slight_smile: en yakin zamanda birkac resimde ekleyerek sizlerle paylasmak isterim…

Ferhat bey, Bugday birasi oldugu ve kovadaki ilk bir kac gun fermantasyonun hararetli gecmesi sebebi ve buna bagli hava kilidi tikanmasi yasamamak icin kristal hava kilidine hortum ile ek yaparak 1 lt lik pet siseye 0.5 lt star-san`li su kullandim. Tecrubeli arkadaslarin tavsiyelerinden yararlandim acikcasi :slight_smile:
Hepimize bol birali gunler

1 Beğeni

ben de bayramdan sonra bu kiti kurmaya hazırlanıyorum. şeker kullanmadan 1 kg buğday kuru malt özü ile ve wb06 bira mayası ile kuracağım. Anlamadığım bir nokta var: Weyermann Buğday maltı, kuru malt özü ile aynı işi mi görüyor? alacağım bir malt değirmeni ile öğüteteceğim bu tarz maltlar, kuru malt özü ile aynı yerde mi kullanılıyor?

Selam. Gerçek maltlar Değirmende kirildiktan sonra mayseleme yapılarak kullanılabilir. Yani bir nevi demleme ve kaynatma işlemler serisi.
Kuru Malt özü ise gerçek maltardan, endüstriyel şekilde maltların mayselemesı ve toz haline getirilmesidir.
Yani weyerman maltini kırdıktan sonra direkt kullanamazsiniz, ama kuru Malt özünü kullanabilirsiniz.

Geçtiğimiz Cumartesi günü buğday biramı kurdum. sıcaklık 23-25 arasında seyrediyor. 2 paket buğday dme ve 500 gr şeker kullandım. fermantasyonun son 4 gününde de portakal ve kişniş çayı ekleyeceğim. OG 1054 çıktı. Her şey beklediğim gibi giderse lezzetli bir bira elde edeceğiz sanırım :slight_smile:

1 Beğeni

Selamlar bugün Muntons Buğday kiti, wb06 maya, 1kg deme siparişi geçtim.

Var mı herhangi bir püf noktası buğday birasının henüz yeniyim

Buğday kiti kurmadım ama fermantasyon sırasında sık sık hava kilidini tıkadığını biliyorum

1 Beğeni

Her türlü bira için bu konuda bir uyarı yapayım. Tarçın, zencefil, kişniş tarzı baharatlar oldukça etkilidir, kullanırken düşük oldukça düşük ölçülerde kullanılmalı.

1 Beğeni

Teşekkürler. Ömer Kutlu’nun tarifindeki ölçüleri kullanmayı düşünüyorum.

başlangıçta fermantasyon sıcaklığını 23-25 derece arası tutabilirsiniz. Ayrıca kristal hava kilidi ve hortum kullanmanızı öneririm. 1 kg yerine 1.5 kg dme kullanmanız ya da 1kgdme +500gr şeker kullanmanız daha iyi olabilir(kişisel görüşüm). 1kg dme ile alkol oranı da aşağı yukarı 4.2 olacaktır.

GunelOzgur bilgilendirmeniz için teşekkür ederim.

Bir kaç sorum daha olacak:

  • şişeleme aşamasına gelindiğinde diğer konularda aktarma kovasından bahsedilmiş, bu işlem tam olarak nedir? kiti kurduğumuz kovanın aynısından bir tane daha alıp, şişelemeden önce buraya mı aktarıyoruz?
    -aktarma kovasına geçirdikten sonra şişelemeden önce ne kadar süre beklememiz gerekiyor?
    -aktarma kovasında şeker eklemesi yapacaksak şekeri kaynatıp eklemeden bahsedilmiş, bu işlem tam olarak nasıl oluyor ve faydası nedir?

ve son olarak aktarma kovası kullanmak buğday birası için iyi bir şey midir?

Selamlar. Bu anlattığınız ikinci fermantasyon sanırım. Birayi tortudan ayirmak ve olgulaştırmak için yapılıyor. Bekleme süresi biraya göre değişir. Berraklastirma için mantıklı bence ama yabancı sitelerde tada etkisi epeyce tartışılıyor. Bugday kitine etkisini ise bilmiyorum açıkçası.