Patatesli tam tahıl bira


(Yusuf Güley) #1

arkadaşlar merhaba,kaç zamandır ilgimi çeken bir konu var. aklımıza gelebilecek bütün tahıllar birada kullanılıyor diye biliyorum yada şeker oranı yüksek şeyler peki patatesin şeker oranı yüksek diye biliyorum hatta bir ara araştırdım.çeşitli ülkelerde patatesten çeşitli sert içkiler yapılıyormuş.biz evde patatesi tam tahıl yada kitlerde ilave malzeme olarak kullanamaz mıyız? fikirlerinizi bekliyoruz
saygılar.:slight_smile:


(biraci) #2

Patates, tadı olan bir şey değil, biraya pek bir şey katmaz. Şeker kaynağı olarak kullanabilirsiniz ancak ama onun yerine şeker kullanın direkt :slight_smile:
Kite zaten katamazsınız, mutlaka enzimatik bir baz malt ile mayşelenmeli.


(Yusuf Güley) #3

azizim tadının olmadığını biliyorum ama ve lakin :slight_smile: yüzyıllardır patatesin kullanılmadığı bir yemek ve içecek kalmamışken biz neden birada denemeyelim.bir kitapta okumuştum evcilleştiremediğimiz bitkilerden bahsediyordu ve bunlardan biride patates ti yani kitap diyordu ki bizim evcilleştiremediğimiz patates her yerde yetişmemesine rağmen insanlara kendini o kadar alıştırıp sevdirdi ki patates biz insanları evcilleştirdi :smile: patateslere yaşamlarını sürdürebilmesi için yaşam alanları oluşturduk. :wink: patates beer güzel fikir.


(Özgür) #4

Yeni fikirleri her zaman desteklemiş ve uygulamış biri olarak söyleyebilirim ki ülkemizde yeni olan bu kültürde yapılacak o kadar çok stil varken böylesi katkılardan evvel ana bileşenlerin üzerinde durup geliştirmek daha faydalı olacaktır. Patatesi şimdilik biranın yanında tüketmeyi tercih ederim :slight_smile:


(biraci) #5

Yusuf Bey, deneyin o zaman. Haşlanmış patatesi direkt kite katmayın ama :smiley:


(Yusuf Güley) #6

işte çiğ mi? rendeye vurup çiğ suyunu mu? yoksa suyunu kaynatıp öylemi kite katayım bilemedim birde oran ne olmalı onun için ince hesap lazım :slight_smile: ama muhakkak deneyeceğim.bu konularda arkadaşların yardımlarını bekliyorum.


(arslant) #7

Başlık “tam tahıl” ama siz "kit"ten bahsediyorsunuz.
Tam tahıl ise nasıl koyarsanız koyun, nasıl olsa haşlanacak ve iyi kötü bir etki yapacak. Kit ise, zaten pişirilmiş bir ürüne çiğ katacağınız patatesin yeterli katkıyı sağlamayacağını düşünüyorum.

Ben de Özgür bey gibi biranın içinde olmasındansa eşlikçi olmasını tercih ederim :slight_smile:


(Yusuf Güley) #8

başlığın bir altına bakarsanız tam tahıl yada kit farketmez denemek istiyorum yazmışım ve sizden fikir edinmek istiyorum.pişirilmiş bir ürüne yani kite bende suyu sıkılmış ve patates posasından ayrılmış suyu kaynatıp soğumasından sonra ekleyebilirim.denemeler hayallerimiz gibi uçsuz bucaksız ve sınırsız olmalı.amacım en iyi reçete için fikir edinmek


(biraci) #9

Kite patates katıp, hele patatesin suyunu katıp herhangi bir iyi sonuç alamazsınız. :slight_smile: Buyrun fikir. :smiley:


(Yusuf Güley) #10

deneyeceğim sanırım sadece bizim ülkemizde denenmemiş internette bir iki sitede patatesli bira hatta pirinç,kabak ve daha nice farklı fikirlerle yapılmış biralar var yabancı dilim iyi olmadığı için pek anlamadım çeviri ile okumaya çalıştım adamlar birada kendini aşmış biz halen tuborga yakın biralar nasıl yapılır buna kafa yoralım.adamlar farklı bir şey denememiş ki onüne ne konduysa o yani denenmemiş olan için çaba sarf edeceğim.


(arslant) #11

Yanılmıyorsam balkabağı, pancar vb şeyler, tat, renk, ve aroma için koyuluyor. Patatesin çok belirgin bir şeyi yok ki.


Mercimekli lager denemek istiyorum
(Yusuf Güley) #12

şekere dönüşecek nişasta oranı yüksek diye biliyorum okuduğum bir sitede böyle yazıyor:
Patatesteki nişasta, arpa dahil çoğu bitkide bulunanlardan daha büyük granüller halinde düzenlenmiştir. Patates nişastası yaklaşık% 20 amiloz ve% 80 amilopektindir.Daha yüksek sıcaklıklarda (ve daha yoğun kıvamda) ezilme, daha az fermente edilebilir wort ve karşılık gelen dolgun gövdeli bira üretir. Aynı şekilde, daha fazla özel malt eklenmesi, biranın gövdesini artıracaktır.


(Sami) #13

Patatesteki şeker nişasta formundadır. Maya bunu parçalayıp alkole çeviremez. Enzim ilavesi gerekir. Ayrıca yapsanız da tadı ve kokusunun hayal kırıklığı yaratabileceğini düşünüyorum. Şöyle ki:
ekşimiş üzüm -> şarap/sirke
ekşimiş patates -> ???


(ersoy) #14

Denemek istiyorsanız deneyin elbette. Biz de sonucu birinci elden öğreniriz böylece. Patatesin, yüksek karbonhidrat nedeniyle alkol yapımızda kullanılması yeni birşey değil. Votka ve cin üretiminde zaten kullanılıyor. Arkadaşların-tabii benim de-itirazları tad açısından. Pirinç o ünlü budweiser da dahil birçok birada zaten kullanılıyor. Balkabağı birası da çok yaygın ama önemli bir kısmında tada ve sindirilebilir şekere anlamlı katkısı olmaması nedeniyle kabak bile değil, sadece pumkin pie baharatları kullanılarak yapılıyor. Gruit kısmına girersek, ısırganotu da dahil bir sürü form var. Zaten herb and spice (ot ve baharat) beer stili de bulunuyor. Sorun patatesin herb ya da spice olmaması. Yani tada katkısı sorusunun olumlu yanıtı bulunmaması. Ama patatesten alkol elde edilir mi? Elbette edilir.