Pilsner ve Bugday biramı dokmeye karar verdim

Herkese merhaba,
Bundan tam 2 ay once 4 Ekim’de pilsner kitimi gerekli hijyen sartlara uyarak, acık renkli LME ile beraber US-05 mayası ile kurdum. Aldıgım buzdolabına termostat yerlestirdim ve 3 hafta boyunca(is gezim yuzunden yurtdısına cıktım) kovada 20 derecede tuttum. Sonra siseledim, yine buzdolabında 22 derecede 1,5 aya yakın bir süredir bekletiyorum. siseye girdikten 3 hafta sonra deneme yapmaya basladım.

  • gazlılık iyi
  • renk iyi
    ama tadında igrenc bir maya tadı, acı, sert, içilmez birsey. bekle dedim kendime , olgunlasır.
    aynı sey Bugday birası için de gecerli.
    Dün yine denedim, gram farketmemis. aynı acılık, aynı kotu tat.Kontamine degil, aralıksız kopurmuyor. Maya’nın tadını alabiliyorum.
    nerede yanlıs yaptım dusunuyorum sadece… acaba LME 'den olabilir mi? ya da neyse…bilemedim…
    Bu cuma son kez deneyecegim ve olmazsa dokup, yeni kitlere yelken acacagım. Bu sefer DME siparis ettim, onunla yapacagım. Umarım cuma’ya kadar bir mucize olur…

Bekleme süreleriniz gayet yeterli aslında. Belki de maya toleransınız farklı olabilir.
3-4 derecelerde en az 1-2 gün şişeleri bekletin mümkünse dik konumda, kalan mayalar şişe dibinde donsunlar. bir de öyle deneyin bakalım.

Eğer istediğiniz tada erişirseniz, bundan sonraki kit yapımlarında 10 gün ilk kova 10 gün ikinci fermantasyon ikinci kova şeklinde ikinci bir fermantasyon yapın derim. ilk kovadaki tortu ve krausenden kurtulmuş daha berrak ve az maya kokulu bir bira elde etmiş olursunuz.

2 Beğeni

Benim buğday kitimde de kötü bir tat kötü koku var. 2 kit kurdum fakat ikiside aynı içimi neredeyse imkansız. Buğday dme ile kurmuştum bende ama ikiside çok kötü, bakalım senin gibi bende bekliyorum bir umut.

2 Beğeni

Dökmek son seçenek olmalı çünkü 4 ay bekletilen biranın tadı dahi değişmekte,oturmakta.
Ama,sizin durumda değişik bir sıkıntı olmalı.Pilsner neredeyse 0 acılıkta,içine şerbetçiotlu malt özü koymadan acılık alabilmeniz garip.Ben o kiti 27-28 derecede yaptığımda dahi biraz şarabımsı tad dışında bir sıkıntım olmadı.

Buğday konusunu bilemicem,yapmayı çok istediğim ama çekindiğim bir kit.Çünkü bazı buğday biralarını çok severken bazılarını hiç sevmiyorum;yaptığım tam hangisine benzeyecek bilemiyorum.

1 Beğeni

Bu aksam her ikisinden de birer tane buzdolabına koyuyorum Ctesi gunune kadar da ellemeyecegim, sonrasına bakacagım, cidden pek umidim yok, zerre duzelmedi cunku

1 Beğeni

Bana mi oyle geldi bilmiyorum ama Coopers kitlerde sanki maya kokusu basta cok az oluyo ve hemen kayboluyo. Muntons pilsner de koku giderek azaliyo ama 20. gunde hala 7 gunluk Coopers in maya kokusundan daha fazla. Kimseyi yaniltmak istemem ama bana oyle geldi.

1 Beğeni

peki, dusundukce aklıma cin fikirler geliyor, ilk kotu cıkan sisleri 3 gun buzdolabında beklektimistim, ondan sonrakileri de hep 2 gun beklettikten sonra denedim, acaba buzdolabında az beklettigim için mi oluyordur? yani dolapta beklerken, soguktan mayalar cokuyor ve içerken biz tadını daha mı az alıyoruz yoksa ben bu isi dusunmekten artık biraz contaları mı yakmaya basladım??

Sizden baskalarida ayni tadı alıyor mu? Başka ev yapımı bira denediniz mi? Bu verdiğiniz bilgiler hep sizin fark eşiklerinize göre bir tespit olabilir. Yüksek ısıda fementasyon yapmadıysaniz sorun olmaz diye tahmin ediyorum. Ben 3 hafta bekleme süresinde biranın acilastigini tespit ettim. Kesinlikle hidro metre ile olcuk ortalama 9 günde bitirdiğim fermantasyonlar daha verimli ve içimi kolay oldu. Dökmeden önce başka ev yapımı bira denemeye çalışın. İstanbul’daysaniz gelin birer şişe beraber içelim daha net fikirler oluşur

3 Beğeni

Bende aynı şeyin farkına vardım demelerimde coopers kitte daha çabuk maya kokusunun azalması, muntonsa göre.

2 Beğeni

Coopers kitlerini denemedim, elim hiç gitmedi nedense. Ancak Muntons kitleri için 2 ay dahi beklesem yine de maya kokusu alıyorum. Premium kitlerden çıkan mayalarda bu durumla hiç karşılaşmadım. Muntons kitlerinde artık kesinlikle kit mayası kullanmıyorum.

2 Beğeni

Şişeleri dik muhafaza ediyorsunuz değil mi ? Bardağa koyarken biraz sakin koyarak dipteki tortuyu dökmemeye çalışın. Ben seviyorum da içemeyen çok oluyor o tortu ile birayı.

1 Beğeni

bugday sislerinin tamamını doktum, olmadı, olmadı. pilsner’ler ise eh iste… sabır onemli ama bir arkadas maya toleransı dedi… umarım degildir. uzerine 4 kit kurdum, ellemedim bekliyorum… dayanamadım 1 tane cortez gold bir tane evil dog actım, maaalesef aynı sey… nedir bu mayadan cektigimiz… sabır, sabır… bu kadar insan yaptıgına gore vardır bir hikmeti, sabır ya sabır…

keşke dökmeseydin: ben alırdım senden. dökecek olursan yaz burdan da alalım :slight_smile: ben seviyorum maya tadını, hoşuma gidiyor.

2 Beğeni

maya tadı olmasın diye mayaları degistridim, m42 aldım. herseyi tuketip, tamamen notr karakterde imis. onunla deneyecegim. ne olursa olsun, sabır gosterecegim, bekleyelim bakalım.

1 Beğeni

W3470 stokta yok ama. Hiç maya tadı vs hissetirmeyen bir mayadır.
İki kova kurdum ve şu ana kadar kurduklarım içinde en güzeliydi.:blush:

Ki kurduğum 10 -11 kovayı tadım yapma seviyesi oldu.
Çok titiz ve temiz kurdum. Hergün sıcaklık takip ettim.
Maya bu işte çok önemli… onu anladım. :blush::blush:

Test edebildiniz mi? Mayanın verdiği aromaları bende yok etmeye çalışıyorum. M42 strong ale maya ile deneyecektim ki sizin yazınızı gördüm.

Değerlendirmenizi paylaşırsanız çok memnun olurum.

inanın isten gucten fırsat bulup(bir de kovalarımın hepsi dolu oldugu için;)) dun kurdum, burada paylasacagım ama diger biralar hakkında da bilgi verebilirim.
Pilsner biram son sisesine kadar kapısılarak içildi. maya kokusu kalmadıgı gibi, govdeli guzel bira oldu.
Evil dog; Forumda eski zamanlarda ovulmesini gozonune alarak kurdugum ve yaklasık 2 aydan fazla beklemesine ragmen hala maya tadı var ancak ilk 1 ayki tad kadar berbat degil. Bu kit aromalı oldugu için maya tadı duzelse bile, kitin kendi karakteri gidecetir, dolayısıyla sitede yazılanlar dogru, evil dog kitleri maalesef pek iyi degil.
SMUGGLERS; 4 subatta siseledim, 15 subatta denedim, Mu-kem-mel. ne maya kokusu ne birsey, 3 gunde 1 tane deniyorum, denedikce guzellesiyor, cok guzel.
Coopers IPA, siselemenin 15. gununde cok guzel bir bira oldu, su anda uzerinden 1 ay gecti, ne aroma gitti, ne koku var. dibinde tortu var mı yok mu belli degil, hepsini bardaga bosaltıyorum. IPA sevenler için harika
Cortez Gold sisleyeli 1 ay oldu, hala bir maya ve sert bir tat var, su anda limon da kurtarmıyor, yine de beklemeye devam
amber ale yi siseleyeli 1 hafta oldu,1 aydan once tadına bakmam
Red Indıan Ale yi de 3 gun oldu, onu da 1 aydan once acmam.
yani onemli olan
Kitin kalitesi bence. maya farklarını da daha sonra paylasmaya calısırım.
sevgiler

2 Beğeni