Piston Anadol - Reçete


(Seyhan) #1

REÇETE:

Malt: 2 Kg Weyermann Buğday Maltı, 2,5 Kg Weyermann Pilsener Maltı, 0.5 Kg Weyermann Melanoidin Maltı
Method: KazandaMayşeleme
Çeşit: Buğday Birası
Kaynama Süresi: 90 dakika
Mayalanan Şerbet Miktarı: 21 litre
Kazan Hacmi: 30 litre

KAYNAMA SONRASI DEĞERLER:

İlk Yoğunluk(OG): 1062
Son Yoğunluk(FG): 1008
Hacmen Alkol Yüzdesi (ABV): %7
Bira Rengi(SRM): 6,08
Bira Acılığı(IBU): 19.18

ŞERBETÇİ OTLARI:

50 gr – Hallertau Mittelfruh, Tip: Pellet, AA: 3.75, Kullanımı: Kaynamanın 1. dakikasında atılır ve 60 dk kaynatılır.

YAPILIŞ:

Haşlama Aşaması:

  1. Sıcaklık 45 C ayarlanır, 2Kg buğday maltı eklenir ve bu sıcaklıkta 15 dk durur.
    Sıcaklık 51 C ayarlanır, 2.5 Kg pilsener maltı ve 0.5 Kg melanoidin maltı eklenir. Bu sıcaklıkta 15 dk durur.
    Sıcaklık 65 C ayarlanır, 1 Kg şeker eklenir ve bu sıcaklıkta 40 dk durur.
    Sıcaklık 76 C ayarlanır ve bu sıcaklıkta 30 durur.
  2. Haşlama Süresi: 100 dk
  3. Kazan Suyu: 19 Lt

Yağmurlama Aşaması:

  1. Sıcaklık: 76 C
  2. Yağmurlama Suyu: 7 Lt

Kaynatma Aşaması:

  1. Kaynatma Süresi: 60 dk

MAYA:

Tip: Fermantis SAFBREW WB-06
Form: Kuru Maya
Fermentasyon Sıcaklığı: 24 C

DİĞER:

Şişeleme şekeri olarak 2 adet 405 adt/1000 gr küp şeker kullanıldı.


Weihenstephaner aromasına nasıl yaklaşırım?
(evbiracısı) #2

Bardağa koyarken şişenin dibini çalkalayıp eklediniz mi?


(Seyhan) #3

Hayır, direkt doldurdum dibini koymadım.


(Mert Kosova) #4

Sadece %10 melanoidin için biraz koyu değil mi rengi?


(Seyhan) #5

SRM değerine bakınca uygun bir renk olduğunu söyleyebilirim.


(Mert Kosova) #6

Aynı tarifi brewersfriendde deniyorum, 21 litre hacim 2.5kg pilsner 2kg wheat 0.5kg melanoidin ve 6 srm çıkıyo. 12 srm değerini nerden hesapladınız acaba? Resmi ekliyorum aşağı, OG-FG ABV değerleri doğru değil verimi ayarlamadığım için ama onların renge etkisi yok


(Seyhan) #7

Doğru orda bir yazım hatası olmuş, güncelliyorum reçeteyi.