Piston IPA - Reçete


(Seyhan) #1

REÇETE:

Malt: 5 Kg Tuborg Malt SMaSH Malt
Method: Torbada Mayşeleme (BIAB-Brew in a Bag)
Çeşit: Specialty IPA, White IPA, Indian Pale ALE
Kaynama Süresi: 60 dakika
Su Miktarı: 18 litre
Kazan Hacmi: 30 litre
Kaynama Yoğunluğu: 1.060

KAYNAMA SONRASI DEĞERLER:

İlk Yoğunluk(OG): 1.070
Son Yoğunluk(FG): 1.010
Hacmen Alkol Yüzdesi (ABV): %7.2
Bira Rengi(SRM): 7 – IPA

ŞERBETÇİ OTLARI:

30 gr – Target, Tip: Pellet, AA: 10, Kullanımı: Kaynamanın 1. dakikasında atılır ve 60 dk kaynatılır.
25 gr – Cascade, Tip: Pellet, AA: 7, Kullanımı: Kaynamanın 55. dakikasında atılır ve 5 dk kaynatılır.
30 gr – Cascade, Tip: Pellet, AA: 7, Kullanımı: Kaynama bittikten sonra atılır.
50 gr – Cascade, Tip: Pellet, AA: 7, Kullanımı: Şişelemeden 4 gün önce Dry Hop olarak atılır.

YAPILIŞ:

Haşlama Aşaması:

  1. Sıcaklık: Şerbet 73 C ile 65 C arasında kalacak şekilde ayarlanır.
  2. Haşlama Süresi: 60 dk
  3. Kazan Suyu: 22 Lt

Yağmurlama Aşaması:

  1. Sıcaklık: 75 C
  2. Kaynatma Süresi: 10 dk
  3. Yağmurlama Suyu: 4 Lt

Kaynatma Aşaması:

  1. Kaynatma Süresi: 60 dk

MAYA:

Tip: Fermentis / Safale – American Ale Yeast US-05
Form: Kuru Maya
Fermentasyon Sıcaklığı: 22 C

YORUMUMUZ:

Kaynama süresinde atılan cascade ve target şerbetçi otları beklenilen acılığı vermiştir. Acı bira servmiyorsanız, kaynatma süresinin başında atılan cascade şerbetçi otu 45. ile 55. dakika arasında atılabilir.
Dry Hop ile atılan cascade şerbetçi otu aromasını vermiştir. Daha fazla aroma almak için 80 gr cascade şerbetçi otu kullanılabilir.
Şişeleme şekeri için kullandığımız 2 adet 360 adt/1000 gr küp şeker beklenilen asitliği ve gazlanmayı sağlamış, daha az köpüklü bira için 1 adet kullanılabilir.


(.) #2

Bravo hocam böyle reçetelere dewam lütfen


(Seyhan) #3

Yenilerini yaptıkça ekleyeceğim. Teşekkürler