Piston KatIPA - Reçete


(Seyhan) #1

REÇETE:

Malt: 5 Kg Pale Ale Malt
Method: Torbada Mayşeleme (BIAB-Brew in a Bag)
Çeşit: Specialty IPA,
Kaynama Süresi: 60 dakika
Su Miktarı: 22 litre
Kazan Hacmi: 30 litre

KAYNAMA SONRASI DEĞERLER:

İlk Yoğunluk(OG): 1065
Son Yoğunluk(FG): 1006
Hacmen Alkol Yüzdesi (ABV): %8.1
Bira Rengi(SRM): 12 – IPA

ŞERBETÇİ OTLARI:

40 gr – El Dorado, Tip: Pellet, AA: 14, Kullanımı: Kaynamanın 1. dakikasında atılır ve 60 dk kaynatılır.
35 gr – Zeus, Tip: Pellet, AA: 16, Kullanımı: Kaynamanın 55. dakikasında atılır ve 5 dk kaynatılır.
40 gr – Chinook, Tip: Pellet, AA: 13, Kullanımı: Kaynama bittikten sonra atılır.
100 gr – Cascade, Tip: Pellet, AA: 7, Kullanımı: Şişelemeden 4 gün önce Dry Hop olarak atılır.

YAPILIŞ:

Haşlama Aşaması:

  1. Sıcaklık: Şerbet 72 C ile 65 C arasında kalacak şekilde ayarlanır.
  2. Haşlama Süresi: 60 dk
  3. Kazan Suyu: 22 Lt

Yağmurlama Aşaması:

  1. Sıcaklık: 75 C
  2. Yağmurlama Suyu: 3 Lt

Kaynatma Aşaması:

  1. Kaynatma Süresi: 60 dk

MAYA:

Tip: Fermentis / Safbrew BE-256 (Abbaye)
Form: Kuru Maya
Fermentasyon Sıcaklığı: 22 C

YORUMUMUZ:

Tadı ve kokusu çok güzel olmuş. Şişeyi açar açmaz aromatik kokusu ve tadı insanı mest ediyor.
Acılık oranı iyi olmuş. Biraz lager birası havası var. Şabanipa’daki acılıktan daha düşük.
Kovada kullandığımız 1kg belgian candy sugar alkol yüzdesini arttırken tadı bozmamış. Alkol gayet tatmn edici.
Şişeleme şekeri için kullandığım 2 adet 360 adt/1000 gr küp şeker beklenilen asitliği ve gazlanmayı sağlamış.