Piston Müptezel - Reçete


(Seyhan) #1

REÇETE:

Malt: 2.5 Kg Propino Pale Ale Maltı, 3 Kg Maris Otter Harmanı Arpa Maltı
Method: Torbada Mayşeleme (BIAB-Brew in a Bag)
Çeşit: Amerikan IPA
Kaynama Süresi: 60 dakika
Mayalanan Şerbet Miktarı: 23 litre
Kazan Hacmi: 30 litre

KAYNAMA SONRASI DEĞERLER:

İlk Yoğunluk(OG): 1065
Son Yoğunluk(FG): 1010
Hacmen Alkol Yüzdesi (ABV): %7.20
Bira Rengi(SRM): 5.81 – IPA
Bira Acılığı(IBU): 34,13

ŞERBETÇİ OTLARI:

25gr – Amarillo, Tip: Pellet, AA: 8.6, Kullanımı: Kaynamanın 15. dakikasında atılır ve 45 dk kaynatılır.
25 gr – Simcoe, Tip: Pellet, AA: 12.7, Kullanımı: Kaynamanın 50. dakikasında atılır ve 10 dk kaynatılır.
50gr – Zeus, Tip: Pellet, AA: 16, Kullanımı: Şişelemeden 4 gün önce Dry Hop olarak atılır.
50gr – Chinook, Tip: Pellet, AA: 13, Kullanımı: Şişelemeden 4 gün önce Dry Hop olarak atılır.
100 gr – El Dorado, Tip: Pellet, AA: 14, Kullanımı: Şişelemeden 4 gün önce Dry Hop olarak atılır.

YAPILIŞ:

Haşlama Aşaması:

  1. Sıcaklık: Şerbet 72 C ile 65 C arasında kalacak şekilde ayarlanır.
  2. Haşlama Süresi: 60 dk
  3. Kazan Suyu: 25 Lt

Yağmurlama Aşaması:

  1. Sıcaklık: 75 C
  2. Yağmurlama Suyu: 4 Lt

Kaynatma Aşaması:

  1. Kaynatma Süresi: 60 dk

MAYA:

Tip: Mangrove Jack’s Craft Series M15 Empire ALE
Form: Kuru Maya
Fermentasyon Sıcaklığı: 24 C

DİĞER:

Kovaya 1kg belgian candy sugar eklendi.
Şişeleme şekeri olarak 2 adet 405 adt/1000 gr küp şeker kullanıldı.


(Mert Kosova) #2

Tarif güzel görünüyo elinize sağlık ama biranın rengi koyu sanki sadece base malt kullanılan bir tarife göre. Şişeleme sürecinizde oksidasyona maruz kalıyor olabilirsiniz, özellikle ipa biralar için kritiktir renk koyulmasına ve hop aromalarının azalmasına sebep olur.


(Seyhan) #3

Merhaba,

Aslında bu bira da en büyük problem “Mangrove Jack’s Craft Series M15 Empire ALE” mayası oldu. Dry hop için kullanılan tüm şerbetçi otlarında aromayı emdi.
Renk konusunda ise SRM değerine göre biraz koyu göründüğü doğru. Oksidasyon ile ilgili olarak tadında bir değişiklik olmadı her şey gayet iyi.


(Mert Kosova) #4

200 gram dry hop olduğu için 23 litre için görece fazla, o yüzden hatayı kapatmış olabilir ama renk koyulması oksidasyonun en büyük belirtisi. Hop aroması çok çok fazla olduğu için hissedilmiyordur. Belki de maya emmemiştir aromayı.


(Sarahaten) #5

Koyuluğu candy sugar vermiştir.


(Seyhan) #6

Bu da mümkün. Candy sugar koyuluğu fazla idi.


(Seyhan) #7

Lezzet olarak bir sıkıntısı yok, 15 gün şişede bekledikten sonra açtım ve fotoğrafı aldım.


(Mert Kosova) #8

Candy sugar ı görmemiştim tarifte.


(.) #9

Zeus şerbetçiotu ile ilgili düşünceleriniz nasıldır? Sanırım çoğu reçetenizde kullanıyorsunuz.


(biraci) #10

Zeus=Columbus olarak görülebilir :wink:


(Seyhan) #11

Alfa asidi yüksek o nedenle pek kaynatmaya eklemiyorum, daha önce bir iki denemem oldu acılık fazla artıyor. Dry hop olarak iyidir. Elimde çokca vardı, eritmek için sıklıkla kullanıyorum diyebiliriz.