Polaris Single Hop IPA


(biraci) #1

Bugün kendime tatil verdim, işe gitmedim, evde bira yapıyorum :slight_smile: Crystal’den vazgeçtim. İlk fotoğrafta bir önceki IPA’mın (cascade-eldorado) ilk denemesi görünüyor. Onda maltı kavurarak kullanmıştım, çok hoş bir renk ve güzel bir dolgunluk katmış biraya. Bu seferki gene aynı maltlarla ama Alman polaris şerbetçiotları ile bir “single hop IPA”. Polaris şerbetçiotları ilginç, çünkü 3-4 senelik bir geçmişleri var ve Alman şerbetçiotu üreticilerinin Amerikan şerbetçiotlarına rakip olarak geliştirdiği bir tür. %18-21 arası değişen alfa asit seviyeleriyle tam bir canavar, ve aromasını “glacier candy” olarak tarif ediyorlar, ökaliptüs, turunç, nane, mentol aromalarına sahip(miş). Şerbetçiotları dokununca bile ciddi derecede yağlı bir yapı gösteriyorlar. Görelim bakalım nasıl olacak. Bu tip yoğun ve güçlü bir şerbetçiotunu dengelemek için biraz yüksek alkol ve dolgun bir malt bileşimi hedefledim. Kimileri çok beğenmiş bu şerbetçiotunu, kimileri içememiş dökmüş. (Ben dökmem, emek var burada :smiley: )


(biraci) #2

Kaynama öncesi yoğunluk 1038-1040 gibi çıktı, bu kaynama ve candi sugar ilavesi ile 1060 civarına çıkacak.


(Cenk) #3

Maltlar gelse, biz de başlasak artık :smile:


(biraci) #4

Benim kavurduğum maltlar azaldı, yeni kavuracağım. Yakında gelir yani


(Sarahaten) #5

Elinize sağlık. Tencereye bir de çelik vana ve termometre takarsanız işiniz çok kolaylaşır.


(biraci) #6

Emrah Bey, başta düşündüm ama otomatik sifon ve daldırma termometre yeterli geldi, uğraşmadım.


(biraci) #7

Kalan fotoğrafları da ekleyelim.
OG 1066-1068 gibi çıktı.
Yalnız bu şerbetçiotlarının kokusu hakikaten bir garip, bayağı soğan-sarımsak kokuyor. Bu aşamadaki bira nihai hali ile ilgili pek bir ipucu vermiyor, çok değişiyor fermentasyon sonucu biranın karakteri, ama sanki bir ihtimal böyle giderse bu biranın dökülme olasılığı var gibi :frowning: Bakalım 1 hafta sonra bir örnek alıp eğer nahoş kokular devam ederse dry hopping’i polaris ile değil de cascade ile yapmayı düşünebilirim…


(biraci) #8

HOME BREW RECIPE:
Title: Polaris

Brew Method: BIAB
Style Name: American IPA
Boil Time: 60 min
Batch Size: 22 liters (fermentor volume)
Boil Size: 25 liters
Boil Gravity: 1.052
Efficiency: 70% (brew house)

STATS:
Original Gravity: 1.060
Final Gravity: 1.012
ABV (standard): 6.28%
IBU (tinseth): 65.22
SRM (morey): 10.09

FERMENTABLES:
5.5 kg - American - Pale Ale (91.7%)
0.2 kg - American - Caramel / Crystal 20L (3.3%)
0.1 kg - American - Caramel / Crystal 75L (1.7%)
0.2 kg - Belgian Candi Sugar - Amber/Brown (3.3%)

HOPS:
15 g - polaris, Type: Pellet, AA: 18, Use: Boil for 60 min, IBU: 30.45
25 g - polaris, Type: Pellet, AA: 18, Use: Boil for 10 min, IBU: 18.4
25 g - polaris, Type: Pellet, AA: 18, Use: Whirlpool for 25 min at 90 °C, IBU: 16.37
35 g - polaris, Type: Pellet, AA: 18, Use: Dry Hop for 4 days

MASH GUIDELINES:

  1. Infusion, Temp: 68 C, Time: 60 min, Amount: 24 L
  2. Sparge, Temp: 75 C, Time: 10 min, Amount: 5 L

YEAST:
Fermentis / Safale - American Ale Yeast US-05
Starter: No
Form: Dry
Attenuation (avg): 81%
Flocculation: Medium
Optimum Temp: 12.22 - 25 C
Fermentation Temp: 22 C

Generated by Brewer’s Friend - http://www.brewersfriend.com/
Date: 2015-11-10 13:38 UTC
Recipe Last Updated: 2015-11-10 13:38 UTC


(biraci) #9

Bunun tortusundan sarımsaklı ekmek mi yapsak ne yapsak :smiley:


(Mert Erkol) #10

İyi furya başlattık ekmek mevzunda. Merak ediyorum tortudan faydalanıp ekmek yapan ilk biracılar biz değilizdir herhalde


(Cenk) #11

Almanlar sarımsak-soğan aromalı şerbetçi otu üretmeyi nasıl ve amaçla başarmışlar acaba :smiley:


(biraci) #12

Üstün Alman mühendisliği, vardır bir bildikleri. (Umarım) :slight_smile:


(Cenk) #13

tok kapı sesinden sonra, insanlığa en büyük katkıları, sarımsaklı şerbetçi otu :slight_smile:


(biraci) #14

Bunlar hep Türk biracılığının gelişmesini istemeyen Almanya’nın oyunları. Sarımsak soğan aromalı şerbetçiotu yapıp benim kavrulmuş maltlarıma darbe girişimi düzenlediler.

İşte o Almanlar :
http://www.baywa.eu/fileadmin/media/relaunch/Downloads/.EU/Hopfenvertrieb/mr_14384_Flyer_Polaris_eng_DIN_A5_print.pdf

(Sabah gastesinde işe mi başlasam :slight_smile: )


(Cenk) #15

Üçüncü Havalimani ile çökerteceğimiz alman bira sektörü durumu fark etti :smile:


(Atila Filmer) #16

Az önce bira tadımı ile ilgili bir yazı okurken, Hop konusunda negatif tatlardan birinin arasında Soğan/Sarımsak tadı yer alıyordu. Fermantasyon tamamlanınca ortadan kalkabilir, beklemek lazım. Okuyunca bu başlık aklıma geldi paylaşmak istedim.


(biraci) #17

Soğan/Sarımsak/Peynir kokusu genelde bozulmuş, okside olmuş şerbetçiotlarında oluyor(muş). Ancak Polaris’in kendisinde var öyle bir koku. Bu arada ilginç bir şekilde bu akşam hava kilidinden güzel floral kokular geliyor, soğan sarımsak kokusu alamadım. Sanki fermentasyon sonucu kaybolacak gibi o koku(Umut fakirin ekmeği :slight_smile: ). Gene de dry hopping’i Polaris’le mi yapsam, yoksa Cascade ile durumu kurtarmaya mı çalışsam bilmiyorum…


(biraci) #18

3 ay sonra bir güncelleme yapayım. 40 şişeden 3-4 tane kaldı, çok güzel oldu bira. Bekledikçe daha da güzelleşti. Ancak 100g şerbetçiotu kullanmama rağmen bir IPA olmadı. Zaten ben bu birayı yaptıktan sonra üretici Polaris’in tipini Aroma’dan Bittering’e çevirdi :slight_smile:
Eski tekel birasını andırıyor, hafif acı bira sevenlerin (ben severim) beğeneceği bir bira oldu. Tekel Birası’nı da çok severdim. Yumuşak bir acılığı, belli belirsiz bir aroması var. Her ne kadar ev çok acayip soğan sarımsak koksa da bir daha yaparım belki ileride :wink: