Roggenbier (çavdar birası)

Çavdar birası olur kendileri. 15.yy’da kötü geçen hasat dönemlerinde çavdarın birada kullanılması yasaklanmış ve sadece ekmek yapımında kullanılmasına müsade edilmiştir. Bunun sonucunda roggenbier ortadan kaybolmuştur. 1988’de ise tabiki yine bavyerada tekrar ortaya çıktı bu bira. Buğday birasıyla aynı şekilde üst fermantasyon tekniğiyle ve kullanılan maltın (genelde)%50si çavdar olacak şekilde yapılmaya başlanmış. İsli türleri çok yaygın bulunuyor ama yöresel kalmış

Bu bira türünü amerikada yorumlamışlar tekrar. Normalde çavdarın kendi ekşiliği ve acılığından ötürü şerbetçiotu tercihleri yine buğdaydaki gibi aa değeri düşük şerbetçiotları oluyor bavyeralıların. Ancak amerikalı homebrewer hobidaşlarımız RyePA diye bir çeşit üretiyorlar. IPA benzeri şerbetçiotu yoğun ancak ana maltı çavdardan olan bira.

Roggenbier klasik olarak buğday birası bardağında servis ediliyor. Farklı olarak ise önerilen tüketim sıcaklığı mahzen sıcaklığı(12-14 celcius).

Bu bira türünün kiti varmı bilmiyorum ancak en azından çavdar maltı gelse hoş olabilir :slight_smile:

Biralı günler

5 Beğeni