Sahti - Fin ardıç birası


(ersoy) #1

Tam tahıl
16 lt.
verimlilik %75
OG 1054
FG 1014
IBU 16,5
SRM 15

2000 Pilsner
900 Çavdar Ezmesi (Ben Çavdar maltı kullandım, bulabilirseniz daha iyi)
500 Munich I
350 Caraaroma

12 Perle @60
8 Ardıç tohumu @60
8 Ardıç tohumu @15
8 Ardıç tohumu @5

Mayşe: 68 C 60 dk 12 lt Ardıç suyu
Yağmurlama 75 C 7 lt Ardıç suyu

Ardıç Suyu yapımı: Şu an ardıç tohumlarının en aromalı olduğu dönemin başındayız. Birçoklarına göre ardıç tohumu toplamak için en iyi mevsim Kasım başından Ocak ortasına kadar olan dönem. Şehirde bir çok bahçede sürüngen ya da çalı ardıç var ve üstleri tohum dolu. İlaçlanmamış olmasına dikkat etmek kaydıyla, bol tohumlu yerlerinden sekiz on arası 30-40 santimlik dal koparın, ayrıca 100 gr kadar da tohum alın. Dalları kolaylık açısından ikiye bölüp bir tül kumaşına yaprak ve tohumlarla birlikte koyun ve 20 lt. suda 20 25 dk kaynatın. Mayşeleme ve yağmurlamada bu suyu kullanın.

Kısmi Mayşeleme opsiyonu için Pilsner yerine 2000 gr açık renk şerbetçiotsuz kuru malt özü kullanın, Çavdar ezmesi, caraaroma ve munich’i 7 lt 68 C ardıç suyunda mayşeleyip yine 7 lt 75 C su ile yağmurlayın ve 500 gr KMÖ katıp kaynatın. ŞO ve Ardıç tohumlarını belirtilen aralıklarla katın. İkinci tohum katışınızda kalan malt özünü de ekleyin.

Geleneksel Sahti’de tek malt var, şerbetçiotu yok ve Fin ekmek mayası kullanılıyor. Enfeksiyona çok açık olduğundan gazsız ve kısa sürede tüketiliyor.
Bizimkinde malt bol, şerbetçiotu az da olsa var. Maya olarak iki seçenek bulunuyor. Kaynaklara göre geleneksel sahti ciddi bir muz aromasına sahip. bunu sağlayabilecek bir buğday mayası veya US05 gibi temiz bir Ale mayası kullanılabilir. Mayşeleme sırasında ardıç olağanüstü kokuyor. :smiley:

EDIT: Kafa karıştırıcı olabilir 8 Ardıç Tohumu derken kasıt, 8 gr.
EDIT2: Biz, pilsner kadar gazlandırıyoruz ama çökelmesini beklemeyin boşuna. :smiley:


(Akgün Günay) #2

Ersoy bey çavdarı nereden temin ettiniz, ben buradaki zahirecilerde bulamadım bir türlü… Ankarada bildiğiniz satan bir yer varsa geldiğimde alabilirim.


(ersoy) #3

Valla çok uzun süredir aklımda olan birşey olduğu için yurtdışına çıktığımda 3 kg çavdar maltı getirdim. Ham çavdar var Ankara’da hal civarındaki aktarlarda. Ezme halinde de nette var. Son derece ilginç, baharatsı bir tad katıyor. Okuduklarıma göre diastatik gücü olan bir tahılla mayşelenirse ezme de aynı etkiyi yaratıyormuş. Hamı kullanılırsa, önce kaynatılması öneriliyor.


(Akgün Günay) #4

Ham alıp maltlamayı deneyeyim, olmazsa ezmesiyle idare ederim artık…


(ersoy) #5

https://urun.gittigidiyor.com/ev-bahce/cavdar-tanesi-1-kg-318742889?pkw=&pmt=&sc_gcsp=gg&ggmktg=PaidSearchPLA2322508472232400736758375857687*%7btype%7d318742889pla-374528641805&gclid=EAIaIQobChMI77GinqSb2AIVxArTCh1BfAb6EAkYDSABEgIpi_D_BwE&gclsrc=aw.ds&mpch=ads&scxid=14489-145818-2357-0

http://www.hepsiburada.com/orgagen-ambari-organik-cavdar-p-HBV000002NU6B?magaza=Nuhun%20Ambarı&wt_gl=cpc.nelk.6818.diger-pla&gclid=EAIaIQobChMIn5j-r6Sb2AIVHmcZCh3o9QeFEAkYDyABEgK2FPD_BwE

Nette de varmış. :smiley: