Şampanya mayası ile bira yapımı

arkadaşlar hiç şampanya mayası kullanan var
mı acaba bu mayanın fermantasyonu yavaşmı bu konu hakkında bılgısı olan varsamı.

Şampanya veya genel olarak şarap mayaları bira yapımında kullanılmaz. Bunun temel sebebi elde ettiğiniz ürünün biraya tat olarak hiç benzememesi :slight_smile: Diğer sebepleri:

  • Şarap mayası, malttan gelen ve şerbet şeker bileşiminin genelde %15’ini oluşturan maltotrioz denen bir temel şekeri sindiremiyor. Bu da gayet şekerli bir sıvı elde etmenize yol açıyor.
  • Şarap mayası farklı esterler ürettiği için bazen aşırı meyvemsi bazen daha garip karakterde bir sonuç veriyor.

Bu konuda yaptığım bazı denemeler var, ama sonuçlar genelde biradan ziyade çok şekerli cider veya pek lezzetli olmayan kokteyllere benziyor.

Özetle, ekmek mayasından bira yapılmadığı gibi, şarap ve şampanya mayasından da bira yapılmadığını söyleyebilirim.

1 Beğeni