Sarhoş Karga-Helles Bock (Maibock) ya da Sarışın Keçi


(arslant) #1

Sarhoş Karga Helles Bock (Maibock) ~%6 abv.
BIAB
Tahıllar
6000 g Pale Ale
500 g Pale Wheat
500 g yulaf ezmesi
50 g Carfa II (sadece renk için)
------------------------------------------------------------
60 dk 68 °C 22 L
15 dk 78 C 10 L yağmurlama
Toplam 32 L musluk suyu
Kaynatma : 60 dk.
Soğutma : Daldırma bakır serpantin.
------------------------------------------------------------
Şerbetçi otları.
30 g Goldings 60 dk
30 g Spalt 30 dk
20 g Goldings 15 dk.
20 g Spalt 5 dk
------------------------------------------------------------
Maya : K-97 sulandırılarak 22 °C
------------------------------------------------------------
Kaynatma öncesi 1.054
Kaynatma sonrası 1.062
Bitiş 1.015
------------------------------------------------------------
Fermantasyon hacmi 21 L
8 gün 20 °C
5 gün 16 °C
------------------------------------------------------------
Toplam 41 adet 50cl şişe


(Durul Güven) #2

Elinize sağlık,nasıl oldu,renk biraz açık mu böyle mi olması gerekiyor,lager maya düşünmemişsiniz


(arslant) #3

Tadını beğendim (tabii yoğurdum ekşi diyecek değilim :stuck_out_tongue: ). Rengin buna yakın olması gerekiyormuş. Okuduğum kaynaklarda loyu altın rengi ile amber arası diyor.
Daha önce lager maya kullanıp ale yapmıştım ama sonradan düşünüp, zaten ale yapıyorum niye lager maya alıyorum dedim. Hakiki lager yapacak kadar sabır sahibi olmadığım için lagere en yakın maya olan K-97 seçtim. Diğer ale mayalara göre daha serinde çalışabiliyor.


(Durul Güven) #4

Bu reçeteyi 4 kat olarak 7kg* 2 olarak 2 batch no aparge ve double decoction yaptım Ersoy Abinin yönlendirmeleriyle,1100 og 25 lt fermentöre girdi,sparge yapılmayan maltları bu sefer 2* 14 lt suyla sparge yaptım,1061 og 20 lt olarak da diğer kıvaya gşrdi,1100 og pseudodoppelbock 30 gr magnunla kaynadı,1061 og li paeudomarzen de 12 gr magnum 60 dk son 5 dk da 20 gr tettnangla kaynadı,california lager 18 derecede,büyük abi de w-34/70 le 11 derecede çalışıyorlar, muhtemelen 3-3,5 hafta içinde buzdolabına girecekler,abi 1 derece civarında 50 gün küçük kardeş de 3 hafta bekleyecek,bakalım nasıl olacak,tüm bu işlemler 24 saatimi aldı pirinç kabuğunu unuttum diye


(Şişede Enaz BİRAY) #5

Elinize sağlık.
Şişeleneli ne kadar oldu bilmiyorum fakat olgunlaştığına emin olunca tadım notlarında biraz detaylandırma mümkün olabilir mi?


(arslant) #6

Fotoğraftaki bira üçüncü gününde. Çekim için biraz az eğerek doldurdum ama gazlanması gayet yerinde ve köpük kalıcı.
Tadım kısmını benden daha sağlam damağı olan arkadaşlara yaptırıp yorumlarını yazarım.
Bana göre açık renkli ve acı olmayan bira :stuck_out_tongue:


(Akgün Günay) #7

Üç günde böyle gaz, köpük gayet güzel görünüyor… Afiyetle…


(Şişede Enaz BİRAY) #8

:joy::joy::joy: şahaneymiş