Sekersiz Serbet Hazirladim


(A.Bilkan) #1

Merhaba, 2 hafta once 23 litreye pilsener kit kurdum. Fakat simdi farkettim ki yarim kilo kuru malt ozunu ekledikten sonra seker eklemeyi unutmusum. Yani serbetin icinde bira kiti ve yarim kilo malt ozu var. Su saatten sonra kovaya seker eklenirmi. Bu sekilde siseleme yaparsam ne olur. Tesekkurler.


(mehmet engin) #2

alkolü düşük biranız olur, bu saatten sonra eklemek çok doğru değil.


(Süleyman) #3

Genelde şekeri sonradan ekliyorum. Henüz kötü birşey yaşamadım; yaşayabilir miyim? Evet :wink:


(bakkalamca) #4

1 kg toz şeker 500gr saf alkole dönüşür yaklaşık olarak. 500g /23500 dersen 0.02 yapar . Yanı yüzde 2 düşük olacak alkol oranı. 2 ıhtimal var. Ya 1 kg toz şeker ekleyip ekstra 1 hafta daha beklenecek ya da 70lik aromasız ucuzundan votka eklenecek. Toz şeker 4.5 tl votka sanırım 80 tl. Zaman varsa şeker ekleyip beklemek en güzeli


(A.Bilkan) #5

Anladim. Seker eklemeye karar verdim. 1 kilomu eklemeliyim yoksa 500gr mi.


(A.Bilkan) #6

500 Gr toz seker ekledim bakalim sonuc ne olacak.


(bakkalamca) #7

1.7 kg teneke kitin içindeki şeker oranı yüzde 80. 500 gr dme 400 gr şekere denk geliyor sende üzerine 500g daha şeker eklemiş oldun. Son durum
1.7 x 0.8 + 400 + 500= 2260 gr şeker oldu. Toplam şeker oranı 2260 / 23500 = 0.096 yanı yüzde 9.6 oldu. Bunun karşılık gelen o.g. değeri 1038 dir.
F.g. 1005 te biterse 1038 - 1005 = 33
33 x 0.131 = 4.3 alkol elde edersin . Şişeleme şekeri de 0.3 puan daha getirir. Yaklaşık alkol oranın yüzde 4.5 olur.


(Aytac) #8

çok titiz bir bakkal hesabı olmuş : )

bir sorum var, yüzde 9.6’yı og’ye nasıl çevirdiniz? bunun için bir çizelge varsa link alabilir miyim?


(Saner Gülşen) #10

https://www.brewersfriend.com/brix-converter/
Linki tıklayın


(bakkalamca) #11

Bakkalların hesabi kuvvetli olur. Link verilmiş zaten.


(A.Bilkan) #12

Gectigimiz haftasonu serbeti siseledim. Yogunluk olcerim olmadigindan, tadim yaparak anlamaya calistim. Fena degil diyebilirim. Tadinda bir gariplik yok. Alkol oranida guzel gibi. Tek sorun berraklikta. Serbet cok bulanik bir renge sahip, belkide siselemeden evvel kovayi tasidigim icindir. Haftasonu acip icecegim. Son durumu bildirecegim.


(bakkalamca) #13

Acele etmemek lazım. En az 3 hafta beklenmeli . Bu esnada tortu ve maya dibe çökecektir. Meraktan 1, 2 şişe içilebilir ama dediğim gibi biraz sabır


(A.Bilkan) #14

Bilkancım senin aklın nerede ?

Arkadaşlar merhaba, anlaşılan o ki benim şerbet, şerbet değil çorba oldu.
Öncelikle belirtmeliyim ki kurduğum premium lager kitiymiş. Çok değişiklik olacağını düşünmüyorum.
Asıl sorun ise şu ki kurarken 500 gr malt özü değilde 1 kg bira kiti güçlendiricisi kullanmışım. Yani ben bu konuyu açarken durduk yere, kendi kendime tribe girmişim. Boş yere 500gr şeker ekeldim.
Özetle 1kg kit güçlendiricisi ile kurulmuş şerbetin üzerine 3 hafta sonra yarım kilo şeker ekledim ve bir hafta sonrada şişeledim. Acaba gazlanma sonrası nasıl bir bira meydana gelecek.


(bakkalamca) #15

:grinning:
Tabii şimdi çok değişik bir durum oldu ama genede birşey fark etmez. Ben genelde 1 kg şeker 500 gr dme ile yaparım teneke kutuları. Şişeleme şekeri ile beraber yüzde 6 - 6.5 alkol oranı verir. Keşke birazda ş.otu takviyesi yapsaydın 10 numara bira olurdu. Hep söylüyorum gene söyleyeyim bira kiti güçlendirici yerine dme kullanın. Bunu istersen toz şekerle karıştırıpta kullanın. Hem daha ucuz hem daha yoğun olur biralar.

Sonuçta 1 ay sonunda beğeneceğim alkol oranı daha yüksek ve sek bir biran olacak. Aroma şeklinde satılan ş.otu alıp, şişeyi açtıktan sonra içine 1 damla atıp tadida ayarlamak elinde . Hüsnü kuruntuya gerek yok.