Şerbetçi otu tavsiyesi


(barış) #1

Herkese merhaba.
Şu ana kadar 4 ayrı kit kurdum ve şimdiye kadar sıkıntı yaşamadan çoğunu tükettik diyebilirim. 5. kit olarak muntons export pilseneri tekrar kurmayı düşünüyorum.(bence çok başarılı) yalnız elimde 3 ayrı çeşit şerbetçi otu mevcut. Willamette, Amarillo ve Saaz/Hallertau. Acaba hangisi veya hangileri aroma olarak export pilsenere yakışır dersiniz?
Bu arada şimdiye kadar hiç şerbetçi otu eklemesi yapmadım. Dry hop mu yoksa kaynatarak mı eklememi önerirsiniz? Teşekkürler…


(Cobra Kai) #2

Hallertau deneyebilirsiniz. Ben tam tahıl pilsnerlerimde hallertau kullanıyorum hoşuma gidiyor tabi herkesin damak zevki farklı, denemeniz gerek :slight_smile:


(barış) #3

peki kaynatarak mı eklesem yoksa dry hop mu önerir siniz ? tşkler…


(Cobra Kai) #4

kaynatarak eklemek acılığı arttırmak için kullanılır, drp hop ise aroma vermek için. sizin isteğiniz ne yöndeyse o yöntemi uygulayarak yapabilirsiniz


(Mehmet) #5

Kit’ten yapcaksaniz kaynatmaniz dogru olmaz diye dusunuyorm. Mevcut aromalarida aciliga cevrirsiniz.


(canerci) #6

Forumda şerbetçiotu eklemesi ile ilgili baya bir okuma yaptıktan sonra ben de export pilsnerime 21gr saaz şerbetçiotu ekleyip şişeledim ama benim de ilk tecrübem gereği merak ettiğim bazı şeyler var:

1- Şerbetçiotu paketini açıp kokladığımda sert ve çiğ bir ot kokusu almıştım.

2- 2 adet torba ile aldığım şerbetçiotunun ağırlık yapıp dibe çökmesi için küçük cam bir kül tablasını torbanın içerisine koyarak kovanın içerisine attım.

3- Şişelemezden 3 gün önce attığım şerbetçiotunun kokusunu şişeleme aşamasında kovanın kapağını açtığımda alamadım. Bilindik ekşimsi meyvemsi maya kokusu geliyordu. Acaba şişeyi açtıktan sonra mı kokusunu ve aromasını alacağım?

4- Şişeledikten sonra ağırlık yapsın diye koyduğum küçük cam kül tablasının 21gr şerbetçiotlarının üstüne gelip otları komple kapattığını gördüm. Acaba şerbetçiotu kokusu alamama sebebim bu muydu? Bir de atmadan önce şerbetçiotunu hızlıca starsana bandırıp çıkatmıştım? Acaba bundan mı kaynaklanıyor? Tabi ki bir daha ki sefere ya hiç ağırlık malzemesi kullanmayacağım ya da 3-4 adet misket atacağım torbanın içine…

5- Sırada ki kovada mayalanan kitim muntons lager-w34/70. Bu kit için de 30gr Lubelski şerbetçiotu kullanmayı düşünüyorum. Bu arada şerbetçiotu kullanımındaki amacım o ekşimsi, meyvemsi, yumurtamsı maya kokularını bastırması. Saaz şerbetçiotunun daha çok çimensi bir koku verdiği söyleniyor. Lubelski de daha çok çiçeğimsi kokulu deniyor ve aynı zamanda da ticari biralardaki kokuyu ve aromayı veren şerbetçi otlarına yakınlığı ile biliniyor galiba. Lubelski, saaz’a göre bu anlamda daha verimli olur mu? Teşekkürler…