Şerbetçiotu Çeşitleri


(Ezio Auditore) #1

Bir anda aklıma geldi bu soru. Acaba Dünya’da kaç çeşit şerbetçiotu vardı. O anda öğrenmeliydim. Hemen wiki’den listeyi yapıştırıyorum. Ardından bir soru daha belirdi zihnimde. Acaba ticari biralarda hangi çeşit şerbetçiotları kullanılıyordu. Bunu bilirsek kendimize güzel bir kaynak yaratabilir miydik? Bakalım kimler neler biliyor? Paylaşalım, çoğalalım :slight_smile: Hatta bir sorum daha olacak. Bu linkte verilen alfa asit oranları ne demek oluyor? Asidi ne kadar yüksekse acılık verme özelliği artıyor mu? Hangi stile hangi şerbetçiotu en çok yakışıyor? Bu son soru göreceli de olsa sormadan yapamıyorum.


(biraci) #2

Evet alfa asit kaynatınca izomerize olup biraya acılığını veren madde. Diğer soruların cevapları ise çok uzun :slight_smile:


(Tekin) #3

Soruya tam cevap değil ama geçen bira çeşitleri için ortalama IBU değerlerini öğrenmeye çalışırken denk gelmiştim. Bir yerde evet alfa asidi yüksekse acılıkta o oranda artıyor diyebiliriz. IBU hesabında alfa asidinin çarpımı da var. İlgili linkler aşağıda.

http://howtobrew.com/book/section-1/hops/hop-bittering-calculations

http://byo.com/hops/item/122-alpha-hop-soup-figuring-bitterness-ibus-aaus-and-hbus


(yiğit) #4

şerbetçiotu bilgisi için çok iyi bir derleme.


(Ersin Alnıak) #5

Butik birada satılan kitlere hangi şerbetçiotu yakışır gibi bir çalışma yapan varsa paylaşabilir mi?