Şişelemeyi mi yoksa bira kurulumunu daha çok seviyorsunuz?


(wind17) #1

4 kit kurdum.
Kesinlikle şişeleme bana göre çok daha zevkli.
Inanılmaz sistemli ve pratik çalışıyorum şişelemede.
Her şişeyi kapattığımda inanılmaz haz alıyorum.
Kurulum ise beni hala geriyor.
Kiti sıcak suda ısıtmak, konserve açacağı ile boğuşmak, kovayı çalkalamak, yerine kaldırmak. Kova ile boğuşmak, mayayı uygun sıcaklıkta atmak… Bunlar beni geriyor ve hala kurulumu şişelemeden daha uzun sürede yapıyorum.
Sizlerde durum nasıl?


(.) #2

Kesinlikle kit kurmak.
Şişeleri temizle yıka kurula diz şeker at kapakla uzun ve yorucu bi iş. Ama kit her yaptığımda bana yeni şeyler öğreten yeni denemeler yaptığım ve heyecanla tadına bakmayı beklediğim bir süreç. Benim için ev biracılığı iste özellikle bu kısım


(.) #3

şişelemek bana her zaman zor geldi, 1 ay kovada bekleyen biram var, size saygı duydum.hepsini kasaya dizmek, pwb yapmak, starsan yapmak, kasaya dizmek, şişe ağacına dizmek, tek tek doldurmak, sonra kapaklamak, tekrar kasaya dizmek.
bu işleri yaparken blues dinliyorum ama, yine de bu rahatlığı bulamadım…
sevgiler


(Atakan Karaman) #4

Bence kit kurmak daha heyecanlı, yeni başlangıç, uzun bir süreç, kabarcıklar nasıl olacak acaba, sıcaklık ne durumda olacak, yeteri kadar temizlik yaptım mı ?

Bir sürü işleri yaptıktan sonra bekliyorsun ki olsunda içelim diye.

Atakan


(wind17) #5

Siselemede sise agaci, arindirma fiskiyesi ve aktarma hortumu olmazsa olmazlarım.
Ictigim siseleri çok iyi çalkalayıp kaldırıyorum.
Şişeleme zamanı bir daha çalkalayıp sise ağacına yukardan asagiya asıyorum. Sonra arındırma fiskiyesinde 3-4 defa star sunlayip aşağıdan yukarı sise ağacına asıyorum.
Sonra kasalara dizip ilk kasanın siseleme şekerlerini atıyorum. Kup seker kullaniyorum.
Sonra aktarma çubuğu ile dolum yapıyorum.
Ilk önce numune siseleri doldurup kapatıyorum.
Kapaklarını gayet hızlı şekilde kapatıyorum kasada. Kosedekileri masada kapatıyorum. Aynı şekilde ikinci kasayı yapıyorum. Ortalama 1.5 satte bitiriyorum.
Bira hazırlama ve kurulum ise 2,5 saat suruyor.


(Alpin) #6

Henüz iki kit şişeledim, üçüncüsü kovada. Ama, daha yorucu olmasına ve daha uzun sürmesine rağmen ‘şişeleme’ derim. Bana daha stressiz geliyor. @wind17 gibi ben de sistemi oturttum, spotify’dan sevdiğim bir playlist açıyorum, sonra imalat başlıyor :innocent:


(antipanik) #7

Kurulumun maya atma seansı ve yanında açtığım bira ritüeli çok keyifli.
Çünkü özellikle tahıldan kurulumda bu aşamaya kadar zaman alıcı.
Maya atma ise final ve kapağı kapatıp hava kilidini takmak. Ve açtığım biradan yudum.:beers:

Şişeleme zaten “hasat” anlamına geliyor.
Olgunlaşmış meyve toplamak gibi.
Ama maya atma aşaması ayrı bir zevk.
Şerbete can vermek ya da …
Şerbeti ustasıyla buluşturmak…:blush::blush:


(Oğuzhan) #8

ahaha mayayı buyuk bır zevkle atıyorsunuz anladıgım kadarıyla :smiley: bugune kadar hep uyandırma yaptıgım için serperek dokmek hiç nasip olmadı :confused: yorumunuz beni gaza getirdi birdahaki kurulumda nusret gibi yaparak dökücem mayayı şerbete :smiley:


(antipanik) #9

Yöntem önemli değil son zamanlarda ben de hep maya uyandırma yaptım.
Önemli olan şerbetin canla biraraya gelip “biraya” dönüşmeye başlaması.
Start vermek de diyelim.:grin::grin:


(Zeki) #10

Üçüncü bir şık daha olmalıydı. Benim en sevdiğim kısmı içmek :joy:


(.) #11

Bunu bir hobi olarak görüp şişe temiLiğinden şişeleme içme tüm aşamaları bir bütünün parçalaru olarak görüp her anından zevk almaya çalışıyorum,şişeleri ilgili yere taşıyp dizmek bile keyif bence


(Cem ) #12

Durul abinin dedigi gibi her adimi bir keyif
ama benim icin siseleme daha keyifli oluyo. Kurulum asamasi benim icin daha ara basamak gibi geciyor ama siseleme asamasinda genelde bir arkadasimla bira icerek siseleme yaptigim icin daha keyifli oluyo :slight_smile:


(Metehan) #13

Şimdiye kadar bütün kitlerimi en az 3 kişi imece usulü kurduğum için her aşama oldukça seri oldu hatta şişelemede t model fordlar gibi seri çalıştık hep :joy: Yine de hep kurulumu daha sevdim konserve açmak çok hoşuma gidiyor belki de ondandır :smile:


(.) #14

Konserve kapağı açmak haricinde tüm süreç ayrı bir keyif… Buna okumak, araştırmak, tam takıldım derken forumdaki deneyimli arkadaşların bir el uzatması da dahil. Ama en çok da şerbeti kaynatırken bütün evi saran malt kokusuna bayılıyorum.


(Özgür) #15

Ben sizi işin biraz daha gerisine götüreyim. Bazen kendi maltımı da yapıyorum, hububatçıdan aldığım arpanın ortalama 2 ay içerisindeki yolculuğuna hayran kalıyorum her defasında. Ülkemizde hayvan yemi olarak değerlendirilen ve yeterince ilgi görmeyen arpanın içindeki potansiyeli açığa çıkarmak için verdiğim uğraştan çok keyif alıyorum. Ve bu uğraştan daha fazla nasıl keyif alırım diye hergün araştırma yapıyor, sizlerinde burada paylaşmış olduğunuz deneyimlerden faydalanıyorum. Sürecin hangi kısmına bakarsanız bakın hepsi birbirinden keyifli. Arada olumsuz durumlar yaşanabiliyor bu çok doğal hayatın geneli böyle. Sadece ders çıkarıp devam etmek gerekiyor.


( P.G.) #16

Tek kova kurup şişelersem, tüm süreci seviyorum. 3 kova kurup şişelersem ya da 3 kova 2 damacana falan artık sevgi mi nefret mi bilinmez bir hal alıyor :slight_smile:


(mesut) #17

Adımların hepsi ayrı bir heyecan ve ayrı güzel hele de farklı bir kit deniyorsanız.
Ama hangi adımı sevmiyorsunuz diye sorulsaydı düşünmeden beklemek derdim :slight_smile:


(Özgür) #18

En kötü yanı da beğendiğin bir kiti veya tarifi tekrar içmek istersen 2 ay sonraya randevu alıyorsun :blush:


(ŞİŞEDE EN AZ 1 AY) #19

en çok sipariş verince, kargoyla malzemelerin gelmesini seviyorum niyeyse :smile:

çeşit çeşit paketler, kendime hediye almış gibi üstelik içerikler en bi sevdiğim türden :smile:


(Şişede Enaz BİRAY) #20

İlk kez kullanılacak şişeleri temizleme aşaması hariç, her aşamasından keyif alıyorum.