Smugglers ve Coopers IPA Sorularım


(Alper Kanat) #1

Selam. Geçen hafta Cumartesi günü şişeleme yaptım.

Smugglers için OG: 1.050, FG: 1.018 == Hesapladığım ABV: %4.2
Coopers IPA OG: 1.042, FG: 1.016 == Hesapladığım ABV: %3.41

Smugglers
23 lt su
24 gün fermantasyon

Coopers IPA
15 lt su (17 civarıydı ama içinden bir miktar sıvıyı çekmek zorunda kaldım)
1 kg Hopped Light kuru malt özü
300 gr şeker
30 gr Cascade, 30 gr Colombus şerbetçiotu
24 gün fermantasyon

Sorularım ise şöyle:

  • Öncelikle alkol oranları baya düşük geldi bana bu şekilde. Normal mi böyle olması?
  • Özellikle Smugglers’da inanılmaz bir tortu vardı. Tibinden 1.5 kavanozluk tortu çıktı desem yeridir. Haliyle şişelerin içi de pek homojen değil şu an. Bu normal mi?
  • Coopers’ın da içi pek homojen değil. Sisli bir görünümü var ikisinin de. Bu normal mi?
  • Coopers biraz acı olmuştu şişelerken tattığımda. Bu acılık zamanla oturuyor mu yoksa kalıcı mı? Eğer öyleyse bir sonraki IPA denememde Colombus’u biraz azaltacağım sanırım.

(Pendik Artisanal) #2
  • Smugglers kurmadım ama normal. Coopers biraz daha düşük FG’de şişelenebilirdi.
  • Smugglers 3,5 kg malt özü içeriyor, Coopers’ın en az 2 katı tortu çıkması da normal.
  • Acılık IPA’nın stil özelliği. Kaynatma yoksa Columbus’tan gelmemiştir.

(Okan Vural) #3

Selam Alper,

-Smugglers kurduğumda OG1052; FG1014 ölçmüştüm. %4.99 gibi bir alkol elde etmiştim yaklaşık olarak. Sıcaklık kalibrasyonu ve ufak ölçüm hataları normal.

-Smugglers tortusu fazla fakat fark etmişsindir parça parça bir tortu oluşturuyor; bir süre sonra şişede çöküp oldukça berrak hale gelecektir. Normal bir durum.


( P.G.) #4

Columbus’tan kaynaklı kedi çişi kokusu var mı? Dry hop mu yaptınız? Kaç gün beklettiniz?


(Alper Kanat) #5

Kötü bir koku almadım. Tadı da kokusu da iyiydi bence. Dry hop yaptım, 4-5 gün kadar beklettim.