Soğutucu Kutu Yapımı

Özellikle yaz aylarında, sıcak havalarda leğen, buz şişesi, havlu vs ile soğutmaya çalıştığım kova için daha pratik bir çözüm lazım, hem benim için daha az yorucu olmalı, hem de biramın sağlığı ve gelişimi açısından faydalı olmalı. Eğer hobiniz için kullanabileceğiniz modifiye edilmiş 2. bir buzdolabınız yoksa, bu basit kutu son derece ekonomik ve pratik bir çözüm.
Aslında sadece sıcak havalarda soğutma amaçlı değil, sıcaklığı mümkün olduğunca “sabit” tutma amaçlı olarak 4 mevsim kullanılabilir. Yani kış geldi gerek yok diye düşünmeyin. Fermantasyon sürecinde sıcaklık dalgalanmaları mayalarımızın pek sevdiği bir şey değil. Gerek kit üreticileri, gerek butik bira ve gerekse ticari maya üreticilerinin ev tipi üretim için verdiği sıcaklık değerlerinin ortalaması 19.5C / 20C civarına geldiğinden mümkün mertebe bu sıcaklıklarda kalmaya çalışıyorum. Hatta çoğu zaman fermantasyonun farklı aşamalarında farklı derecelerde bir kaç gün geçirmeye de imkan tanıyor bu kutu.

Bu sebeple pervane biracılık olarak hiç bir yatırımdan kaçmıyor ve entegre kombine soğuk hava deposu tesislerini kuruyorum. Temel amaç şerbet içeren kovamızın 2-3 haftalık süreç boyunca sabit ve düşük (19-20C) sıcaklıkta muhafaza edilebilmesi.
66x66x51cm ölçülerinde strafor bir kutu temin ediyoruz. Kutuyu eczane, ecza deposu, aile sağlı merkezi vb. yerlden temin edebilirsiniz. Aşı naklinde kullanılıyor. Ayrıca internet üzerinden strafor kutu satışı yapan yerler var veya ambalaj malzemesi satan mağazalardan da temin edilebilir.
Kutunun duvar kalınlığı 6cm olduğundan ve kapağı sızdırmaz biçimde kapandığından çok iyi bir izolasyon sağlıyor. Kovayi kutuya yerleştirdikten sonra ulaşmak istediğimiz sıcaklık değeri veya muhafaza etmek istediğiniz sıcaklık değerine göre dondurduğunuz 500ml pet su şişelerini koyabilir veya buz kasedi/aküsü de kullanabilirsiniz. Kutuyu şerbeti hızlı soğutmak veya soğuk muhafaza etmek amaçlı da kullanabilirsiniz. Böylece sabah akşam 6şar 8er buz şişesini leğene koy, eriyenleri dondurucuya götür koşturmacasından kurtulmuş oluyorum. 24 saatte bir, 2 veya 4 pet buz değişimi ile pratik ve zahmetsizce şerbetimi soğutuyorum. Kontrol edilemeyen sıcaklık sebebi ile oluşan asetaldehit, fusel alkol vs için endişe etmeme artık gerek yok. Ekşi meyve, beyaz şarap tadı almadan biramı içebileceğim.

Bir sorunu çozdük ama yeni bir sorun çıktı.Kova üzerindeki termometre kutu içerisinde kaldı, olan biteni nasıl takip edeceğiz? Fermantasyon sürecinde şerbetimizin sıcaklığını yakinen takip etmek istediğimizden teknoloji yatırımı yapmaktan çekinmiyoruz. Ikea dan aldığımız dijital et termometresinin (rosto, hindi vs cook out almak icin kullanılıyor normalde) probunu bira fabrikamın (kova) kapağına açtığım minik bir delik ile şerbetin içine daldırıyorum. Paslanmaz çelikten mamül olduğundan sterilize etmesi ve temizlmesi de kolay.

Yaklaşik 13-14 litre seviyelerine kadar geldiğinden, şerbetin tam çekirdeğinden okuma yapıyor ve gerçek sıcaklıl değerini veriyor. Aynı zamanda alarmı var, mesela 22C ye ayarladığınızda ötmeye başlıyor ve buz değişim zamanının geldiğini bildiriyor. Bir diğer dijital termometreyi ise kutu iç sıcaklığını ölçmek ve kutu iç sıcaklığı kaç dereceyken şerbet kaç derece oluyor gibi takipleri yapabilmek ve ortam sıcaklığını da ekleyerek buzlar ne kadar dayanacak, ne kadar buz gerekecek, fermantasyonun hangi aşamasında ne kadar ısı üretiliyor gibi gereksiz fuzuli işlerle uğraşmak için kullanıyorum.

35 Likes

@umutboyunsuz bu kutunun termostatlı ve fanlısını yapmıştı. Yani benimki Şahin ise, onunki Doğan SLX sayılır :slight_smile: Burada paylaşırsa yapmak isteyenler için faydalı olacaktır.

2 Likes

@haan hocam paylaşım şahane olmuş. Bir kaç sorum olacak kutu ile ilgili.

  1. Kutunun tam ölçülerini yazabilir misin?
  2. Ikea et termometresi için kovanın kapağını deldin, sonra çevresini ne ile tıkadın hava kaçağını önlemek için?
  3. Son olarak da varsa bildiğin bu tip bir kutunun satıldığı internet sitesi linki? Yoksa artık eczacı eczacı gezicem :smile:

Emeğine sağlık

1 Like

@gorkem_altug kutuyu ecza deposundan almıştım ben. 66x66x51 cm dış ölçüleri. Bulamıyorsanız sorun degil. Yapı marketlerde bulunan 6cm veya daha kalın mavi sarı veya pembe olan strafor plakalardan alıp kendiniz de yapabilirsiniz. Facebook grubunda Tamer Yılmaz ve Umut Boyunsuz bu şekilde yaptılar. Grupta inceleyebilirsiniz. Malzeme alırken 2-3 cm lik ince strafor almayın, kırılıp ufalanan klasik beyaz straforlardan da almayın.
Termometrenin zor geçeceği dar bir delik açıp, dışardan sıcak silikon uygulayarak sızdırmazlığı sağladım.

1 Like

Bu ölçüler iç ölçüler mi?

3 Likes

Dış ölçüleri. Mesajda da güncelledim. Teşekkürler @Mert :slight_smile:

3 Likes

Bunu malt kurutmak için yapanlar da var ama bu hiç aklıma gelmemişti. Malt kurutmak için dolaba veya bir kaba 1-2 tane ampul konulup termostata bağlanıyor ve sıcaklık istenilen derecenin altına geldiğinde termostat ampulleri yakıyır. Bu arada elinize sağlık.

Strafor çok yanıcı bir malzemedir. Lütfen bununla herhangi bir ısıtıcı tertibatı (ampul, rezistans, fan vs) birlikte kullanmayınız. Sadece soğutma amaçlı kullanım içindir.

3 Likes

Dolap veya büyük boy saklama kabı (100lt) demiştim.

3 Likes

bende benzer kutuyu yaptım. Hatta kutunun mucidi arkadaşta facebook sayfasında yorumladı. Bir bakın isterseniz :slight_smile:

2 Likes

Okudum şimdi o paylaşımı ama gaz çıkışı ile alakalı bir şey göremedim.

Sandık tipi derin dondurucuyu termostatla kullansam, malûm hava geçirmiyor, kiti kurup seyahate çıktım örneğin, gaz çıkışı bir sorun yaratır mı?

1 Like

Şu bağlantıdaki ikinci tablo https://lifefermented.wordpress.com/2014/01/22/how-much-co2-is-produced-from-brewing/ 19-20 litrelik bir partide ortalama bir şeker tüketim değeri ile 400-500 litreye yakın bir CO2 çıkışından bahsediyor.

Bu bağlantıda ise http://homedistiller.org/wash/ferment şöyle bir not var:
Theoretically 10 kg of sugar will produce 6.5 L (5.1 kg) of ethanol and 4.9 kg (4900L) of carbon dioxide. In doing so, some energy is released too (about 2.6 MJ/kg of ethanol).

Teoride çok sıkıntı olmuyordur belki ama bu rakamlar pek de az değil.
Çıkan gazın hacmi kullanacağın soğutucu ile kıyaslanabilir ama benim şahsi tercihim kapağın altına küçük bir kama, sert bi pipet vb. koymak olurdu.

2 Likes

efendim gördünüz mü duydunuz mu bilmiyorum ama ısıtma ve soğutma için oldukça ergonomik bir çözüm geliştirmişler sonunda.


tabi aynı anda birden fazla kit kuranlar için biraz tuzlu bir yatırım olabilir :grin:

4 Likes

@Behnay ın önerdiği sistemi yapmayı düşünüyorum aslında. az biraz elektronikle ilgilenen arkadaşlar varsa arduino ve peltier ile ısıtma ve soğutma olayını aynı anda çözebilir. bakır borularla ısıyı aktarılabilir ya da fermente kovasını başka bi kovanın içine oturtup dış kovayada su konulup mini su pompası ile suyun peltier ile ısıtılması ya da soğutulması sağlanabilir. aslında bir çok metot düşünülebilir. şu an için onları belirleme ve sonrasında seçim yapıp işleme geçme aşamasındayım :slight_smile: yani hala düşünüyorum hangisi maliyet ve performans açısından daha verimli olur diye.

bu arada selamlar herkese

3 Likes

Arduino ile denemelerin sonuclarini 12- ay içinde alacagim… Bakalim neler olacak… :slight_smile:

1 Like

Peltier ile soğutma konusu piyasadaki en mantıklı ve boyut olarak küçük çözüm muhtemelen. BrewJacket henüz gelmediğine (gelse de Türkiye’de fahiş pahalı olacağına) göre buna benzer bir şey evde yapılabilir diye düşünüyorum. Yaz ayları gelmeden böyle bir projeye başlamakta yarar var. Sizlerin yaptığı tasarımlar nasıl? Soğutma çubuğu olarak ne kullandınız? Parçaları nereden temin ettiniz vs gibi bilgileri paylaşabilir misiniz? Herkesin evde yapabileceği ve kullanabileceği bir soğutma sistemi kullanabiliriz belki?

Yaz boyu idare eder mi bilmiyorum ama Ecz. Deposundan büyük boy köpük isteyin.'Hayır’demezler sanirim.ben bu sayede Lager kiti günlerdir 17.5 ta sabitleyebildim.günde 2 kez buz aküsü degistirmek yeterli geliyor.

2 Likes

Selam,
Termometreyi kova içinde mi kullandınız yoksa strafor kutu içinde mi?
Ben kova içine uyguladığımda hava kaçağının önüne geçemedim, iptal edip kutu içinden ölçüm yapıyorum. Dün yoğunluk ölçmek için kovayı çıkardığımda kutu iç ısısı 22 derece göstermesine rağmen kovadan aldığım örnek 17 dereceydi.

Strafor kutunun içinde. Sizin ölçümde bir yanlışlık olmasın? Kutu 22 sıvı 17 olamaz sanırım.