Star San fermante oldu :(


(Aylak Bira) #1

Bira yapım sürecindeki komikliklere bir yenisini ekledim, paylaşmamak olmaz…

Damacanada bekleyen birada köpürme sorunundan kaynaklı hava kilidi yerine tahliye hortumu kullanmayı tercih ediyorum. Hortumun bir ucunu da starsan dolu bir şişeye koyuyorum.

Bir süredir böyle bekliyordu ancak bugün hortumun üst kısımlarında garip, küfe benzeyen bir oluşuma rasladım. Hortumu çıkarıp temizledim ve bir başka şişeye koydum. Eski şişeyi temizlemek için döktüğümde ise star san sıvısının damacanadan taşan köpüklerle birleşerek fermante olduğunu gördüm. Tabii ki berbat kokan koyu bir sıvı olmuştu… Şişeyi temizlemekle dahi uğraşamadan çöpe attım…

Umarım bu garip sıvı, biranın kontamine olmasına yol açmaz… Ve kıssadan hisse, bu gibi durumlara karşı hortumu ve şişeyi sıklıkla değiştirmek iyi olur gibi…


( P.G.) #2

Numune alma çubuğu ya da temiz boru ya da hortum var mı? Bence bir numune alın biranızdan. Benim tahminimce biranız komple bozulmuş. Daha önce dediğiniz gibi bir duruma hiç rastlamadım.


(Aylak Bira) #3

Zaten iki hafta doldu, şişeleme zamanı da geldi, artık şişelemeden önce bakıcam tadına… Neyse ki en ucuz birasıydı memleketin, bozulduysa da yapacak bişey yok… Sonucu yazarım tekrar…


( P.G.) #4

Ha şöyle bir ihtimalde var tabi, şişedeki starsanlı su oranı az, tahliye edilen köpükle gelen sıvı çok çok daha fazladır, 1 haftadan fazla öyle kalmıştır bidonda, sadece o bozulmuştur. Olabilir mi olabilir.

Ben genelde fazla şiddetli fermantasyon olan durumlarda hortum kullanmam gerekirse, gaz çıkışı azalınca hava kilidine dönüş yapıyorum. Bu da ortalama 3-5 gün demek. O yüzden hiç bozulma görmedim tahliyenin yapıldığı şişede.


( P.G.) #5

@Aylak_Bira bu kurulumun sonu ne oldu?


(Aylak Bira) #6

Dün ilk kez tadabildim. Better Brew Czech Pilsner’ı sadece şeker kullanarak kurduğum için hafif ve gövdesiz bir bira oldu. Ama tadında bozulmaya dair bir işaret göremedim. Bu paraya iyi bir bira olduğunu bile söyleyebilirim…


(fatihgulcicek) #7

Ben blow off olmuştur diye tahmin ediyorum. Taştığına dair bir intiba var mıydı? Hortumun içinde kir kalıntıları mesela?


(Aylak Bira) #8

Özür… Son yanıtımda gövdesiz ama iyi bi bira demiştim… Yanılmışım…
Aradan bir hafta geçince bu meret acayip gazlanmaya başladı, bardağa doldururken yarısından çoğu köpürüp taşıyor. tadı kötü değil ama acılığı fazla… Bozulduğunu düşünmüyorum ama ters giden bişeyler olduğu da kesin… Yine de içiliyor işte…


( P.G.) #9

Çok fazla soğutun içmeden.


(Aylak Bira) #10

Üç gündür dolaptaydı içtiğimde. Neden özel olarak soğutmak gerekli?


( P.G.) #11

Köpürmeye meyilli 7-8 şişeyi, ki öyle böyle bir meyil değil, donmaya yakın soğutarak içtiğimde sıkıntı yaşamadım.