Stout Bira İçin Aromalar

Herkese merhaba, ilk kitim olan Stout’u Cumartesi günü şişelemeyi düşünüyorum. Bugün yaptığım ölçümde 1008 gibi bir değer aldım. Cumartesi 20. gün olacak kovada. Kiti 1 kg şeker ve 0,5 kg DDME ile kurdum. Şişelerken bazı şişelere aroma katmak istiyorum. Evde damla sakızı, kabuk tarçın, kahve vs var. Damla sakızını nasıl katabilirim? Bir miktar damla sakızını %40’lık bir alkolde çözdürüp içine mi eklemeliyim? Çubuk tarçını da çay gibi yapıp mı ekleyeyim? Bir de vanilyalı yapsam nasıl olur? Kısaca stout için denediğiniz ve memnun kaldığınız aromalar neler ve nasıl yaptınız?

1 Beğeni

Selamlar.

Stout için 2 önerim olabilir. İlki vanilya çubuğu ve kakao nibi ile yapılan “Chocolate Vanilla Stout” diğeri de isli meşe küpleri ve viski ile yapılan “Barrel Aged Stout”.

İlki için 2 adet vanilya çubuğu ve 30 gram kadar kakao nibi parçalarını 100 ml kadar voktada bir hafta kadar bekletip biranızı şişelemeden 4-7 gün önce fermantasyon kovasına aktarıyorsunuz. Hafif vanilya ve çikolata tatları aldığınız ve bunların kavruk maltlarla muhteşem bir denge yakaladığı bir lezzete ulaşıyorsunuz.

İkincisinde ise isli meşe küplerini yine 1 hafta kadar sevdiğiniz bir viskide bekletip, yine şişelemeden 4-7 gün öncesinde kovaya ekliyorsunuz. Hafif isli ve viski tat/kokusunun alınabildiği “çakma” bir fıçıda bekletilmiş stout elde ediyorsunuz.

Önemli noktalar şöyle:

  • Ne yazık ki kakao nibi ülkemizde yok. En azından ben Internette bulamadım. Belki büyükşehirlerdeki vegan yiyecekler satan niş dükkanlarda bulunabilir.
  • Malzemeleri içinde beklettiğiniz viski ve votkayı da kovaya ekliyorsunuz.
  • Bekletme işini yaptığınız kapların üstü kapalı olmak durumunda. Böylece istenmeyen şeyler fermantasyon kovanıza girmemiş oluyor.
  • Kullanacağınız viskinin kendisi de isli ise (örn. Lagavulin, Ardbeg) alacağınız is miktarı da artacaktır.
  • Aroma vericiler bir hafta kadar minimum %40 gibi bir alkolde bekleyeceği için sanitasyona gerek kalmıyor.
5 Beğeni

Bir de yulaf ezmesini suda kaynatarak biranın içimine hafif kremamsı bir doku kazandırabildiğimiz bir yöntem vardı ama yapılışını forumda bulamadım. Bulabilen haber etsin ben de onu denemek istiyorum.

1 Beğeni

Öncelikle ilginiz için teşekkür ederim. Öncelikle bütün üretimi aromalı yapmak istemiyorum ve ikinci bir fermantasyon kabım şu an için maalesef yok. İlk kitim olduğu için almadım. Daha sonraki üretimlerim için alabilirim. Ben şişelerken içine atmayı düşünüyorum. Küçük sayılabilecek bir şehirde yaşıyorum vegan market maalesef yok. Kakao nibi yerine ne kullanabilirim? Bir de vanilya çubuğunu %40 lık alkolde bekletip direk şişelerken bir miktar koysam olmaz mı?

Kakao nibi yerine aroma özütü kullanabilirsiniz ancak ne kadar doğal bir tat profili olur ve şişeye ne kadar eklenirse nasıl bir aroma yoğunluğu olur bilemiyorum. Bunları şişeye eklerken kaç ml eklendi, ne kadar bekletildi vs gibi notlar alıp şişeleri de işaretleyip sonrasında tadım sırasında değerlendirmek lazım. Hatta buradan paylaşırsanız şişeleme sırasında bu tip uygulamalar yapmayı düşünen arkadaşlara da yönlendirme olmuş olur.

Dediğiniz ikinci yöntemi ise denemedim, takip ettiğim yerli/yabancı forumlarda da rastlamadım, dolayısıyla fikir yürütemiyorum malesef.

Biralarınızda aroma ve değişik lezzetler peşindeyseniz 10-15 litrelik bir damacana ve aktarım çubuğu almanızı öneririm. Gerçi siz de yazmışsınız zaten bunu :slight_smile:

1 Beğeni

Şişeleme şekeri olarak aromalı şekerlerden kullansak nasıl olur acaba , kahveli , mentollü , meyveli şekerleri robotta çekip şişeye koyup deneyen var mı?

Artık deneysel çalışacağım. Bir vanilya çubuğu, biraz damla sakızı, biraz vişne alıp bunları alkolde bekleteceğim. Bir kaç şişeye her aromadan belirli 2,3 ml gibi koyup üzerine not alacağım. Daha sonra sonuçları buradan paylaşırım. Bir sonraki kit siparişimde hem ekstra bir kova (fermenter) ve aktarım çubuğu siparişi veririm artık.

1 Beğeni

Hiç duymadım, ilginç bir fikirmiş :slight_smile:
Denerseniz sonuçları bekliyoruz.

1 Beğeni

Bunu ben de araştırıyorum şu anda ama yabancı kaynaklara ilk bakışta genellikle all grain biralar için yulaf ezmesi eklemesi var onu da ilk başta maltı kaynatırken ekliyolar. Kit modifiyesi için olan bi yönteme rastlayamadım henüz

kitlerde yulaf ezmesiyle ilgili bir bilgiye ulaştınız mı?? all grain çalışanlar direk baştan ekliyor sanırım ama kit modifikasyonu için bir bilgi var mı??

Merhaba Alkan,

Meşe küpleri fikri hoşuma gitti. İsli viski uzmanlık alanım da isli meşe küplerini nasıl elde edeceğim ya da nasıl yapacağım konusunda yardım rica ederim.

Selamlar, Mehmet

Ulaştım evet ancak çok verimli olmadığını söylediler. Bilginin sahibi @kaan_gok :slight_smile:

Onun bana anlattığı şekilde yarım kiloluk yulaf ezmesini suda kaynatıp sonrasında kremamsı suyunu süzüp yapım sırasında kite ekledim. FG ölçümü sırasında tadına da baktım ancak gözle görülür bir kremamsı kıvam göremedim. İlginç bir nokta şu oldu; yulaflı ve yulafsız olarak 2 adet ayrı stout kurdum aynı gün, yulaflı olanın fermantasyonu yaklaşık 5-6 gün daha erken bitti. Nedeni hakkında fikrim yok.

2 Beğeni

Merhaba.

Bourbonda yaklaşık 1 hafta bekletip eklediğim isli meşeler stout kitine oldukça yakıştı. İsli viski seviyorsanız sizin de favoriniz olacağını söyleyebilirim rahatlıkla :slight_smile:

“Tütsülenmiş meşe yongası” şeklinde Google araması yaparsanız bu ürüne ulaşabilirsiniz. Konuyla ilgili yaptığım araştırmalarda vardığım sonuçlar da şöyle:

  • Aşağı yukarı 20-23 litre bira için şöyle bir bilgiye ulaştım:
  • 50 - 80 gram arası tütsülenmiş meşe yongası
  • 450 gram bourbon ya da viski
  • 2-7 günden 6 aya kadar değişen viski / bourbon bekletme süresi. Burayı biraz daha açayım:
  • Kimisi “6 ay viskide bekletin ve neler olduğunu görün” diyor, kimisi “bir kaç gün kalitesiz viskide bekletin, meşenin olumsuz tadları gitsin, sonra o viskiyi dökün ve beğendiğiniz viskide en az 1 hafta bekletin gayet yeterli olacaktır” diyor.
  • Viski / bourbon da meşelerle beraber eklenebiliyor (opsiyonel). 1 hafta gibi kısa süre bekletirseniz ekleyin, 6 ay bekletirseniz eklemeyin diyorlar genel olarak.
  • İkinci fermantasyon kovasına çok da gerek yok, mayalanmanın ardından ilk kovada da uygulanabiliyor (ancak bir süzme çantası elzem)
  • Kovada ne kadar kalacağı tamamen sizin damak tadınıza kalmış. Kimisi her gün tadarak karar veriyor, kimisi 3-5 günde bir tadıyor.
  • Bu işlem sonucu füme (smoked-rauch) bir tat değil, meşe fıçıda bekletilmişe (barrel aged) benzer bir tat yakalanıyor. Yani Lager için deneysel olabilir; Porter, Stout gibi koyu biralar için daha çok öneriliyor.
2 Beğeni

Selam,

Ayrıntılı bilgiler için teşekkürler.
6 ay uzun süre geldi ama koyu bira yapmak için sonbaharı beklemeyi düşündüğümden şimdiden hazırlık yapabilirim.450 gr. isli viski de maliyeti oldukça arttıracak ona da bir çözüm bulmak gerekli :confused:
@Alkan

Bunlar yabancı forumlarda yaptığım araştırmalar sonucunda edindiğim bilgiler. Ben daha önce Bourbon fıçısında dinlendirilmiş bir stout denemiş ve çok sevmiştim, o yüzden yaparken şu şekilde yaptım: 80 liralık bir bourbon aldım ve yaklaşık 200ml kadarına 50 gram kadar isli meşe ekleyip streç filmle üzerini kapattım, 1 hafta beklettikten sonra fermantasyonun 10. günündeki biraya ekledim. Bu arada o 80 liralık bourbonun 1 haftada tadı ve kokusu o kadar iyi oldu ki, bundan sonra aldığım tüm viskilere bir avuç kadar bu meşelerden atacağım sanırım :slight_smile: (hatta şeytan diyor bir single malt alıp ona ekle)

Bu arada hali hazırda isli olan viskiye bir de isli meşe bekletmek aroma patlamasına neden olabilir, denemedim ama öneremiyorum, maliyet de büyük bir etken tabii.

1 Beğeni

Bu durumda Bourbon / Scotch isli meşe ikilisi daha mantıklı çözüm. İş isli meşeyi bulmaya kaldı. Onu da google halleder.

1 Beğeni

şurada kakao nibi buldum --> http://www.supergida.com/urun/granul-ham-kakao-200-g/

Ben bock için düşünmüştüm. Ancak şişeleme günü siparişin gelmesini bekleyemeyeceğim için almamıştım. Deneyen olduysa tecrübelerini merak ediyorum.

1 Beğeni

Teşekkür ederim. Stout bira çeşitli aromalarla şişelendi hatta bitiyor bile :slight_smile: Artık bir dahaki sefere buradan alıp deneyebilirim.

smugglers’ı içinden çıkan kılavuzda bu meşe küpleri kullanımı için ayrı bir tarif veriyordu. denemek isteyebilirsiniz.