Stout kiti EBC değeri

Muntons stout kitinde EBC değeri 220-290 olarak verilmiş : http://www.butikbira.com/collections/all/products/stout-bira-kiti

Haftaya kendi kavurduğum maltlarla pişireceğim stout için reçete hazırlıyorum, insaflı oranlarda kavrulmuş malt kullanınca EBC değeri 40’larda dolaşıyor :smile:
Tablolarda da 80 civarlarında verilmiş :

Stout ürün sayfasında yazım hatası mı var, yoksa başka türlü hesaplanan bir EBC değeri midir 220-290 olan?

orjinal sayfadaki değeri yazmışlar http://www.muntonshomebrew.com/home-beer-kits/muntons-connoisseurs-range-1-8kg/

Benim hesaplayıcıda (brewersfriend.com) tüm maltı dark chocolate olarak seçince bile 100 civarında kalıyor EBC değeri :slight_smile: Herhalde hesabı başka türlü…

Az önce 250 ml’lik bir deneme mayşelemesi yaptım. Kokular çok güzel(kahve, fındık, bitter çikolata, mangal :slight_smile: ), ağır ve yoğun bir Russian Imperial Stout olacak :slight_smile: Zira kaynama öncesi yoğunluk (tahmini) 1080’ler civarında ve zifir gibi oldu. Su miktarını biraz arttırabilirim sanki.

2 Likes

ooo, olmuş bu :slight_smile:
%9 luk bir Russian Imperial, soğuk kış gecelerinin vazgeçilmez dostudur :smile:

Bu haliyle kaynatırsam %11 gibi olacak :slight_smile: Bunu mayalamak için en az 2 paket maya kullanmak gerek, bir de blowoff tube şart. Yalnız bu olgunlaşana kadar bahar gelir (farketmez temmuzda bile stout içerim ben :smiley: )
Bunu eylül başı gibi yapmak lazım ki kışa içilecek kıvama gelsin.

%11 olursa 2 tane ile Aralık’ta bile Demirciköy’e gider gelirim, yolda durup şerbetçi otu bile toplarım :slight_smile:
(bisikletle)

1 Like

@kaan_gok Kaan Bey merhaba,
bu imperial stout denemenizde (konuyu hortlatıyorum biraz geç bir soru oldu malesef ama) son abv ölçümü ve tat konusunda biraz bilgi verirmisiniz beklentinizi karşıladı mı hem yoğunluk hem tat olarak tarif edermisiniz

Çok güzel oldu, son şişeleri içmeye kıyamadık :slight_smile: şişede olgunlaşınca daha da yumuşadı ve güzelleşti. Daha sonra tarifi biraz değiştirip bir tane daha yaptım : https://twitter.com/HopfenMopfen/status/740229356803502080?s=09
Bu da reçetesi :
Title: MR Crowley

Brew Method: BIAB
Style Name: Russian Imperial Stout
Boil Time: 60 min
Batch Size: 24 liters (fermentor volume)
Boil Size: 30 liters
Boil Gravity: 1.072
Efficiency: 75% (brew house)

STATS:
Original Gravity: 1.091
Final Gravity: 1.021
ABV (standard): 9.07%
IBU (tinseth): 55.08
SRM (morey): 45.34

FERMENTABLES:
6.1 kg - German - Pale Ale (66%)
1 kg - German - Munich Dark (10.8%)
450 g - German - CaraMunich II (4.9%)
500 g - German - Carafa II (5.4%)
400 g - American - Roasted Barley (4.3%)
240 g - German - CaraAroma (2.6%)
250 g - German - CaraHell (2.7%)
300 g - German - Wheat Malt (3.2%)

HOPS:
45 g - Target, Type: Pellet, AA: 11, Use: Boil for 60 min, IBU: 42.78
25 g - Goldings, Type: Pellet, AA: 4.5, Use: Boil for 5 min, IBU: 1.94
28 g - Sorachi Ace, Type: Pellet, AA: 11.1, Use: Whirlpool for 30 min at 90 °C, IBU: 10.36

MASH GUIDELINES:

  1. Temp: 68 C, Time: 60 min, Amount: 27 L, sacch
  2. Temp: 75 C, Time: 15 min, Amount: 8 L, sparge

YEAST:
Danstar - Nottingham Ale Yeast

Acayipmiş hakkaten :slight_smile: burda ciddi emek ve zaman var böyle tecrübeli birinin yeteneğiyle birleşince de ortaya muhakkak bir şaheser çıkmıştır.
Paylaştığınız için teşekkür ederim.

Peki bu EBC değerine dair bir açıklamaya ulaşabildin mi @kaan_gok? Ben Coopers’ın kendi sitesindeki verilere bakarken IBU değerleri benzer şekilde çok yüksekti. Açıklamasında kitlerin yoğun özütler olduğu için bu şekilde IBUya sahip olduklarını, sulandırılınca normal değerlere düştüğünü söylüyorlardı. Bu EBC de aynı şekilde yoğun kit içeriği ile alakalı olabilir sanırım.

Ben ilk defa stout yapacağım için “acaba yeterince siyah olacak mı” diye merak etmiştim aslında EBC olayını. Kitlerde niye öyle, bir bilgim yok…