Stout şişeleme şekeri hakkında


(ümit Atalay) #1

Arkadaslar bugün coopers irish stout kit kurdum.Alkolün biraz yüksek olması icin mangrove’s jack kit güclendirici ve sıvı dark malt özü ekledim.Çoğu stout kuranlar şişeleme yaparken tek küp şeker kulladıklarını söylüyor.Ben gazsız bira pek sevmiyorum bu sebeble şişeleme yaparken 2 küp şeker kullansam sorun olur mu?Tavsiyelerinizi bekliyorum


(Baris Ati) #2

Merhabalar.şişe şekeri konusu bence damak tadı ile alakalı bir husus.Ben ale tipi düşük gazlı servis edilmesi tavsiye edilen biraları da yüksek gazlı tercih ediyorum.

Bir şey sormak istiyorum bu tarifi standart kit mayası ile mı kurdunuz?


(ümit Atalay) #3

Aynen kit mayası ile kurdum ancak yaklasık 12 saat geçmesine rağmen gaz çıkışı başlamadı endişelenmeye başlıyorum


(hsn) #4

Bence yarısını tek şeker yapın. Böylece cevabı siz vermiş olun

Bol köpüklü biralar


(Baris Ati) #5

Gaz çıkışı problem değil kapak bombe yapıyorsa,hava kilidi dengesi çıkış yönünde toplanarak bozuluyorsa ,krausen oluşumu varsa hiç gaz çıkışı olmadanda fermente edip içtiğim kitlerim var. 12 saat endiselenmeniz icin erken bir süre bu dediklerimin olması için 48 hatta bazen daha fazla süre bile gerekebiliyor.Lakin beni düşündüren başka bir konu var.kit güçlendirici,sıvı malt özü birde kitin kendi malt özü toplamda 4.5 lt kadar malt özü ediyor.bu kadar yoğunluğu kit mayası kaldırabilir mi?1060 civarı bir yoğunluk oluşur ve bence kaldırması mümkün değil.1 paket premium maya bile zorla yeter bu yoğunluğa.


(ümit Atalay) #6

Acaba yoğunluktan ötürü mü başlamadı hala?


(Baris Ati) #7

Yoğunluğun başlamasına engel olacağını düşünmüyorum.Fakat maya sekerin tamamını sindiremeyecegi için alkol oranı düşük ve tatlı bir bira olacağını düşünüyorum.


(emin hayati bora) #8

sakın…şişeleri patlatırsın.

ümit Atalay <>, 2 Ara 2018 Paz, 13:58 tarihinde şunu yazdı:


(Tunc Yalcin) #9

Merhaba,

Tam olarak 2 adet küp şekerle aynı birayı kurdum (Sıvı Dark Malt Özü ile, ancak Kit Güçlendirici olmadan).

Sonuç: Gaz oranı yüksek oluyor evet. Ancak biranın tadını aslından uzaklaştırdığını düşünüyorum.

Aynı denemeleri birçok Ale bira üzerinde de yaptım, hatta fazla gazlı ürettiğim bazı biralar (Nut Brown Ale örneğin) şişeye tamamen köpük olarak aktı, yani fazla gaz üretiyim derken tamamen köpük oldular.

Tavsiyem : İlk defa yaptığınız kitlerde hiçbir şeyi değiştirmeyin, yalnızca birkaç şişede veya kitin yarısında fazla şeker koyun (2 adet küp veya şeker doldurma kabındaki 70’lik şişe haznesi).

Birden fazla şeyi asla değiştirmeyin, hangisinin sonucu ne kadar etkilediğini tam olarak bilemeyebilirsiniz. Örneğin ben güçlendiriciyi bir sonraki kitte denemenizi önerirdim. Yine de ortaya güzel bir bira çıkacağına eminim.

Şimdiden afiyet olsun


(ümit Atalay) #10

Tunç bey yani şişeleme şekerini ne kadar yapmalıyım?2 küp şeker in şişe patlatma riski olabilir mi?Kit güclendirici katmamın sebebi biranın biraz yüksek alkollü olmasını istememden.


(Tunc Yalcin) #11

Tekrar Merhaba,

Ben ayni kiti yaparken buyuk kisminda 2 kup seker kullanmistim, herhangi bir sekilde patlama riski yoktur. Bunun icin tek dikkat etmeniz gereken siselerin olmasi gerektigi kadar dolduguna emin olmak, icinde fazla hava boslugu birakmamaktir.

Size tavsiyem ise, bu biranin fazla gazli yapilmamasi seklindedir, orininal tadindan cok uzaklasiyorlar. En azindan kitin bir kismini da tek sekerle yapin ki karsilastirma sansiniz olsun.

Toz seker de kullanacak olursaniz 70lik sise icin olan hazneyi kullanarak toplamda 4 farkli seker oraniyla deneme yapabilirsiniz:

1 ve 2 kup seker
50lik ve 70lik hazneleriyle toz seker.

Damak tadiniza en cok uyan birayi secebilirsiniz.


(Onder Guduculer) #12

Stout biralar az gazlı olduğunda içilebilir oluyor aksi durumda genelde tadını alamıyorsunuz. ben şişe şekerini aktarma kovasında 100 gr ekliyorum 100gr/44= 2.2 gr ma denk geliyor oda yetereli oluyor kup seker olarak 1 küp sekerden biraz azdır.


(bkara) #13

Ben de en son Coopers Irish Stout yaptım. 750/360 şeker kullandım. Şişelerin yarısına stout için uygun olan tek şeker attım, diğer yarısına deneme amaçlı çift şeker attım. Tek şeker attıklarım kesinlikle daha güzel. Çift şeker attıklarım gereğinden fazla köpürüyor ve eğer uzun süre dolapta beklemeden açarsam şişeden köpük taşabiliyor.