Sürekli köpüren buğdayın köpüğünü temizlemek?

Sürekli köpüren buğdayın kapağını söküp köpük temizlemek.
10 kez kilit değiştirip yeni kiilit taktığım buğday kiti hala hızlı çalışıyor ve kova dan gaz çıkışı çok hızlı.

Yedek kova kapağını pbw ile yıkadım ve durulayıp starsanladım.
Kepçe temiz ve starsanlandı.
Yedek hava kilidi hazır.

Operasyon adımları:

  1. kova kapağı aç.
  2. kepçeyle köpükleri temizle
  3. yeni kapağı ve hava kilidini tak…

Ve nihayet sıcaklığı 15 C ye düşürmeyi düşünüyorum. :slight_smile: :slight_smile:

Ne dersiniz bu adımlar işe yarar mı???

Nihayet kova 15 C ye düşünce hava çıkışı birkaç dakikalığına durdu.
Güler misin ağlarmısın?
İlk defa hava çıkışının durduğuna “seviniyorum”.

Vahşi K97 mayanın buğday kitiyle savaşı “bir nebze olsun” ara vermiş görünüyor …
Vee köpürme durdu sanki.:slight_smile: :slight_smile:

Muhtemelen kova kapağını açmak gerekmeyecek???

Kova kapağını açmak şerbete kepçe vs daldırmak enfeksiyon. Ve oksidayon riski taşır zannımca,bırak kilitten köpük taşsın😉

1 Beğeni

valla ben hortum ve kavanoz alıp bugday birasını o şekilde hava kilidi kullanmayı planlıyorum kristan hava kildini götürcem ona uygun hortum bulcam başka türlüsü eziyet olur

1 Beğeni

@marul
Hocam maya K97 12 C ye kadar çalışıyor.
Senmisin böyle köpüren ve beni süründüren deyip balkonda üstüne poşet geçirip bir saattir ara ara hortumla soğutuyorum.
Şimdi 14-15 C gösteriyor.

Azgın mayaların hırsını!!! frenledim sanırım.:laughing:
Hava çıkışı yavaşladı.
Balkon.hortum… su tutmak… tam bir gece operasyonu oldu.:laughing:

1 Beğeni

@caglaryildiz
Hocam ortam 15-16 C olması lazımmış.
Bu kristal değil altın hava kilidide taksak fayda etmez.
Saniyede en az 5 kez kabarcık çıkıyor.
Maşallah spor araba gibi!!!

Mayalar çıldırdı!!!

15 C ye düşünce sakinledi nihayet.:slight_smile:

maya ile alakalı ama sanırım cünkü wb06 ale mantığında çalışıyor diye biliyorum münih buğday mayası var oda ale mantığı ile çalışıyordu seninki daha cok lager mantığında gibi

1 Beğeni

Maya için 15-20 C idealmiş.
Ben 20-21 C ortamda tuttum.

Bir daha mı tövbe…:stuck_out_tongue_closed_eyes::stuck_out_tongue_closed_eyes:

Sürekli köpüren kovanın kapağını açıp temizlemek çözüm olmadı.
Sabah 6 da gene köpürdü.
Çözüm:
Yedek hava kilidinin kovaya giren kısmını falçatayla kesip dolum hortumuna takmak ve aynen kilidi kovaya takar gibi kesik kısmı kovaya takmak.

Hortumun diğer ucu da starsanlı su dolu bardağa.
10 saat oldu… Sorun yok.:slight_smile:

Bence başlığı kapatabiliriz.

Hava kilidinin kapağını çıkartıp oraya ucu delinmiş bir balon takmak da işe yarayabilirdi belki? Benim buğdayda o kilidin kapağını fırlatıyordu köpürüp :smile: mayanın faliyeti mi azaldı yoksa balon gerçekten bunu çözebildi mi tam emin olamıyorum çünkü bir kaç saat sonra fark ettim taştığını

1 Beğeni

Benim çözüm bu hocam.
Kovaya takılan kısım normal kilidin kovaya takılan kısmını kesip…
Aktarma çubuğu hortumuna taktım.
Sabah 6 dan beri rahatım.

Tabi hava çıkışı spor araba modundan normal ve saniyede 1 e indi.
Malum kuralı 48 saat oldu.
Gene de en başta yapılması gereken buymuş.
Tüm buğday kurmayı düşünenler bu tarz çözümü " önceden hazır etmeli"…:blush:
Bardaktaki köpürme starsanla ilgili ve normal.

Nalburlarda satılan su terazisi hortumu çap olarak kovadaki hava kilidi contasına çok güzel oturuyor. Biraz zorlayınca giriyor ve sağlam duruyor. Hava kilidinin dibini kesmenize gerek kalmıyor. :wink:

1 Beğeni

İlk kitimi muntons buğday birası kurmuştum bende. Ürünleri almadan önce forumda iyice araştırma yapmıştım. Taşma sorunlarına sık sık değinildiği için kristal hava kilidi-akvaryum hortumu alıp, hortumu su dolu bardağa koymuştum.Yaklaşık 3 hafta kovada kaldı hiç sorun çıkarmadı. En iyisi kuracağınız kiti forumda araştırmak ve önceden ona göre tedbir almak :slight_smile:

1 Beğeni

@Ceteris

Hocam doğru diyorsunuz da hiç kurmayan birisi sadece forumu okuyarak bunu bir yere not alıp uygulaması zor.
Aslında BB kitlerin üzerine dikkat edilmesi gereken notlar koymaya başlamış.
@Taylan
Buğday kitine de bu tarz uyarı yazılsa çok daha iyi olur.:blush:

Sizdeki durum ekstra olmuş, 23 litre buğday kurmuştum 22-23 derecedeydi ortalama sadece 1 kere taştı. Böyle bir durum olabiliyo evet ama bu yüzden yeni başlayanları korkutmaya gerek yok. Bi ara her yer “buğday kurcam ama korkuyorum” postlarından geçilmiyodu.

1 Beğeni

@Serter
Yok Mert Bey…
Şimdi bu hortumlu düzenekle tekrar ben de kuracağım buğday kiti.
Buğday birası “Hefeweizen” çok severim.:blush:

Bir sonraki kitle kristal hava kilidide alırım. 10-15 tl birşeydi zaten.
Bir de 22 lt yi geçmeden kuracağım. Buğday kiti Köpüğe biraz daha fazla boşluk istiyor.
Söktüğüm kova kapak iç kısmı bolca mayşe doluydu.

Burda da hortuma az da olsa hala mayşe geliyor.
Ama su çok uzun mesafede olduğu için mayşe suya ulaşmıyor ve köpürme riski yok.
Sadece tıkanma ihtimali var.
Benim 10 kez değiştirdiğim kilitlerimin hiç biri tıkanmamıştı zaten.
Hepsi köpürme ve bazıları taşma yapmıştı.

Bence böyle hortumla bardağa tahliye yapan herkes çekinmeden buğday kursun.
Bir de maya faliyetini ve gaz çıkışını yavaşlatmak için daha düşük sıcaklıklarda yapılsa iyi olur bence.
Örneğin 20-21 yerine 17-18 vb.

Dün sabah 6 dan beri tıkır tıkır kilit çalışıyor ve kafam rahat.:blush::blush: