Tahıldan Bira Yapımı İçin Başlangıç Ekipmanı

Tahıldan bira yapımı için gereken ekipmanın çeşitliliği ve
maliyeti biraz göz korkutucu olabiliyor. Temin edilebilmesi de apayrı bir
sorun. Sık sık bu konuda tavsiye istendiğinden, bana başlangıç için en
uygun seçenek olarak gelen ve iyi sonuçlar da elde ettiğim yöntemi kısaca tarif
etmek istiyorum. Öncelikle, kolay olması ve işlem adımlarını/gereken ekipmanı
azaltması nedeniyle torbada mayşeleme yapmaya karar verdim. Arayışlarıma
buradan yola çıkarak devam ettim.

Bildiğiniz gibi yapım sürecinin alet-edevat gerektiren üç
ana aşaması var: Mayşeleme, kaynatma ve soğutma. Mayşeleme ve kaynatma için sıcak
su otomatları, ev dışında kullanım gerektiren silindirik tencereler ve bunların
setüstü ocakta kullanılabilen daha küçük boyuttaki versiyonları gibi çeşitli
seçenekler var. Bu noktada seçimimi yaparken yer sıkıntısını göz önüne aldım ve
ayrıca yaklaşık 11 litrelik (3 galon) bira miktarının yeterli olacağını
düşündüm. Yani seçeneklerimi setüstü ocak ve görece küçük bir sıcak su
otomatına indirdim. Daha sonra soğutma çözümlerini inceledim ve Avustralya
menşeli “No Chill” tekniği ilgimi çekti. Bu yönteme göre kaynatma sonrasında
sıcak şıranın dış ortamla teması kesiliyor ve kendi kendine soğumaya
bırakılıyor. Bunun için de “cube” adı verilen dayanıklı plastik bidonlar kullanılıyor.
Hatta Avustralya’da bu şekilde hazırlanan mayalanmamış şıranın satıldığı, daha
sonra bidonu alıp evine götüren kişi tarafından sonradan mayalandığını okudum.
Velhasıl bunun çok yaygın olarak kullanılan bir yöntem olduğunu öğrendim. Bu
yöntemi uygulamak için öncelikle bidonları ve bag-in-box adı verilen musluklu
poşetleri düşündüm. Daha sonrasında ise düdüklü tencerede karar kıldım. Böylece bakır daldırma soğutucu ve ısı
değiştirici gibi masraflı çözümleri ileri zamanlara erteledim.

15 litrelik düdüklü tencere yaklaşık 11 litre bira yapımı
için oldukça yeterli. İçine konulan torbayla mayşeleme yapılıyor, sonrasında
ise kaynatma işlemi gerçekleştiriliyor. Kaynatmanın bitmesini takiben
tencerenin kapağı kapatılıyor. Soğuması bir günden biraz daha az sürüyor. Mayalama
sıcaklığına geldiğinde fermentere aktarılıyor ve mayalanıyor. Açıkçası tahliye
valfinden hava çıkışı sonrası içeride vakum oluşuyor mu, şıra oksijenle ne
kadar temas ediyor gibi sorulara yanıtım yok. Bilgisi olan arkadaşlar elbette
yorumlayabilirler. Ama sonuç olarak, elde ettiğim birayı tadan yaklaşık 20
arkadaşımdan hiç biri herhangi bir tat bozukluğu, oksitlenme vs. bildirmedi.
Yöntemin çalıştığını ancak pratik olarak söyleyebiliyorum yani.


Burada dikkat edilmesi gereken bir kaç husus var. Bunlardan
birincisi, piyasada bu iş için kullanılabilecek uygun fiyatlı tek tencerenin (resimde)
ağzı yukarıya doğru daralıyor. Bunun olumsuz yönü 2-2,5 kilo üzerinde tahıl
kullanılan reçetelerde torbanın tencereden çıkarılması ve süzülmesi oldukça
zor. Ayrıca tencerenin ağzı şıranın doğrudan fermentere dökülmesine uygun
değil; sifon kullanmak veya bir litre kadar birayı gözden çıkarıp yer
temizliğine hazırlanmak şart. Tencerede mayşeleme sıcaklığının korunması ise
daha genel bir sorun olmakla beraber burada da geçerli.

Birinci ve üçüncü sorunları bir termos kullanarak çözmeyi
düşündüm. İlk önce evde halihazırda bulunan 11 litrelik bir termosu (daha az
miktarda denemelerde), daha sonra da 25 litrelik bir termosu kullandım. Gereksiz
yere sıcak su aktarmamak için de 1500W’lık bir daldırma su ısıtıcısı kullandım.
Böylece mayşeleme sıcaklığını kontrol etmeme gerek kalmadan 5 kilo malt içeren
reçeteleri kolaylıkla uygulayabildim. İkinci sorunu da bir otomatik sifonla
çözdüm.

Sonuç olarak, tahıldan bira üretimine geçmek isteyip
bütçesi sınırlı olanlar, hevesim sürecek mi bilemiyorum o yüzden çok fazla
yatırım yapmak istemiyorum diyenler, 10-11 litre civarı partiler bana yeter
diyenler için çok uygun bir yöntem olduğunu söyleyebilirim. Tek bir tencereyle
üç aşamayı da gerçekleştirebilirsiniz.

8 Beğeni

muhtemelen aynı markanın 17 litrelik tenceresi var bende. bu yöntem çok işime yarayacak teşekkürler :slight_smile:

eklemeyi unuttum 2-2,5 üzeri tahıl için 2 torba kullanmak daha rahat olmaz mı?

Yeni başlayacaklar için güzel bir yöntem olmuş. Fakat, kendimden bildiğim kadarıyla, bir süre sonra verilen uğraş karşılığında alınan ürün miktarı yeterli gelmemeye başlayabilir. Şimdi düşünün, 5-6 saatinizi mutfakta geçirip uğraş veriyorsunuz, kayıplar, tortu v.b. derken sonunda 8-9 litre ürün alıyorsunuz. Bir de düzenli tüketiminiz varsa bu, her hafta yeni bir kurulum yapmanızı gerektirebilir.

Benim tavsiyem; ilk bir kaç denemenizi, mümkünse hiç ekipman yatırımı yapmadan, elinizde mevcut olan ya da çevrenizden ödünç alacağınız eşyalarla yapmanız olacaktır. Eğer hoşunuza gider de devam etmeye karar verirseniz, en azından bir partide minimum 20 litre son ürün alacak şekilde yatırımınızı yapabilirsiniz. Böylece ayda bir yapacağınız üretim yeterli gelebilir.

1 Beğeni

Demek ki forumdan uçurulan arkadaşların gönderileri silinmiyomuş

Hortlatmış gibi mi oldum :slight_smile:

Daha önce hortlatılmış aslında yararlı da bi bilgi ama ben uzaklaştırılanların postları siliniyo sanıyodum

1 Beğeni