Tahmini yoğunluk değerleri, yapılan karışımlar ve ölçülmüş başlangıç yoğunlukları


(Deniz Çınar) #1

Merhaba,

Öncelikle konu ile ilgili yeniyim. 2. kitimi bu hafta sonu şişeleyip ardından 3. kitimi kurmayı hedefliyorum. Gördüğüm kadarı ile forumda ölçülen başlangıç değerleri gibi bir konu başlığı bulamadım. Öncelikle konu altında ölçülen başlangıç değerlerinizi yazmamızı, bu yaklaşık ölçümlere bakarak genel maya kullanımı tahmini yapmada yardımcı olunması amacımdır.

Şimdi mesela benim sorum şu. Muntons Pilsner bira kiti ile 1.5 kg lık LME kullanımının 23 litrelik yoğunluğu yaklaşık olarak ne çıkmakta. M54 Californian maya kullanmak istiyorum mesela 1050 yoğunluk üstü 2 paket kullanın diyor.

Ben ihaleyi başlatmak istiyorum. Muntons Lager bira kiti ve 1 kg beyaz şekerli 23 litre karışımın ilk yoğunluğu tam 1040 çıktı. Pilsner kitin ilk değerini ölçemedim onun için bir veri yok elimde.

Konuya destek olacak herkese şimdiden teşekkürler. Bol biralı günler…

Kitleri hazırladıkça buraya başlangıç değerlerini ve karışımları ekleyeceğim.

Muntons Lager - 1 kg. şeker - 23 litre -> 1040


(Şişede Enaz BİRAY) #2

Telefonumda kayıtlı bulunanlar;

Coopers IPA - 1 kilo şeker, 23 litre - 1050
Coopers Buğday - 2 x Dme, 22 litre - 1044
Coopers draught - 1 kilo şeker + 500 gr. şeker, 24 litre - 1050
MJ greyfurt IPA - 1 kg. şeker, 23,5 litre - 1052
MJ American pale ale - 1215 gr. şeker, 24 litre - 1054
Muntons mexican cerveza - 1000 kg. şeker, 23 litre - 1040


(Deniz Çınar) #3

Süpersiniz :+1::star_struck:


(Hasan) #4
  • Kit — İçerik — Alkol — OG — FG
  • muntons mexican cerveza — 22,5 litre, 1 kg şeker ve kit. — %4,331 — 1037 — 1004
  • muntons buğday — 2 paket dme, m20 — %3,938 — 1044 — 1014
  • muntons buğday — 2 paket dme, m21 maya — %4,594 — 1046 — 1011
  • export pilsener — 1 paket light dme, 1 paket şerbetçiotlu dme, kit mayası — %4,725 — 1046 — 1010
  • muntons buğday — 2 paket dme, 250 gr şeker, 22derece — %4,725 — 1048 — 1012
  • premium lager — yılbaşı kiti. m44 maya, 1kg light dme+250gr şeker. 22.litre. — %5,25 — 1044 — 1004
  • muntons irish stout — 500g koyu dme, 600 gr şeker, us-05 — %5,119 — 1044 — 1005
  • ruby red ale — kit içeriği — %4,2 — 1038 — 1006
  • grand cru — 2x kit ve 1100 gr kadar şeker — %8,006 — 1072 — 1011
  • muntons buğday — 2,5 paket dme, m20 — %4,331 — 1043 — 1010
  • mj buğday — mj kit+ mj sıvı kit güçlendirici. — %4,725 — 1044 — 1008
  • coopers cerveza — 1 paket extra açık dme, 350 gr kadar şeker, — %4,2 — 1036 — 1004
  • mj buğday — 2 paket buğday dme — %0 — 1044 —

(Cobra Kai) #5

Paylaşan arkadaşlar için teşekkürler, 1 paket dme’nin şerbette kaç birimlik yoğunluk arttırdığı veya 500 gr/1000gr şekerin ne kadar yoğunluk arttırdığı da benim aklıma takılan sorulardı. Aslında hesaplaması kolay, malt özünü döktükten sonra önce dme sonra şeker ekleyerek tek tek ölçüm alarak bulunabilir ama hiç denemeye fırsatım olmadı henüz, bilen arkadaşlar bilgilendirirse çok sevinirim


(Hasan) #6

https://www.butikbira.com/pages/bilgi-bankasi#reamaze#0#/kb/bira-yapimi/yaptigim-biranin-alkol-oranini-arttirabilir-miyim
Bira kitinden tarife göre yapılan biranın hacmen alkol oranı %5’tir. Alkol oranını kuru malt özü veya şeker ekleyerek arttırabilirsin. Ekleyeceğin her 0,5 kg kuru malt özü alkol oranını %0,5 arttırır, ekleyeceğin her 0,5 kg toz şeker alkol oranını %0,8 arttırır…


(Cobra Kai) #7

teşekkür ederim, o zaman og fg fark hesabı yaparak bulduğum sonuca göre 500 gr dme 4 birim yoğunluk artırmakta; 500 gr şeker ise 6 birim yoğunluk arttırmakta. Tabi bunlar yaklaşık değerler 0,02-0,03 arası bi fark oluyor, yoğunluk miktarı virgüllü yazılamadığı tam sayı yazılabildiği için; yani 4 birimlik bir artış %0,52 alkol arttırırken, 6 birimlik bir artış %0,77 alkol arttırımı sağlıyor :slight_smile:


(bakkalamca) #8

kitten bira hazırlarken ilk o.g’yi ölçtükten sonra , tekrar ölçüm almaya gerek yok. örneğin 1030 mu çıktı değer; bu değeri brix’e online hesap makineleri ile çevir.
örnek link: https://www.brewersfriend.com/brix-converter/

1030 o.g. karşılığı 7,6 brix yapar. yani 1000ml sıvıda 76 gr şeker var demektir. ve kabaca şekerin yarısı alkole dönüşür. bu durumda 1000ml’de 32gr alkol olacaktır. buda %3,2 yapar ( aslında biraz daha yüksek çıkacaktır ama dediğim gibi kabaca). peki %5 yapmak için kaç brix olmalıdır; 10brix yani 1000ml sıvıda 100gr şeker . bu durumda litre başına 24 gr şeker eklenmelidir. 23lt X 24 gr şeker = 552 gr şeker yapar.

Tam hesap , 23lt x 76gr = 1748gr şeker exktra 552 şeker daha => 2300 gr şeker. 23l litre hacimde 10 brix, 10 brix karşılığı 1040 o.g.
(1040-1000) x 0,131 = %5,2 alkol, 1005 gibi bir değer için (1040-1005) x 0,131= %4,5 alkol yapar.