Tam tahıl denenmiş Tarifleri


(Ocho) #1

Merhaba Arkadaşlar,

Aramızda tam tahıldan bira yapan çok arkadaş olduğunu biliyorum. Belli bir süre sonra zaten ister istemez tam tahıla geçiliyor bu yolda devam ederken. İnternete baktığımızda binlerce tam tahıl reçeteleri görüyoruz. Tam tahıla geçerken bunlardan birini gözümüze kestirip işe başlayabiliriz. Ama benim öğrenmek istediğim şu: Tam tahılcı arkadaşlar sanırım bir çok reçeteyi deniyordur zaman içinde. Ancak reçete denemelerinin arasında sürekli yaptığı basit ama güvenilir kendilerine ait reçeteleri de vardır. O basit ama sağlam reçetelerinizi burada yazarsanız tam tahıla az önce başlamış olan, yeni başlamış olan, henüz başlayan, başlayacak olan kişilere yardımcı olacaktır. Tam tahıla yeni başlayacak kişi ilk denemesinde hüsrana uğrarsa bir daha tam tahıl denemesi yapmayabilir. Tabiki bu reçeteler Butik Birada bulunabilecek malt, şerbetçi otu, maya ile olmalı ki kolayca erişebilelim.

Ben bir süredir kısmi mayşeleme yapıyorum. Elimde stokladığım 30 adet kit var :slight_smile: . Gerçek bu. Önce onları bitirmeliyim. Son yaptığım kısmi mayşelemede 1.5 kg. malt ile elde ettiğim 9 litre şırada SG: 1042 verimi ise %79 idi. Kit ile kurdum. Bu verimle 22-24 litre tam tahıl yapsam harika olacakmış. Ama dedim ya elimdeki stoku eritmeliyim.

Forumdaki eski postları okuduğumda çok değerli ve bu konuda çok deneyimli arkadaşlar olduğunu görüyorum. İlk defa tam tahıla başlayacaklara başlangıçta önerebileceğiniz basit ve güvenilir tarifleri yazarsanız tam tahıl yolunda ilerleyeceklere moral olacaktır.

Olur ya reçete gelmezse 30 kitimi tükettikten sonra ben basit ve güvenilir bir reçete yazarım :slight_smile: . 3 kovayla uzun sürmez sanıyorum :slight_smile: .(Hesapladımda 5 ay sürüyormuş :slight_smile: )


(antipanik) #2

Sizi hayal kırıklığına uğratmak istemem :slight_smile:
Hem basit hem güvenilir hem verimi yüksek bir reçete ben ne internette gördüm, ne de kendim denedim.
Bu nedenle denediğiniz ve bildiğiniz reçete en güvenilir olandır:
10 dan fazla kurduğum tam tahıl tarifi:
Her 1 kg malt için 3-3,5 lt su ile. Örnek 6 kg malt 20 lt.
35 C de malt ekle
52 C 15 dk
65 C 40 dk
72 C 40 dk
76 C 10 dk
Isıtırken sürekli karıştır
Beklemelerde tencereyi sofra bezi vb ile izole et.

76 C su ile yağmurlama. Her 1 kg malt için 2-2,5 kg su ile. Örnek 6 kg malt 15 lt.

Kaynatma
Kaynama başlangıcı 20 gr columbus veya centenial
Son 10 dk zevke göre 5-10 gr “”. Veya “””
60 dk kaynama ve soğutma.

Bu reçete yaklaşık örnek rakamlarla OG 1054 ve 26 lt Verir. Su miktarları azaltılıp 24 lt ye düşürülebilir.

Toplam maya ekleyene kadar 6 saat sürüyor.:blush:


(TARIK KÜÇÜK) #3

Bende kitten Tam tahıla geçtim ve kendimce 2 reçete denedim 5 litre bira elde etmek için. İlkinde hesaplayamadığım buharlaşacak olan miktardan dolayı 3 litre bira elde ettim, ikinci denemede bunu hesap ederek 6 litre bira elde ettim.

Reçeteleri paylaşacak olursam:
1.deneme
850 gr Pilsen malt
150 gr PAle Ale malt
60 gr Melanoidin Malt

5kg suda 68 derecede 1 saat mayşeleme, 74 derece 2litre yağmurlama.

1 saat kaynatma
6gr Perle 7,3AA Şerbetçiotu - 1 saat kaynama

Nihai fermantöre giren 3 litre
Maya Danstar BRY97 yıkanmış maya 40 ml
10 gün mayalama sonrası şişe başı 5gr şeker hesaplayarak suda eritip ayrı kovaya aktararak şişeleme.

2.deneme:
850 gr Pale Ale malt
150 gr Pilsen malt
60 gr Melanoidin malt

5kg suda 68 derecede 1 saat mayşeleme, 74 derece 4 litre yağmurlama.

1 saat kaynatma
6 gr Perle 7,3AA Şerbetçiotu - 1 saat kaynatma

Nihai fermantöre giren 6 litre
Maya Danstar BRY97 yıkanmış maya 60 ml
10 gün mayalama sonrası şişe başı 5gr şeker hesaplayarak suda eritip ayrı kovaya aktararak şişeleme.
OG: 1042 FG:1012

Kısmi mayşeleme yapmadığımdan benim o kadar uzun sürmüyor. Yaklaşık 3 saate yakın sürüyor.

Yeni deneyeceğim reçete ise:
BIAB sistem kullanacağım

5 kg Pilsen Malt
250 gr CaraPils malt

14 litre suda 68 derecede 1 saat mayşeleme, 15 litre yağmurlama.

1 saat kaynatma
25 gr Perle 7,3 AA Şerbetçiotu - 1 saat kaynama
15 gr Perle 7,3 AA Şerbetçiotu - Şişeleme öncesi 3 gün DryHop

Nihai fermantöre girmesi planlanan 21 litre şerbet.
Kullanılacak maya SafLager S-189 / 15 derecede fermantasyon

Her ne kadar tanıtılmasını çok istemedelerde bu da tamamlamaya çalıştığım biab sistem ve bira atölyesi:


(Ocho) #4

antipanik: Kısmi mayşeleme de yapsam benim de maya ekleyene kadar en aşağı 6 saat sürüyor. Tek farkı kaynatma esnasında şerbetçi otu ilave etmiyorum. kaynama sonunda soğuttuğum şırayı (veya mayşeyi, ne deniyorsa :slight_smile: ) kit ile kovada karıştırıyorum. İyi bir tam tahıl provası sanki. Kademeli mayşeleme süren 2 saate yakın. Ben ocakta ısıttığım için kademeli mayşeleme uygulamam zor. Bunun yerine 2 saat 68 C de bekletsem ki yavaş yavaş soğuyup tersten kademeli mayşeleme olacak :slight_smile: işe yarar mı acaba. Veya her kademe sonrası malt torbasını çıkarıp diğer kademeye ısıttıktan sonra torbayı ilave edeceğim. Demleme süresi artınca verim de artıyor. Bir de kazanın üstüne kapak gibi tam oturacak bir elek bulsam, yağmurlama esnasında maltı elek üzerine yayıp yağmurlama suyunu yayılmış malt üzerinde yavaş yavaş gezdirerek yağmurlama yapsam verimde maksimum noktaya çok yaklaşırım.

TarikKucuk: 1 saat yerine 90 dakika kaynatman daha iyi olur. Pilsner maltlarının 90 dakika kaynatılması öneriliyor. Bira atölyesini sevdim. Kız arkadaşıma, ilerde irili ufaklı kovalarımız, bidonlarımız, kazanlarımız olacak desem ne tepki verir acaba :slight_smile: .


(antipanik) #5

@Ocho

-Önce iki saat 68 C yaptığınızda zaten malttaki şekerin tamamı suya geçer. Ama 50 C civarı protein demlemesi soğuturken olur mu bilmiyorum.

Ben de yaklaşık 1 yıl gazlı ocakta elimde dijital derece kademeli mayşeleme yaptım.

Bence biab torbasıyla da kademeli olur.
Kepçeyle karıştırmak yerine malt torbasını biraz 3-5 cm yükseltip tekrar bırakılabilir.
Mesela 35-52 C ye ısıtacaksınız. Dk da 5-6 kez torbayı hafif kaldırıp bırakın. Zaten 15 dk da ısınır.
Sonra kapağı kapatıp kumaşla örtün.
Bence olması gerek😊


(Sedat Dikenli) #6

Selam ben herşeye başlamadan öncesine yönelik bir kaç öneride bulunmak istiyorum.
Yardım edecek bir arkadaşınız var ise her türlü şartta ve saatte keyifle kurulum yapabilirsiniz.
Yardım edecek kimse yok ise tavsiyem:Enerjinizin yüksek olduğu bir günde ve kahvaltıdan hemen sonra başlamanızdır.
:slight_smile:


(Ocho) #7

Evet bu çok doğru. Yardım edecek biri yok. Bugün bir kurulum yaptım. Kısmi mayşeleme de olsa yine de neredeyse 7 saatimi aldı. Görevi mayalara devrettim. Enerjim sıfır şu an:) .


(Ocho) #8

Tam tahılcı arkadaşların cevaplayacağını beklediğim bir sorum var:

İnternette bir çok bira tarifi var. Bu tariflerde “Batch Size”, fermentöre koyacağınız son litre. “Boil Size”, kaynatmaya başlamadan önceki son litre. “Boil Time” ise kaynatma süresi. Benim gözlemdeğim kadarıyla 60 dakikalık kaynatmada 3 litre, 90 dakikalık kaynatmada 4 litre şerbet eksilmesi oluyor. Ama aşağıdaki linkteki tarife baktığımda,

Boil Size = 35 litre
Boil Time = 90 dakika
Batch Size = 20 litre

olarak yazıyor. Yani 90 dakika kaynatmada 15 litre eksilme olması gerekiyor ki bu mümkün değil.

Bu tarife uyup 90 dakika kaynatıldığında ne tarifte yazılan OG=1051 değerine, ne de tarifteki 20 litrelik fermentör hacmine ulaşılamaz.

Bu konudaki görüşleri merak ediyorum.

Sizler bu gibi tarifleri nasıl uyguluyorsunuz?


(mehmet ) #9

Maltı süzdüğünüzda o eksiliyor. Malt ile bir miktar şerbette eksiliyor. Kaynatmadaki su kaybı da değişebilir. 15 litre eksilir mi? Bana da biraz fazla geldi.


(Ocho) #10

Boil Size 35 litre. Yani maltı süzdükten ve yağmurlama yaptıktan sonra kaynatmaya geçtiğiniz andaki hacim. Kaynatma esnasında 15 litre eksilmesi bekleniyor tarife göre.


(Oktay Koçak) #11

Aklıma sadece 2 seçenek geliyor. Ya ilginç bir ekipmana sahip, misal ağzı çok geniş ve kaynatırken çok fazla buharlaşma oldu ya da tarifi eklerken kasti ve ya değil öyle yazmış olabilir. Ki ben 2. seçeneği düşünüyorum. Sonuçta üye olan herkes tarif paylaşabiliyor diye hatırlıyorum o siteyi.


(Ocho) #12

Bu verdiğim tarif biraz uç noktada bir tarif. Ama o siteden uyguladığım tariflerin çoğunda beklenen Batch Size ve OG değerine ulaşamadım. Daha düşük OG değerli ve daha fazla kova hacimli biralar kurdum.

Jet 30 kullanıyorum ve 60 dakikadaki kaynatmada 3 litre civarında buharlaşma var.