Tam tahil stout denemesi


(cbaykal) #1

Merhabalar,
tam tahildan stout yapmayi planliyorum (eldeki ile ne kadar yaklasabilirsek artik). Bunun icin bir miktar kristal malt ve kavrulmus malt hazirladim ve receteyi de olusturdum sayilir… ama goruslerinizi de alayim istiyorum… yine buradan tecrubelerimi paylasirim.

Oncelikle miktar olarak yaklasik 3.6-3.8 lt olarak planliyorum. Elimdeki tencere boyutu malzeme vs derken simdilik boyutu artirmayi dusunmuyorum.

Aklima takilan fermenterde kalacagi sure uzun olacagi icin (4-6 hafta) her zaman kullandigim 5lt lik pet sise uygun olur mu yoksa su damla nin cam damacanasini mi kullanmaliyim.

Bir de ikinci fermentasyon kismi gerekli midir? toplam sureyi tek bir fermenterde gecirmesi yeterli olmaz mi? Berraklik cok onemli bir kriter degil benim icin.

tesekkurler simdiden

Recetemi Jamil Zainasheff, John Palmer . Brewing Classic Styles 80 Winning Recipes Anyone Can Brew kitabinda buldugum american stout recetsine gore olusturmaya calistim.

Recete asagidaki sekilde uygulandi:

890 gr yerli malt
385 gr az-orta kuru kavrulmus
90 gr yerli malttan kristal (C80-C120) 30 dk 220 derecede kavrulmus siyah malt
70 gr yerli malttan kristal (C80-C120) 20 dk 220 derecede kavrulmus koyu kahve malt
70 gr yerli malttan kristal (C80-C120)
20 gr yulaf (tavada orta ateste hafif cevirildi 5dk kadar)
28 gr belgian candy sugar
Toplam 1525 gr
4 lt su
62-68 derece mayseleme
1.5 lt 72 derece yagmurlama
75 dk kaynatma
75 dk 8 gr columbus
son 15 dk 4 gr columbus + 0.4 gr vanilya cubugu + bir adet karanfil
OG 1066 @ 22 deg, 03 Nisan 2016
PH 4.8 @ 22 deg, 03 Nisan 2016
2.7 gr T-58 maya
FG 1024 @ 21.3 deg, 04 Mayis 2016.
PH 4.4 @ 21.3 deg, 04 Mayis 2016
ABV 5.5%
Siseleme sekeri 2.5 gr / 33’luk siselere. (1000/405)

Fermentere koymadan onceki tadim: Kahvemsi, ve cikolatamsi, kesinlikle yanik degil ama kavruk ve yogun, bitimi fena degil, cok hafif tatli

Siseleme suresince tadim: baslancgic kahvemsi ve cikolatamsi, ortaya dogru cok hafif yanik/kavruk, bitimi uzun tatlilik azalmis, yogunluk asiri degil


(biraci) #2

Buradan güzel bir stout çıkar gibi hissettim, güzel kavurmuşsunuz :slight_smile: Yanık malt sanki biraz az gelebilir, ama mayşelemede ayarlarsınız açıp karıştırdıkça çıkan renge göre. O sağ üsttekinden de kullanırsanız güzel bir renk alabilir. brewersfriend.com’daki reçete hesaplayıcıyı kullanırsanız o hesaplayıcı aşağı yukarı çıkacak rengi söylüyor, fena da tutturmuyor sonucu.
İkinci fermantasyon kesinlikle gereksiz bence, hiç uğraşmayın. Kovada 4-6 hafta tutmak da çok gerekli değil sanki, yoğunluk düşüşü durduktan sonra 4-5 gün daha kovada tutup şişeliyorum ben genelde biraları. Bu da genelde 2-3 hafta arası oluyor.
T-58 yerine us-05 ya da s-04 kullanılabilir stout için, t-58 ile de güzel bir bira çıkar, ama adına stout denemeyebilir stil olarak :wink: Ben us-05’i tercih ediyorum, s-04 çok meyvemsi ester üretiyor, benim damak tadıma pek uymadı…
Bir de stout’ların karakteristik kahverengi köpüğünü ve kahve aromasını almak için roasted barley (kavurulmuş ham arpa) kullanırsanız daha iyi olur, ama onu da bir dahaki sefere yaparsınız, zira kavurduktan sonra birkaç hafta dinlendirmek gerekiyor…


(cbaykal) #3

hocam yorumlar icin tesekkur
brewersfriendi kullanmayi dusundum ama acikcasi kendi yaptigim kristalin renk degerini bile net soyleyemiyorum. o siteler guzel ama sanki hazir malt alanlar icin daha cok… yine de kullaniyorum.
t-58 tercihi ise su anda agzi actigm bir paket mayam var… gecen hafta balkabagindan yapmistim, bayatlamadan kullanayim diyorum.

sure ile ilgili ise genelde hep uzun sureler verilmis stout icin o bakimdan merak ettim, surekli og almak da isime gelmiyor.


(cbaykal) #4

Siseleme sonrasi tadim notlarini ve fotoyu paylasmak uzere simdilik beklemedeyiz.


(cbaykal) #5

Foto isini unuttum ama tadim notlarini buradan paylasayim, bir daha actigimda guzel bir foto eklerim… ilk denememde boyle bir sey beklemiyordum, hele ki daha 3. haftasinda, tat olarak kahve ve cikolata tatlari orta-az seviyede, kavruk maltlarin olusturdugu bir bira ictiginizi net anliyorsunuz ama baskin bir kavrukluk yok, guinesse gore daha govdeli gibi, o kadar kuru degil, bitimi orta seviyede… daha cok dengeli ve komplex bir tat olusmus, mikroplanma olayi yok, kopugu guzel koyu kahve bir renk, kremamsi degil ama cok kucuk baloncuklardan olusuyor, asidite orta, acilik yok denecek kadar az sadece bitiminde siyah maltin o yanigimsi tadi hafif hissediliyor ama rahatsiz edici degil. Simdi gonul rahatligi ile smoked coffee porter isine girisebilirim.