"Tardis" English Mild Ale

Uydurma reçete paylaşımlarına devam ediyorum. :smiley:

Bu birayı biscuit malt’ının tada etkisini denemek amacıyla yapmıştım. O zamanlar stokta Maris Otter yoktu, olsaydı Pale Ale yerine mutlaka Maris Otter kullanırdım. Aslında bir Special Bitter olacaktı, ama kaynatma esnasında bir doğaçlama yaparak bir sürahi su ekledim ve bir English Mild’a çevirdim, az alkollü bir bira olsun, karaciğeri dinlendirme günlerinde içerim diye :slight_smile:

Sonuç olarak %4 gibi bir alkol oranı ama son derece dolgun bir içim ve şerbetçiotlarından gelen floral/topraksı, mayadan gelen meyvemsi kokuları, malt tadı ve bunları dengeleyecek hafif acılığı ile güzel bir hafif ale oldu. Herhangi bir karakteri baskın değil.

Bu dolgun içimde Biscuit maltının yanı sıra Mangrove Jacks Empire Ale mayasının da etkisi var. Kendisi çok açgözlü bir maya değil, bize de bir miktar dekstrin bırakıyor sağolsun. Mayşeleme sıcaklığını da normalden 2 derece yüksek tuttum (68-70 derece aralığında), böylece düşük alkollü ama tok içimli bir İngiliz birası elde ettim.

Tam reçete aşağıda, yalnız göz kararı kazana kaynarken eklediğim bir sürahi su yok bu reçetede, o da herhalde 2 litre civarıdır :slight_smile:
O.G. 1050, F.G:1022 çıktı, alkol %3.8 civarı, hadi şişe şekeri, koşullandırma ile falan yuvarlak hesap 4 diyelim :slight_smile:

Brew Method: BIAB
Style Name: Extra Special/Strong Bitter (ESB)
Boil Time: 60 min
Batch Size: 22 liters (fermentor volume)
Boil Size: 30 liters
Boil Gravity: 1.043
Efficiency: 80% (brew house)

STATS:
Original Gravity: 1.059
Final Gravity: 1.017
ABV (standard): 5.58%
IBU (tinseth): 41.6
SRM (morey): 10.59

FERMENTABLES:
3.8 kg - German - Pale Ale (74.5%)
400 g - Belgian - Biscuit (7.8%)
400 g - German - Vienna (7.8%)
275 g - German - CaraMunich II (5.4%)
200 g - German - Munich Dark (3.9%)
25 g - German - Carafa II (0.5%)

HOPS:
10 g - First Gold, Type: Pellet, AA: 7.5, Use: Boil for 60 min, IBU: 9.19
10 g - Target, Type: Pellet, AA: 11, Use: Boil for 60 min, IBU: 13.48
23 g - Styrian Goldings, Type: Pellet, AA: 5.5, Use: Boil for 15 min, IBU: 7.69
20 g - First Gold, Type: Pellet, AA: 7.5, Use: Boil for 10 min, IBU: 6.66
25 g - First Gold, Type: Pellet, AA: 7.5, Use: Boil for 5 min, IBU: 4.58

MASH GUIDELINES:

  1. Infusion, Temp: 68 C, Time: 60 min, Amount: 27 L
  2. Sparge, Temp: 75 C, Time: 20 min, Amount: 7 L

YEAST:
Mangrove Jack - Empire Ale M15

7 Beğeni

M15 maya hakkında yorumunuz nedir acaba

Bir sonraki kitimi coopers amber ale+muntons bira kiti güçlendirici+m15 maya olarak kurmayı planlıyorum.
Fakat maya açıklamasında “kuru üzüm, erik, incir gibi koyu meyvelere özgü aromaları kazandırır” deniliyor ve bu hadisenin halihazırda "karamel, toffee, bisküvi ve fındık tatlarıyla, şerbetçi otundan gelen turunçgil aromaları"nı barındıran amber ale’de nasıl bir sonuç yaratacağını kestiremiyorum.

Bir fikir analizinde bulunabilir misiniz @kaan_gok ?
Veya bulunabilecek olanlara şimdiden teşekkür ederim.

Mayadan gelen aromalar zaten malt ve şerbetçiotu gibi baskın olmuyor genelde. Bu maya da öyle, bahsi geçen aromaları arka planda çok az alabiliyorsunuz. Yardımcı oyuncu gibi düşünün. Asıl fark yarattığı nokta çok aç gözlü olmaması, F.G.'yi yüksek bırakıp her şeyi fermente etmiyor. Bu da dolgun, gövdeli bir içim sağlıyor. Ben yukarıdaki birada bu sebeple kullanmıştım, alkolü az olsun ama içimi su gibi olmasın diye. (1.022 ile bitti)
Yoksa aromalar çok baskın değil. Bence bahsettiğiniz biraya yakışabilir eğer gövdeli biraları seviyorsanız. Kit biralarında daha da yüksek bitirebilir eğer tamamen malt özütü kullanarak yapacaksanız, ama sanırım bahsi geçen güçlendiricide şeker de var, o yüzden gene 1.020 civarlarında biter diye tahmin ediyorum.

İçeriğinde %50 kuru malt özü ve %50 dekstroz varmış, anladığım kadarıyla dekstrozun toz şekerden tek farkı mayaların şekeri sindirime girmekle uğraşmadan direkt fermantasyonun başlaması. Yani 500 gr. açık renk kuru malt özü + 500 gr. şeker ile aynı denilebilir.

Gövdeli bir sonuca ulaşacaksak deneyimlemekte fark var o zaman, belki sonradan 2 adet 500 gr. malt kullanırım.