Tom Caxton Pilsner Kiti kurulum tavsiyeleri


(Recep) #1

Selamlar hep muntons export veya düz muntons pilsner kuruyorum 2 yıldır.

1 paket şerbetçiotlu dme + 2 paket light dme ile 1.5 kg ile us 05 maya kullanarak güzel sonuçlar alıyorum.

en son 1.5 kg dme +500 gr şeker ile yüksek alkol ve güzel bir içim elde ettim.

Bu kiti farklılık olsun diye sipariş ettim ve1 paket ş dme 1 paket açık dme + 1 kg şeker ve us 05 ile kurdum.

sonuçları konu üzerinden paylaşacağım.

Kurulum tarihi 10.07.2018

22 litrede 1052 yoğunluk ölçtüm. 20.5 litreye kurulum öneriliyor ve bu litreye %5.3 alkol vadediyordu.

Kurulum sonrası gaz çıkışı bana az geldi şüpheye düştüm fakat ölçüm yaptım bir sorun gözükmüyor
merakla fermantasyonun bitmesini bekliyorum.


(eskici) #3

merhaba 13.07.2018 akşamı bende 500 gr dme 500 gr şeker ile kendi mayası ile 20,5 litre su ile kurulum yaptım. toz şerbetçi otunun 3/1 ini kovaya ekledim.
sizinde dediğiniz gibi gaz çıkışı çok az şiddetsiz oldu 3 gün içinde gaz çıkışı tamamen bitti ve şimdi neredeyse su eşitlendi ölçüm aletim olmadığı için ne durumda en ufak fikrim yok ilkleri denemek riskliymiş onu anladım bakalım nasıl bir sonuç elde edeceğim.


(Ali Servi) #4

lütfen cahilliğime verin bu kitin standart olarak kurulumunu basitçe özetlebilirseniz çok sevinirim. şerbetçi otu vs ne zaman,hepsi mi ? atılacak gibi özetlebilirseniz çok sevinirim


(Recep) #5

selamlar her kit için konuşuyorum hepsinde butikbira bira yapım klavuzuna uymanız gerekiyor adım adım.

daha sonra ürünün üstünde butik biranın yazdığı açıklama var o şekilde yapıyorsun her hangi bir farklılık yok yani.

şerbetçiotu seviyorsan paketin tamamını bira yapım aşamasında ekliyorsun

Bugün şişeleme yaptım 22 litrede %5.5 alkol oranı ölçtüm


(Görkem Karapınar) #6

Hocam bu kitin yanında gelen toz şerbetçiotunu direk kovaya mı karıştırıyoruz? Yoksa bi hazne içinde 2-3 gün bekletiyoz mu şişelemeden önce?


(cukurovasicagi) #7

Tadım notlarını bekliyoruz :slight_smile:


(Kemal) #8

14 temmuzda bu kiti California lager mayası ile kurdum 18 gün kovada kaldı og 1040 fg ise 1008 civarında 1000/360 1 adet 750/360 1 adet şeker ile siseledim ancak bugün 1 tanesini denemek için açtım ve inanılmaz bir köpürme var. Tıpkı buğday gibi ekşi bir koku vardı diğer şişelerde birkaç tane açtım durum aynı bu zamana kadar 15 kit kurdum ilk kez böyle bir durum ile karsilastim


(Recep) #9

Kusura bakmayın her gün yazacağım unutuyorum.

zevkle içmekteyim çok güzel bir bira oldu.

Çoğu şişemde bu tarz köpüklenme olmadı.

22 litrede %5.5 alkol çıkardım yukarıdaki yaptığım kurulum ile, gayet güzel bir bira tavsiyedir.


(Kemal) #10

Renkli biraz koyu geldi bana ben açıkçası daha sarı altınımsi bir bira bekliyordum lowenbrau benzeri


(UMUT) #11

Merhabalar,
Bende bu Kiti yeni aldım. Elimde başka kitler olmasına karşın bu kiti merak ettiğimden soruyorum.
1 kg Şeker Kendi Mayası 22 lt olarak kurulumla mı yaptığınızda 5,5 abv elde ettiniz?
Bende DME ilavesiz kitin kendine has tadı alabilmek için sadece şekerl kurulum düşünüyorum.


(eskici) #12


merhaba şişeye gireli 31 gün olmasına rağmen halen maya tadı mevcut. gazlanma köpük iyi tadı fena değil olgunlaşması uzun sürüyor sanırım.


(çetin ergun) #13

Merhabalar,
Bildiğim(öğrendiğim)kadarı ile şerbetçi otunu şişelemeden bir kaç gün önce kovaya ekliyoruz,yanlış ise uyarın lütfen


(ömür) #14

Şerbetçi otu kullanımı tamamen damak zekine görede ayarlanabilir şöyleki;

yoğun aroma istiyorsan şişlemeden 4-2 gün önce
orta aroma istiyosan şişelemeden 7 gün önce
az geri planda istiyorsan kurulum başında

Bunlara ilave olarak illaki tüm şotu kullanmana da gerek damak zekine göre az çok orta veya hiçte kullanmayabilirsin. Ben geri planda az seviyorum onun için kurulum başında atarım her zaman yaklaşık olarak 25-40gr arası.


(çetin ergun) #15

teşekkürler bilgi için


(canerci) #16

Peki kullandığınız şerbetçiotu maya kokusunu tadını yok etti mi hiç? Şişeleme aşamasında kovadan salt maya kokusu mu alıyorsunuz yoksa şerbetçiotu kokusu mu?


(ömür) #17

Maya kokusunu bence önlüyor şot çok baskın bir aroma verici biliyorsunuz ama önemli olan kovada ne koktuğu değil sonuçta orası fermantenin ana kaynağı… çoğu zaman fermante olurken kova dışında da çok güzel kokular ile karşılaşıyoruz değilmi o bakımdan bizim için önemli olan kova değil şişe ve içerken alıp almadığımız ben şahşen sıfır maya kokusu ile güzel biralar yapabiliyorum bunu da kite uygun doğru maya seçimi başarılı bir fermantasyon sürecine bağlıyorum. Kompakt kitlerin bir çoğunda da maya kokusu almazsınız. Elbette bazen maya kokusu olmuyor değil ancak dediğim şartlarda olursa olmuyor veya olursada şişede 1 ve sonrasında kaybolup gidiyor bende maya kokusunun hiç geçmediği bir kit olmadı desem yeridir. Birde bardağa döktükten sonra birayı bir iki dakika hafifçe sallayarak havalandırma yapmakta etkili oluyor bilginiz olsun.


(canerci) #18

Valla hocam ben export+us05 ve lager+34/70 ile saaz şerçetçiotu dry hop yaptım. Birine 20gr lifle birine de 50gr lifsiz diretk olarak ekleme yaptım. Hiçbirinde de maya kokusu ve tadını yok edemedim. Hele lager 34/70in o çürük yumurta kokusu ve tadı hiç gitmedi. Bir de m44 deneyeceğim bakalım…


(ömür) #19

Dediğim gibi kovada olması normal önemli olan şişede ve içerken olup olmaması sizde içerken varsa sorun var demektir. Ve maya kokusu için en az 1 ay ve üstü beklemek lazım gelir ki erken açılmış şişelerde olması normaldir. Ayrıca w34/70 ile çok yaptım sıfır koku oldu m54 de iyidir bu konuda. Birde bazı arkadaşların maya kokusuna hassasiyeti çok oluyor sırf bunun için bu hobiyi bırakanlar oluyor.


(Recep) #20

2.kez tom kitini kurdum.
standart kurulumum us 05 maya ve malt özleri ile her kit te.

1065 kurulum değeri bitiş 1005 bekliyorum. yüksek alkol seviyorum



(UMUT) #21

7 Eylülde 1,8 kg Şekerle 22.5 lt kurulum yaptım. ŞOT tozunu Torba içerisine koyup içine misket koyarak kurulum esnasında batırdım, Kendi mayasını ekledim ve kapattım. 11. günde Herşey yolunda gidiyor. Sabah baktığımda Dakikada 2-3 kabarcık gibi gaz çıkışı devam. 12 gün daha kovada tutma planım var.