Wheatwine denemesi


(.) #1

Arkadaşlar, daha önce wheatwine içen veya yapan oldu mu acaba? BJCP tanımlamasına baktım, gayet keyifli bir tarz. Şerbetçiotu belirgin, hafif meşe aroması var ve hefeweizenlerdeki karanfil ve muz aromaları yok. Belirgin bir meyve aroması hakim, alkol oranı %8 ile %12 arası, IBU 30-60.
Bu tarz için bir reçete oluşturmak istiyorum, fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.


(ersoy) #2

O halde Boulevard Brewery Head Brewmaster’ından, Harvest Dance Wheat Wine:




Reçete bana ait değil elbette, Harvest Dance’ın gerçek reçetesinden, burada bulunabilecek malzemelere uyarladım sadece. Buradan başlayıp bir yere ulaşılır herhalde.


(.) #3

Hocam hızır gibisiniz valla :slight_smile: mayayı tam okuyamadım, bir öneriniz var mı?


(ersoy) #4

Ah, işte baraj sorusu. İlginç biçimde US05 S04 karışımı öneriliyor.
Onu biraz daha düşünürüz de, asıl bu yoğunlukta mayşelemek büyük dert. Acaba diyorum, partigyle yapıp yağmurlamayı atlayarak ilk şırayı aldıktan sonra, yağmurlamayı ikinci mayşe gibi kullanıp bir 12 lt de hibritimsi, ne bileyim, weizenbock gibi birşey mi yapılsa. Yağmurlamayı atlarsak ilk şıra yoğunluğu bir miktar düşer tabii ama bir 12 lt de 1050 civarı ikinci şıra çıkar gibi buradan. Durul yaptı bunu, Deneyimini anlatır belki @marul


(.) #5

Benim imperial stoutta kaynatma sonunda 1103 çıkmıştı sanırım, sorun olmamıştı. Maya için benim aklımdan da S04 geçiyordu ama alkol toleransı %9,5 olunca riskli gibi geldi…


(ersoy) #6

Evet, maya sorun gerçekten. Karışım önerilmesinin nedeni o olabilir. Stoutta hangi maya kullanılmıştı?
Belki riski göze alarak bu karışımla başlayıp, daha fazla düşmediği bir yere gelirse şampanya mayasıyla tamamlanabilir.


(.) #7

Stoutta MJ M44 kullandım ama fermentöre alırken su ekleyip yoğunluğu 1093’e düşürdüm. Mayaya güvenemedim. Wheatwine için biraz daha meyvemsi tatlar üreten maya istiyorum ama çok seçenek yok, belki belçika mayaları olabilir. Ya da alkol oranını %8,5 - 9 civarı tutup S04…


(ersoy) #8

Unutmadan, brewersfriend’de öyle bir seçenek olmadığı için flaked wheat görünüyor ama aslı maltlanmamış buğday.
Mashout aşamasındaki 20 dk da, tahılın 1/3’ünün decoction için kaynatılacağı süre.


(ersoy) #9

Evet. Ana maltları biraz azaltarak yapılabilir bu. Pilsner neden var örneğin? çıkarılabilir basbayağı.


(ersoy) #10

US05 daha da düşük dayanımlıymış. S04 kullanıp OG düşürülecek, ya da reçeteye dokunmayıp BE258 kullanılacak anlaşılan. s04ün durması halinde şampanya mayası eklemek de bir seçenek.


(.) #11

Ben bir çalışayım bakalım, içimde güzel olacak gibi bir his var… Keşke imkan, ortam olsa da grupça bir atölye yapsak… Çok güzel işler çıkar…


(.) #12

Maya olarak bu uygun gibi geldi, @ers hocam fikriniz nedir?


Meyvemsi aromalar güçlü, %12 alkol dayanımı var…


(ersoy) #13

Üzerindeki bilgiye göre esterik değil, fenolik. Meyvemsilik bekleyebilir miyiz bilmem. Bir araştıralım o mayayı. Bir de, dün akşam yazmayı unuttum ama, Boulevard, Harvest Dance’ın şişe koşullaması için beyaz üzüm suyu kullanıyormuş.


(ersoy) #14

Meyvemsi tadlar varmış. Evet, uygun olabilir bu maya.


(.) #15

Ahaha ben deneyim paylsşayım😂Akgün hocam reçetemi ve yaptıklarını biliyor,bu bağlamda 14 kg maltı 2 ye ayırdım(partygle bu olsa gerek iki farklı ogli batchler),iki kademede decoction yaptım ,neyse ilk mayşeyi sparge yapmadan eld edip soğutmadan kovaya aldım sonra spargelanmamış maltlara 14 lt sparge yaptım bunu da süzdürüp başka bir kıvaya aldım sonra aynı şekilde 2. 7 kg lik maltı mayşeledim aynı şekilde spargesız yine ilk kıvaya kovaya aldım kapağı kapattım sonra da yine kalan mayşeyi spargeladım 14 lt ile,süzülünce hemen ilk spargelı mayşeyi ekleyip kaynattım,soğutarak fermentöre alıp sonra da yüksek og li mayşeyi kaynatıp soğutarak fermentöre aldım,burada püf nokta pirinç kabuğu kullanmadığım için çok vakit kaybettim,neticede kaynamalar sonrası 1100 ve 1061 og li iki kova bira adayım oldu.çok uzun sürdü ama deydi,kesinlikle yüksek og li maltları soargelamayıp bu şekilde iki farkkı og li batch elde edecek şekilde planların bundan sonra da,mays w-34/70 lager,daha önce yıkamıştım,2 gün stir platete tutarak starter hazırladım ve 48 saat 20 -18 derecelerde tuttuktan sonra 14 ve 10 derecelere düşürdüm,şu anda 10 derecede yüksek og li diğeri california lagerle 16 derecede


(.) #16

İyi iş çıkardın valla 12 saat falan sürmüştü herhalde… ben okurken yoruldum :smile: yakında olsam koşup yardıma gelecektim o derece…
Muhtemelen tembellikten pek yanaşmayacağım bir yöntem… Biraz ne çıkarsa bahtıma tarzı bir deneme olacak sanırım. Daha önce sabit derece mayşelemede 1103 yakaladığımdan cesaret de var… Biraz buğday biraz da kademeli katkısıyla tekrar aynı sonucu yakalamayı deneyeceğim…


(.) #17

24 saat sürdü,ama decoction yapmayacaksan senin o kadar sürmez,bi de pirinç kabuğu kullanırsan 7-8 saate iki batchi de fermentöre koyarsın zira hacmin de düşük olacak ya da yağmurlayıp og yi biraz düşürüp litreyi mi arttırırısın


(.) #18

Weyermann kendi sitesinde wheatwine tarifi vermiş. Pek benim istediğim gibi değil ama burada bulunsun…


Not: Maya olarak Fermentis T-58 öneriyor