Yeni Başlayacaklara Tavsiyeler

İlk defa kit kullanarak bira yapacaksanız, aşağıdaki öneriler işinizi bir nebze olsun kolaylaştıracaktır.

Hazırlık ve Sipariş Aşaması:

  • Sipariş

Beğendiğiniz bir bira kiti ve bira yapım seti alarak başlayın. Diğer ekipman ve yardımcı ürün siparişlerini, ilk kit biranızı yaptıktan sonra , eğer bu hobi hoşunuza giderse ve üretime devam edecekseniz, 2. siparişiniz ile birlikte verirsiniz. Başlangıçta masrafları arttırmanın alemi yok :slight_smile: İlk biranızdan aldığınız ilk buz gibi yudumdan sonra, yaptığınız yatırımın ne kadar akıllıca olduğunu düşünüp, acaba lager mi stout mu yapsam bundan sonra diye gülerken, arkadaşlarınızda bıyıklarınızdaki köpüklere bakarak gülecek. :smile:

  • Soğuk Su

Sipariş verdikten sonra, kargonuz gelene kadar 4 adet 5lt pet su alıp buzdolabına koyun. Açmayın, kullanmayın. Ürünler elinize ulaşana kadar yaklaşık 4C ye gelecek olan bu sular için ileride bana çok dua edeceksiniz :smile:

  • Monoton Kokteyli!

46 adet şişe ve 2 adet kasaya ihtiyacınız olacak. Evde önceden biriktirdiğiniz boş şişeleriniz varsa ne ala, ama yoksa bakkal-market-tekel bayii-büfe yolları görünüyor falınızda. Boş şişelerin tanesi 15-20 kuruş, kasaların tanesini ise 4-6TL arası alabilirsiniz. Bu rakamlar standart olmayıp bakkalın insafına ve sizin Küçük Emrah yeteneklerinize bağlı. “Ne yapacan bu kadar şişeyle, Monoton kokteyli! mi yapıyonuz yoksa?” tarzı sorulara hazırlıklı olun. Kasa niye lazım derseniz, 46 şişe çok yer kaplıyor, cam şişeler oldukça ağır, devrilip yuvarlanabiliyor, üst üste istiflemek, derli toplu durmasını sağlamak, evliyseniz hanımın gazabından, bekarsanız ev arkadaşlarının “kanka bi tane deniyorum bakalım nasıl yapmışsın?” ataklarından korumakta son derece faydalı :slight_smile:
İleride detaylıca gireceğimiz iç dış komple şişe yıkama konusunda hayattan bezeceğinizden, burda detaya şimdilik girmiyorum ama, en temizi buradaki göreve hazır ve nazır şişelerden sipariş etmek olabilir.

  • Bira yapımında akla en son gelecek öge: “Leğen”

Büyükçe bir leğen hazır edin. Hayır çocuğu yıkamayacağız, evde bira yapımında tek rakibimiz olan sıcaklık ile mücadele konusunda en etkili silahımız bu leğen ve buz olacak. 8-10 adet 500ml pet su sişesini buzluğa atın ve dondurun. Şimdilik bu kadarı yeter. Detayları bira yapımında bol bol okuyacaksınız zaten.

Bira Yapım Aşaması

  • Temizlik Kolu Başkanı Seçildiniz.

İyi bira yapmanın %75’i temizliktir demiş büyüklerimiz. Kullanacağınız her ekipmanı yıkayın, temizleyin ve arındırın. Yıkamak için PBW , arındırmak için ise yakın dostumuz Star San kullanın. Unutmayın bunlar bira endüstrisinde standart olan, milyonlarca kez denenmiş ve güvenilir ajanlardır. Evde kullandığınız bulaşık deterjanı, okulda, iş yerinde kullandığınız dezenfektanlar, jant temizleyici, bebe pudrası, tütün kolonyası vs zihni sinir projelerine girişmeyin.

  • Evlere de Temizliğe Gidin.

En uygun alan olduğundan genellikle mutfak tezgahı ameliyat masamız/üretim bandımız/bira fabrikamızdır. Siz de operasyonu mutfaktan yöneteceksiniz, tezgahı ve çevresinde ki 4 kilometre çapında bir alanı dezenfekte edin!. Hemen paniğe kapılmayın, okuyor musunuz diye kontrol ettim :smile: Bir fıs fıs şişesine Star San+su solüsyonu hazırlayın, tezgah, elleriniz, kullanacağınız kaplar, cam çerçeve, yerler, kovanın dışı, musluğun içi vs sizi tedirgin eden riskli olduğunu düşündüğünüz her yere zirai ilaçlama uçağı kullanan çılgın pilot gibi püskürtün.

  • Isınma Turları

Malt özütü tenekesini akışkanlık kazanması için sıcak suda biraz bekleteceğiz. Bunu yapım kılavuzunu okurken zaten öğreneceksiniz. Aşırı zeki olduğum için, tek seferde iyice ısınıp akışkanlık kazansın diye tenekeyi derin bir tencerenin içine komple suya batacak şekilde attım. Çıkaramadım. Elim yandı. Siz böyle yapmayın. Yarısına gelecek kadar derinliğe sahip bir tencerede, 5dk bir yarısı - 5dk diğer yarısı olacak şekilde çevirerek ısıtın. Suya atmadan önce etrafındaki kağıt ambalajı çıkarın, sıcak suda eriyip kaygan bir hale geliyor ve tenekeyi kovaya dökerken elinizden kayıyor.

  • Temiz Hava, Sağlıklı Yaşam

Kılavuzdan yapım aşamalarını takip ederek 13. maddeye kadar geldiniz. Orada aynen şöyle diyor:

“Hadi canım ne çalkalaması, yayık ayranı mı yapıyoruz, bence hiç gerek yok, geçelim bu adımı” demeyin.

Güzelce çalkalayın, şerbetinizin bol oksijenle buluşup zenginleşmesini, mayaların şerbete düşünce, “Mahmut kalk kalk, bizi Ayder Yaylası’na döktüler galiba” diye sevinmesine sebep olun.

Okuyucuya Not: Üretim aşaması, temizlik ve şişeleme aşaması, olgunlaştırma aşaması gibi diğer bölümlerin de tüyoları, banko ve sürprizleri ile yazıyı genişletecek ve tamamlayacağım. Bekleyiniz efendim.

62 Likes

@haan “Monoton Kokteyli mi yapacan?” gibi tepkilere maruz kalmamak için Tekel Bayi’den şişeleri temin etmenizi önerebilirim :smile: Tekel Bayide en azından “oooo, evde bira mı yapıcaksın? Aman bize rakip çıkma.” gibi tebessümlü muhabbetler dönebiliyor. Hatta ilgilerini bile çekiyor konu.

3 Likes

Çalkalamak kesinlikle çok önemli çoğunluğun çok önem vermediği bir konuya eğilmişsiniz. Bu yüzden fermantasyon başlamadı bende ve 3 gün sonra riski girip kapağı açtım çalkaladım ve kapattım. Biraz benim şansımdan olsa gerek 6 saat sonra gaz çıkışı başladı ve biranın başına bir şey gelmeden süreç sonlandı :smile:

Özellikle amerikalıların çektiği bira yapım videolarında buna çok önem verdiklerini gördüm. Kaslı abiler kovaları kaldırıp 15 dakika çalkalıyorlar, bizim mayalara göre daha oksijen düşkünü mayaları olabilir :slight_smile:

1 Like

İlk denemenizi yapmadan önce yukarıdaki mesajları okuyup buraya kadar geldiyseniz tüm hammadde ve ekipmanınızın tam olduğuna %100 emin olmadan işe başlamayın. İlk denemenizde kitleri modifiye etmeye kalkmak ta çok iyi bir fikir değil, birde ekipman konusunda zihni sinir projelere kalkışmak (ilk sefer için denenmemiş ev yapımı ekipman) çok iyi sonuç vermiyor :smile:.

Arkadaşlar karışık şekilde sık sorulan soruları derledim. Tasnif etmek ve eğer bilgi yanlışım varsa düzelme yapmak gerekebilir, ya da ilave edilebilir.

  1. Sıcaklık; kit mayaları için ideal olanı, mayalama, şişede bekletme için 20 derecedir.
  2. Mayalama esnasında hava kilidinin eşit seviyeye gelmesi mayalamanın bittiğine ilişkin bir gösterge değildir. En iyi yol hidrometre ve refraktometre ile ölçümdür.
  3. Mayalama kovası boşluğu tercihen kovanın %25 - 40 ı kadar olmalıdır. Eğer sıcaklık 20 derecelerde ise ve stabil olacağından endişe edilmiyorsa 9 -12 litrelik kitler bile 30 litrelik kovada yapılabilir. Mayalama esnasında üretilen karbondioksit, sıvının oksitlenmemesi için yeterlidir.
  4. Cold crash; buzdolabında 4 derece civarinda bekletme demektir. Bu süreçte mayanın çökelmesi sağlanır. Maya uykuya geçer, ölmez. Biranızın berraklasması sağlanır.
  5. Sıcaklık 20 dereceye sabitlenemiyorsa -+ 22 derecede de başarılı sonuçlar elde ediliyor.
  6. Mayalar paketleri açıldıktan sonra buzdolabında en fazla 7 gün bekletilmelidir. Yine de çok önermiyorum.
  7. Mayalama kovası için işe başlamadan önce içine su doldurulup sızdırmazlık testi yapılmalıdır.
  8. Sızdırmazlık için musluğun iç kısmına teflon bant sarılması daha garanti sonuç verebilir. Ancak çok da elzem değildir.
  9. Hava kilidinde baloncukların kesilmesi mayalamanın bittiği anlamına gelmez.
  10. Şişelere doldurulduktan ve kapakları kapandıktan sonra mutlaka güneş görmeyen karanlık bir ortamda muhafaza edilmelidir.
  11. Karbonasyon için bekletilen şişeler 20 derece civarı bekletilmesi uygundur, daha düşük sıcaklıklarda mayalar çok yavaş çalışacağından karbonasyon geç olur.
  12. Acı olduğu düşünülüyorsa biranın bekletme sürelerini uzatmak, acılığın dengelenmesini sağlayacaktır. Yine de acı deniyorsa, çok az limon sıkılabilir. Bu acılığı dengeler. Böylelikle hoşunuza gitmeyen acı biranızı atmak zorunda kalmazsınız.
  13. Biranıza hangi malzeme temas ediyorsa hepsi sanite edilmelidir.
  14. Şişeleme için 50’lik depozitolu şişeler uygundur. Çevir aç kapaklı şişeler genellikle uygun değildir. Bu şişeleri biriktirmeyin. Efes Malt ve Tuborg Gold depozitolu olanlar en çok kullanılan şişelerdir. Carlsberg şişeleri kapaklamaya uygun değildir. Denemelerim başarısızlıkla sonuçlandı bu şişede.
  15. Kitlerin acılık değerleri kendi stiline göre belirtilmiştir. Stile gore acının da karakteri değişmektedir. Her stildeki acilik ayni değildir. Yoğun malt ve tatliligi aciyi dengeler. Şerbetçiotu aciligi başka turlu bir aciliktır. Kıyaslanması çok çok doğru değildir.
  16. Bira şişelerinize etiketleri çeşitli yollarla yapabilirsiniz. A4 kağıda bastırıp süt ile hafif ıslatarak yapıştırabilirsiniz. Özalitçilerde kendi tasarımınızın etiketini bastırıp yapıştırabilirsiniz.
  17. Sıcak su orijinal bira şişesi etiketlerin çıkması için çoğu zaman yeterli olmaktadır. Eğer uğraşmak istemiyorsanız bulaşık makinesine dik olarak dizip bir kere yıkadığınızda etiketler sökülecektir. Kalıntı kalırsa bulaşık teli ile silindiğinde herangi bir iz kalmamaktadır. Bulaşık makinesine konduğunda deterjan kullanılmaması doğru olur.
  18. Bulaşık makinesi şişelerin içini temizlemek için başarılı bir yöntem değildir. Mutlaka şişe arındırıcısı fıskiyesi veya camsil fısfısları ile fırça kullanılarak şişelerin içi pbw ile yıkanmalı, durulanmalı, ardından starsun uygulanmalıdır.
  19. Kovadan şişe dolumu yaparken hava kilidini açmak, ucundaki kırmızı tıpayı çıkarmak zorunda değilsiniz. Hatta çıkarmayın mümkünse.
  20. Bira yapımında en iyi yöntem 3 hafta kova + 3 hafta şişeleme + 1-3 hafta buzdolabı olarak bekletmektir.
  21. Mayalar klavuzda belirtilen ısı aralığında üremeye devam eder. Isının tada etkisi yine butikbira.com da belirtildiği şekildedir. 20 derecede mayalanması gerektiğini söylerken, tolerans değerleri arasında da başarılı sonuçlar alınabildiğini eklememiz gerek. Örneğin; çoğu maya maksimum 25 dereceye kadar başarılı sonuç verir. Siz yine de 20ye düşürmeye bakın.
39 Likes

Elinize sağlık. Benim gibi yeni başlayanlar için başvuru niteliğinde.

6 gönderi var olan bir konu içinde birleştirildi: Şeffaf Bira Şişesi

Yeni başlayacaklar için en önemli tavsiyem, bu hobinin bir zevk olduğu ve bu sebeple işin teknik ayrıntılarına çok fazla boğularak kendimizi bunaltmamamız gerektiği olurdu.

En kolay kitten, mutfağınızdaki en basit alet edevatla başlayın. Hemen bütün malzemeleri almak için ya da hemen karmaşık reçeteleri, formulleri öğrenip modifikasyonlara girişmek için acele etmeyin. Böylece eğer bazı başarısızlıklarla karşılaşırsanız moraliniz bozulmaz.

Bira yapmak da tıpkı bisiklete binmeyi ya da araba sürmeyi öğrenmek gibidir. Başlangıçta her şeyi milimetrik olarak ölçmek zorunda kalırsınız, çünkü bilgi ve deneyim eksikliği süreçler üzerinde hakimiyet kurmanızı engeller.

Zamanla işin mantığını kapıp el alışkanlığı geliştirdikçe, daha rahat hareket eder, daha karışık reçeteleri yapmaya ya da elinizdeki kitlerde modifikasyonlar yapmaya girişebilirsiniz.

14 Likes

Şişe ağacı, ısıtma ceketi, ısıtma kemeri, kapak takma aparatı gibi zaman, dikkat, ölçüm yanlışları ve eforu en aza indirecek yardımcılar ile evde bira yapım işine girmek istiyorum. Alet edevat tavsiyeleriniz nelerdir acaba?

1 Like

Mehmet Bey bira yapım seti (kova, musluk, hava kilidi, termometre, kapak, kapaklayıcı, arındırıcı, temizleyici vb.) ve bir bira kitine ek olarak;

  • ölçüm seti
  • şişe arındırma fıskiyesi
  • şişe ağacı (ve/veya bira kasaları)

almanızda fayda var. Zaten ilk başta almazsan da ikincide üçüncüde kendini aldırtıyor bu parçalar.

Isıtma kemeri de gece gündüz sıcaklık farkının yüksek olduğu yerlerde ve uzun süreli seyahatte olan kişiler için oldukça faydalı olabilir.

2 Likes

Herkese merhaba, okuma-araştırma aşamasındayım, sitede epey zaman geçireceğe benziyorum ilk kiti ısmarlamadan. Aklıma takılan bir konu var, şöyle ki:

Standart bir apartman dairesinde yaşadığım için, bira üretimini bir odada yapmak durumundayım. 5 yaşında bir kızım ve 3 aylık bir kedim var, ikisi de müstakbel üretim tesisimin olacağı odaya sık sık girer çıkar. Üretim esnasında oluşacak gaz çıkışının bu arkadaşlar üzerine olumsuz bir etkisi olup olmayacağını ve (giyinme odam olduğu için) koku gibi etkilerini merak ediyorum, yanıtlar için peşinen teşekkürler.

2 Likes

Hissedilmeyecek kadar bir koku oluşuyor sadece. Burnunuzu kovaya dayamanız lazım. Ama bazen uzun süre dışardayken eve girildiğinde çok çok hafif bir mayamsı bişeyler alıyorsunuz ama hissedilmeyecek derecede. Ancak küçük bir odada elbiselere etkisi daha farklı olabilir.
Zararlı bir etkisi olacak kadar karbondioksit çıkışı olmaz. Siz gene de arada havalandırın odayı arada.
En çok üstünde duracağınız konu, 5 yaşınızdaki kızınızın kovanın tıpasını çıkarması, elini sürüp mikrop bulaştırması, kedinin tüylerinin bir şekilde kovaya yapışması, kapıyı açıp kapamadan kaynaklanan ısı farklarının kontrol edilmesi gibi riskleri düşünmeniz gerekir.

5 Likes

Sparişle gelen kargo kutusunu kovanın üstüne geçiriyorum, ışık ve diğer dış etkenler için nispî bir koruma sağlıyor. İlk kitimde (Lager) kovanın bulunduğu küçük odada ilk 1-2 gün az da olsa hoş bir koku oluştu ve rahatsız etmedi. Bununla birlikte aynı odada şu anda 3 kit duruyor ve koku yok. :smile: Teknik bilgim yok ama kovadan çıkan karbondioksitin sağlığı tehdit edecek düzeyde olduğunu sanmıyorum.

3 Likes

DME: Dry Malt Extract’ın baş harfleri. Yani, kuru malt özütü. Kısacası, malt arpayı kaynatıp suyunu uçurmuşlar, toz haline getirmişler. Suyla karıştırınca şekerli bir sıvı haline geliyor. LME’da bunun şerbet gibi Likit olanı :smile:

Bahsettiğiniz sıcaklık farklarını da düşününce, bir sürü alet edevat alıp yatakhanefe bunları yapmak zor olur diye düşünüyorum.

1 Like

Benim de 1-2 tüyom var.

Başlangıç için 90 tl lik 23 lt Muntons kit yerine 54 tl lik 9 lt brewferm kitler de bu sitede satılıyor. 2 .sini alarak ve bunu evinizdeki 19 lt su damacanasina kurarak da başlayabilirsiniz. Böylece hobiye devam etmek istemezseniz. Elinizde başlangıç seti kalmamış olur. Geriye tek önemli olmazsa olmaz kalıyor: kapaklama aleti. Bunu da aşmanın yolu. 9 adet skol pet şişe tüketmek. Merak etmeyin. Skol de fena bir bira değil. Tuborg dan biraz daha yumuşak içimli.
Ucuz başlangıç seti:
Butik biradan 9lt brewferm kit
19 lt damacana plastik
Şeffaf 2mt akvaryum hortumu 2tl
Hortumun ucuna kafes filtre ebay de 3 adedi 1.5 $
Çamaşır suyu
Ebay den 2 $ değerinde homebrew şerit termometre
Butik biradan 2 adet damacanaya uyumlu takoz lu kristal hava kilidi seti.
9 adet skol boş şişe. Her icimden sonra suyla calkalayip ters çeviriyoruz.

Eğer ilk uretiminizden hoslanirsaniz mutlaka butik biradan başlangıç setini alın. Daha fazla idare etmeye çalışmanın alemi yok. İnanın kit üretimi kolay ama ilk şişeleri kapakladiginizda bu işin daha kolayı olmalı diye sitem edeceksiniz.

Başka bir tavsiyem de her üretimde mutlaka 3-4 adet 33luk şişede de numune yapmanız. Böylece ilk haftalar tadım yaparken tad kötü olacağından denemelerinde az tüketmiş olursunuz.

2 Likes

Kiti ilk seferde de alabiliriz. Açıkçası beni en çok korkutan şey sıcaklık farkı onu buz ve kemer ile halledebilir miyim sizce? Ve de saat 8 ile aksam 3 arasında okulda olacağım bunu da göz önünde bulundurursanız sevinirim.

Sıcaklık degiskense bence bu işi bir daha düşünün. Sonuçta bu kitler için 18-23 derece aralığı uygun. Okulda yada başka yerde olmanız bira kovasini pek ilgilendirmez. Çünkü bu habire müdahale gerektiren bir iş değil. Ancak kaldığınız yer kalabaliksa adınızın çıkacağını garanti ederim. Hem siz merakınız ve heyacininizi yenemeyeceksiniz. Hem de kovanız etrafa farkedilebilecek kokular salacaktir. Tavsiyem kovayı bodrum falan gibi sıcaklığı sabit, karanlık ve sessiz bir yere kaldirmanizdir. 15 gün hiç ellemeyin. Asıl cümbüş de 15 gün sonra. 46 adet şişe bulmaniz, temizlemeniz ve doldurup, şekerleyip, kapaklamaniz gerekiyor. Bu iş en az 5-6 saat sürer.

3 Likes

şişeleme için şöyle bir öneride bulunabiliriz, temizleme işini bir gün içinde tek seferde 5-6 saat yapmak yorucu olabilir, şişelerin kaba temizliği, etiketleri yolma, bulaşık makinesinde yıkama vs., şişeleme gününden bir gün önce yapılabilir, şişeler kirlenmeyecek bir şekilde tutulur, şişeleme gününde ise şişelemeden hemen önce pbw, fırça ve star san işi yapılabilir, zira biz böyle yaptık bize çok işkence gibi gelmedi şişe temizliği :smile:

2 Likes

Mahremiyetle ilgili en büyük sorunu şişe temizliğinde yaşayacağınızı varsayarsak, temizlik ve arındırma işini başka bir yerde yaparak şişeleri orada kapakladıktan sonra dolum yapacağınız yere getirip, kapak aç-doldur-kapakla yöntemini kullanabilirsiniz. Tabi kullandığınız şişe sayısı kadar kapak bu kutsal amaç için kendini feda etmiş olacak. :smile:

Bununla birlikte, yatakhanede bira yapmak sizi ciddi yaptırımlarla karşı karşıya bırakacaksa denemenizi önermiyorum.

4 Likes

Tekrar merhaba.

İlk kitim (pilsner) şaşırtıcı bir süratle geldi, Pazar günü kurmayı planlıyorum. Bir iki sorum olacak, yanıtlayanlara şimdiden teşekkür.

Şöyle ki:

  1. 4x5 lt suyu buzdolabına atın tavsiyesi okudum, buradan kurulumu soğuk suyla yapacağım sonucuna varıyorum ama kovadaki çözeltinin 20-22 derece olması gerektiğini de okudum, yanlış mı değerlendiriyorum?

  2. Şeker kullanmamak için http://www.butikbira.com/collections/all/products/bugday-kuru-malt-ozu linkindeki buğday kuru malt özünden de 1 kg aldım. İş-güç yoğunluğundan kiti açıp kullanma kılavuzuna bakamadım henüz, internette kit kullanımını okuduğumda, özetle “tenekedeki maltı akışkan hale getir, su, şeker ve mayayla karıştır, şişeleme aşamasında şişelere şeker koy” şeklinde bir akış var. Öncekikle bu aldığım ürün her iki aşamada da şeker ikamesi midir? Kovadaki çözeltiyi hazırlarken malt+DME+maya+su karıştırıp, şişelerken şeker mi kullanayım?

1 Like