Yeni Başlayanların Soruları

şişeleme aşamasında şeker yerine malt özü kullanılır mı?

Mrb arkadaşlar ilk kitimi kurdum 3.gündeyim kafama birkaç soru takıldı şu şekilde

1-ilk gelen muntons pilsner kurdum 21 litre olarak kurdum sıkıntı olur mu ? (23 te gövdesi baya azmış sanırım )
2-hava kilidine market suyu koydum kaynayıp soğumuş su koymadım ? (kilit aktif çalışıyor gaz çıkışı iyi)
3-maya paketini kestigimiz makası da stansunlamak gerekli miydi ? ben yapmadım ucundan kesmiştim
4-ölçüm aleti almak istiyorum bunun için daldırma termometre şart mı ve kovanın üzerinde termometreyle ölçümleri yapabilir miyim ?
5-Ölçüm aletini aldım diyelim OG değerini almayıp sadece üç gün arayla FG değerini alsam aşamayı gözlemleyebilir miyim alkol oranıyla ilgilenmiyorum şuan

Merhaba,

1-Sıkıntı olmaz biraz daha gövdeli olur.
2-Bende market suyu kullandım bir problem yaşamadım ama kaynamış soğumuş su daha garanti olacaktır.(değiştirme şansınız varsa değiştirin derim)
3-Makası da starsanlamak gerekir,bir sorun olur mu bilemem ama bundan sonra dikkat etmenizi öneririm.
4-Şart değil fakat kovanın üzerindeki termometre kısa süre içinde doğru bir ölçüm vermeyeceği için kurulumda ölçüm almada veya mayayı eklerken sıcaklık ölçmek için bir termometre alın derim.
5-Alkol hesabı yapmayacaksanız kovada 14 günü geçtikten sonra yapacağınız 3-4 ölçümde aynı sonucu alırsanız şişeleyebilirsiniz.

aydınlatıcı cevaplarınız için teşekkürler 2.sorum için kilitte suyun hepsi sol tarafta şuan bu şekilde suyu boşaltıp kaynayıp soğumuş suyu koysam olur mu ?

Olur,bir problem olmaz.
Hava kilidini çıkardığınızda bir havlu kağıda starsan uygulayıp kova da bulunan deliğin üzerine örtün.
Boş yere hava almasın.

1 Beğeni

Merhabalar,

Yaklaşık 4-5 yıldır düşündüğüm fakat daha yeni hayata geçirdiğim bir şey evde bira yapımı. Bir süre önce ilk kitimi kurdum. Yarın 1. haftası doluyor. Forum üyeliğim yeni onaylandığı için bu zamana kadar ve öncesinde sorularımı maalesef soramadım. Yapım aşamasından itibaren olayların gelişimiyle birlikte sorularım var. Yanıtlayabilirseniz çok memnun kalırım. Şimdiden teşekkürler.

Öncelikle ilk kitim olduğundan direk olarak bb başlangıç kitini kullandım. Diğer bira tiplerini bir kaç kit kurumunun ardından yapmayı düşünüyorum.

1- İlk kurulumum olmasına rağmen daha önce forumda okuduğum daha sonra bulamadığım bir şey yaptım biraz da korkarak. ŞEker ve malt özünü aynı anda kullanabileceğimi bir çok yerde okumuştum. Fakat oranından emin değildim. Görsel hafızama güvenerek 1kilo şeker ve 500gr malt özü kullandım. Oran 1e 1’miydi ondan emin olamadım. Sorum şu çok mu fazla koydum acaba?

2- Kurulum bittiğinde kabım 22 dereceydi ve 1.5 saat sonra su seviyesinin değiştiğini farkettim. Çok yorgun olduğumdan uyudum sabah gayet güzel gaz çıkışı vardı. Sıcaklık ise 20 dereceye inmişti. Gaz çıkışı 2 gündür oldukça azaldı(bu durumun normal olduğunu okumuştum) hatta bugün hiç gözlemlemedim(tabi gün boyunca işte olduğum için evde annem gün içerisinde sıcaklık için kontrol ediyor). Sıcaklık son bir kaç gündür önce 19 daha sonra 18 dereceye inince battaniye ile müdahele ederek tekrar 20 dereceye çıkardım. Şu sıralar 19-20 arasında gidip geliyor. Kova üzerindeki derece 19a inip 18 renklenmeye başlayınca Kovayı biraz yükseğe tabure üzerine koymuştum. Taburenin alt kısmına ağzı açık kaynar su dolu termos koyuyorum. Taburenin delikleri sayesinde yükselen buharla sıcaklığı yavaş yavaş yükseliyor. Sorum şu. 20 derecenin ideal sıcaklık olduğunu biliyorum fakat 18’e düşmesi mayalanmanın yavaş ilerlemesi hariç bir sorun teşkil eder mi?

3- Yapım kılavuzunda 2 hafta mayalanma ve 1 hafta da şişelenme olmak üzere toplam 3 haftada biramızın hazır olacağı yazıyor. Fakat yine doğru hatırlıyorsam bir çok kişi 2 yerine 3 hafta mayalanmayı öneriyor. Sizin öneriniz nedir bu konuda 2 yerine 3 hafta mı beklesem yoksa önümüzdeki hafta şişelemeyi yapsam mı?

4- Son olarak şişeleme sırasında küp şeker veya tozşeker kullanımı fark var mı? bb’dan 500ml lik şişeleri kullanacağım. Ölçü kabı ile toz şeker atmak veya 1 adet küp şeker atmak arasında ne gibi bir fark olabilir?

Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim :slight_smile:



Dun aksam ve bugün yaptığım ölçümler şişeleme vakti geldi sanirim :wink:

1-sorun olmaz sadece alkolü 5 in üstün de olur ki daha da güzel olur ( bence )
2-18 düşmesi çok çok bir fark yaratmaz belki mayalanmayı 1-2 gün uzatır o kadar
3-klasik cevap olacak ölçüm aleti en iyi sonucu verir fakat 18 derecenin altına inmediği sürece 2 hafta genelde yeterli oluyor.
4-küp şeker kullanmanın daha kolay ve pratik olmasından başka bir fark olmaz ( önerim 750/360 gr dan 2 adet kullanmanız )

1 Beğeni

şişeleee şişeleee şişeleeeee : )

hocam sadece hidrometre alsak hidrometre kabında ölçüm gerçekleştirebilir miyiz extra satılan kabı kastetmiyorum ve bikaç kitte og ölçmeyi düşünmedigim için kovanın termometresi fg ölçümünde beni yanıltır mı ?

Hiç denemedim fakat oluru var gibi.

Kovanın termometresi sizi yanıltsa dahi bu ısı farklarından oluşan ölçümler için nette düzeltme tablosu vardı diye hatırlıyorum.
Kullandığımız hidrometreler 20 derece için kalibre edilmiş cihazlar ve + - dereceler için düzeltme tabloları mevcut nette.

1 Beğeni

Arkadaşlar, 23 ocakta kurduğum muntons pilsner kitini 8 şubat akşamı siseledim. Tester olarak hazırladığım soda şişesini az önce açtım hafif tatlimsi kesinlikle kopuksuz gaz siz ve azicik acı bir şey çıktı karşıma. Forumda herkes bekledikce güzelleşir falan demişler ama bu şeyin bekledikce biraya donusebilecegine hiç inanamıyorum. Bu kadar mi icilemez oluyor şişede beklemeden once : lütfen birşey soyleyin

oysa 2 günde gayet içilir gazlı harika bişey olmalıydı.
Bi yerde problem var.

1 Beğeni

Bir iki ay beklemelisin.

arkadaşlar ilk kit muntons pilsner 21 litre kurdum 1kg şekerle 50cl şişeleme şekeri yine 2 küp şeker mi ve şişede bekleme süresi 1 ay fazla değil mi fazla bi beklentim yok ilk kitte bi tadını alalım ikinciyi doya doya bekletiriz

750/360 gr 2 adet yeterlidir.
ilk denemenizi 15.günden once yapmayın en azından zira pek bir şeye benzemeyecektir.

1 Beğeni

soda şişesiydi ya deneme amaçlı. 8. günde açtım içtim maya kokusu dışında gayet başarılı buldum. Yinede bir hafta daha beklemeye çalışcam. Umarım koku da azalma ve köpükte artış olur.

Birde şişeyi soğutmadan canlı canlı mayaları içmiş bulundum sanırım. Üstüne biraz şeker döküp midemde bira üretimine devam edebilirmiyim diye merak etmedim de değil :slight_smile:

2 Beğeni

Selam yeniyim ve aynı gün kurmuşuz. Ben daha yarın şişelemeyi gerçekleştireceğim. Bence siz erken şişelemişsiniz. Forumlardan tecrübeli arkadaşların yazdıklarını sürekli okuduğum ve anladığım kadarıyla kovada da en az 3 hafta durmalı. Fermantasyon olayı kabarcıklar kesilse de devam etmektedir.

Arpa ununu kavurup alfa amilaz enzimiyle içinde ki nişastayı şekere döndüreceğim malt yapımında yeni bir seçenek olabilir mi burada ne kadar çözelti hazırlamam gerektiği konusunda bilgiye ihtiyacım var