Yeterli maya miktarı

Merhaba.2 paket W34/70 lager maya ile 3 dme + 1 kilogram şeker kurulumu yeterli midir?

Kuracağınız kite, mayşenin og değerine,kaç litre kurulum yapacağınıza göre değişir.Kitlerin üzerinde 1 kilo şeker ile alınacak tahmini og aralığı yazıyor burdan yola çıkılarak hesap yapılabilir.

W-34/70, 12-15°C sıcaklığındaki şerbete ekleniyorsa önerilen miktarlar şu şekildedir:

  • İlk yoğunluk 1,060 altında ise şerbetin her 1 litresi için 1 gram maya (1 paket maya 11,5 litre şerbet için yeterli olacaktır)
  • İlk yoğunluk 1,060 - 1,076 aralığında ise şerbetin her 1 litresi için 2 gram maya (1 paket maya 5,8 litre şerbet için yeterli olacaktır)
  • İlk yoğunluk 1,076 üzerinde ise şerbetin her 1 litresi için 3 gram maya (1 paket maya 3,8 litre şerbet için yeterli olacaktır)

Ek olarak internette şöyle bir tablo var gerekli maya hücresi tahmini açısından yardımcı olabilir
Mayşe gravitesi ve bira tipine göre Litrede Maya sayısı.
Gravite Ale Lager
1.020 3-5 6-9
1.025 3-6 8-11
1.030 4-8 9-13
1.035 4-9 11-15
1.040 5-10 12-17
1.045 6-11 14-20
1.050 6-12 15-22
1.055 7-14 17-24
1.060 7-15 18-26
1.065 8-16 20-28
1.070 9-17 21-30
1.075 9-18 23-32
1.080 10-19 24-34
1.085 10-20 26-36
1.090 11-22 27-38
1.095 11-23 28-40
1.100 12-24 30-42
Maya milyar hücre olarak, kuru mayada en taze halinde 1 gramda yaklaşık 15 milyar hücre bulunur. Üretiminden her ay %4 azaldığı kabul edilir.

Ben şu ana kadar hiç bir kurulumda mayayı uyandırıp atmadım. Her zaman mayalarımı dolapta saklarım kurulumdan 2-3 saat önce dışarıya alırım hazırlıklar bitene kadar oda sıcaklığına geliyor zaten ve mayşenin üstüne serpip kapatıyorum kısa süre zarfında da çalışmaya başlıyor zaten. Fg genelde ideal ölçülerde bitmiş oluyor… Ama çoğu arkadaş uyandırıp atmanın daha iyi olduğunu söylüyor falan bu konuda işin tam doğrusu nedir acaba? Teşekkürler.

Ben ilk 4 kitimde hep 25-26 C lerde maya uyandırıp attım mayayı.
Sonrakilerin hiçbirisinde de uyandırma işlemi yapmadım.
Ama bu sefer de kovayı 23-24 C ler arasında ayarlayıp serpiyorum mayayı.
1 saat kadar sonra hızla ısıyı 18-20 C arasına düşürüyorum.
Yani mayalanma işlemi yine biraz yüksek sıcaklıkta olmuş oluyor.
Bu haller arasında hiç fark görmedim, her zaman çabuk hava çıkışı başladı şimdiye kadar.

Hocam Sen bu konularda benden daha eski ve bilgilisin ama benim okuyup araştırarak bildiğim kadarıyla kit üreticileri kitapçıklarında kuru mayayı direk serpmeyi öneriyorlar.Bazı brewerlar kuru mayayı uyandırıyorlar bunun sebebininde mayayı rehidrasyon yapmadan serpmenin maya hücrelerinin bir kısmını öldürdüğünü uyandırılırsa daha performanslı çalışacağını belirtiyorlar.Sanırım kuru mayanın direk olarak şeker oranı yüksek bir sıvı içerisinde bulunarak strese girebileceğini düşünerek söylüyorlar bunu.Ancak bugüne kadar bende hep direk kuru olarak serptim ve performansında hiçbir sorun yaşamadım.Tat konusunda da bir fark yaratacağını sanmıyorum.

1 Like